Miernik lamp DIY - sonda
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Miernik lamp DIY - sonda
Zmontowałem to cudo.
Niestety przy próbie uruchomienia z zasilaniem (na razie) zarżenia pali mi spektakularnie (z dymem) LM358 U6.
Jakieś pomysły ?
Niestety przy próbie uruchomienia z zasilaniem (na razie) zarżenia pali mi spektakularnie (z dymem) LM358 U6.
Jakieś pomysły ?
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Skoro innym składającym się nie paliły - błąd w montażu.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
GorzejThereminator pisze: ↑ndz, 9 lutego 2020, 14:38 Skoro innym składającym się nie paliły - błąd w montażu.

Potem był jeszcze cyrk z wyświetlaczem. W opisie z AVT nie ma ani słowa o tym, że trzeba pin wyświetlacza R/W podłączyć do masy. Po wertowaniu watku znalazłem wpis i ..miernik działa.

A teraz pytanie:
W trakcie pomiaru niektórych lamp a nawet jednej z duotrody (na razie były z serii ECC 81 82 83 88 i E88CC) miernik wariował i załączał (wzbudzał) się przekaźnik zakresu pomiaru iA. Pomiar iA sie wyświetlał natomiast co zrozumiałe nie było S i pozostałych danych.
Mam podpięta na razie podstawkę noval 9 na w miarę krótkich kabelkach.
Lamy do wyrzucenia czy miernik fisiuje ?
W trakcie pomiaru niektórych lamp a nawet jednej z duotrody (na razie były z serii ECC 81 82 83 88 i E88CC) miernik wariował i załączał (wzbudzał) się przekaźnik zakresu pomiaru iA. Pomiar iA sie wyświetlał natomiast co zrozumiałe nie było S i pozostałych danych.
Mam podpięta na razie podstawkę noval 9 na w miarę krótkich kabelkach.
Lamy do wyrzucenia czy miernik fisiuje ?
- lukasz_t
- 625...1249 postów
...miernik.
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Przeważnie padają scalaki, lub tranzystory w torze pomiaru, albo uszkodzony FET...albo jeszcze zły transil przy nóżce Atmegi i gasi napięcia do masy...
Witam, już praktycznie złożyłem miernik z dostępnego kitu AVT i w zasadzie brakuje mi tylko transformatora. Mam pytanie czy mogę w celu przetestowania działania miernika zamiast 13v ac wykorzystać popularne trafo 11,5v ac do zasilania halogenów?
Oraz czy później w drugim kroku mogę wykorzystać bezpośrednio napięcie sieciowe 230v ac bez użycia trafa separacyjnego?
Z góry dziękuje za pomoc
Oraz czy później w drugim kroku mogę wykorzystać bezpośrednio napięcie sieciowe 230v ac bez użycia trafa separacyjnego?
Z góry dziękuje za pomoc
- kubafant
- 2500...3124 posty
Prosta droga na cmentarz.
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
- lukasz_t
- 625...1249 postów
...trochę bez sensu, bo i tak trafo będziesz musiał kupić.
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Za pracę przekaźnika odpowiada Atmega16.
Generalnie wiem jak i co działa.
Ale u mnie przy pomiarze niektórych lamp (najbardziej na Teslach E88CC) przekaźnik który przełącza zakres prądu anodowego zaczyna "wibrować" czyli układ pomiarowy wpada w oscylacje.
Takie "usterki" nie mają nic wspólnego z klasyczną analizą schematu. Z moich doświadczeń raczej coś jest skopane w projekcie/opisie i (taj jak było z nie działającymi niektórymi wyświetlaczami) układ tym razem czasami się wzbudza.
Przeglądanie całego wątku jest b upierdliwe dlatego pytam czy ktoś miał taki problem.
Przewód napięcia siatki mam nie ekranowany - może to ?
Ale u mnie przy pomiarze niektórych lamp (najbardziej na Teslach E88CC) przekaźnik który przełącza zakres prądu anodowego zaczyna "wibrować" czyli układ pomiarowy wpada w oscylacje.
Takie "usterki" nie mają nic wspólnego z klasyczną analizą schematu. Z moich doświadczeń raczej coś jest skopane w projekcie/opisie i (taj jak było z nie działającymi niektórymi wyświetlaczami) układ tym razem czasami się wzbudza.
Przeglądanie całego wątku jest b upierdliwe dlatego pytam czy ktoś miał taki problem.
Przewód napięcia siatki mam nie ekranowany - może to ?
- lukasz_t
- 625...1249 postów
...upierdliwe to są takie pytania jak twoje i podobnym, dzięki którym wątek nie potrzebnie się wydłuża i później ciężko cokolwiek odnaleźć w tym szumie.
Ok, rozumiem że takie zalecenia bardziej z obawy o zdrowie i życie jak mniemam;) Już zamówiłem odpowiednie trafo. Mam jeszcze pytanie o kilka niuansów.
Jak rozumiem uruchamiam bez atmegi, ale z czy również bez sterownika złącza rs232? Ma to znaczenie?
Jak wyglada sprawa z przewodem ochronnym, widzę na projekcie AVT podłączenie ochrony do radiatora. A czy mogę wykorzystać wolny pin masy w płytce pcb pod podstawki?