Marku, czy mógłbyś sprawdzić jak są oznaczone potencjometry w Twoim wzmacniaczu? Chodzi mi głównie o charakterystykę, A, B czy C.
Czy "zero" regulacji barwy wypada po środku?
Pozdrawiam noworocznie,
Jakub
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Dzięki za potwierdzenie moich przypuszczeń. Prawdopodobnie w PRL nigdy nie produkowaliśmy podwójnych potencjometrów o charakterystyce logarytmicznej. Nigdy dotąd nie spotkałem nigdzie takiego potencjometru. W posiadanych przeze mnie urządzeniach (oraz na zdjęciach urządzeń dostępnych w sieci) widzę, że wszędzie zastosowano potencjometry o charakterystyce A, włącznie z miejscami gdzie powinno się użyć takich o charakterystyce B/C (to następna zagadka; zmierzone przeze mnie potencjometry typu B mają charakterystykę odwrotnie logarytmiczną, a więc wychodzi, że interesująca nas charakterystyka nosi oznaczenie C, wbrew temu, co podaje producent; ponieważ miałem do dyspozycji potencjometry z tylko jednej partii produkcyjnej nie wykluczam, że może chodzić o błąd produkcyjny).Marek7HBV pisze: śr, 1 stycznia 2020, 16:20 Potencjometry są typu A{wszystkie!-zapewne kryzys materiałowy
}
Jaki rdzeń EI i grubość pakietu mają trafa głośnikowe w W-600 ? Z góry dziękuję za odpowiedź.
http://www.forum-trioda.pl/download/file.php?id=2559 ,ale nie warto kopiować-to już muzeumcirrostrato pisze: pt, 21 lutego 2020, 18:53
Jaki rdzeń EI i grubość pakietu mają trafa głośnikowe w W-600 ? Z góry dziękuję za odpowiedź.