Miernik wychyłowy MEA-1 do Elpo P-507A
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Miernik wychyłowy MEA-1 do Elpo P-507A
Witam szanownych forumowiczów, poszukuję miliamperomierza MEA-1 do miernika lamp Elpo P-507A.
- kubafant
- 2500...3124 posty
Re: Miernik wychyłowy MEA-1 do Elpo P-507A
Witam,
Czy Kolega potrzebuje kompletnego miernika ze skalą do P-507, czy ustroju MEA-1 z dowolną skalą (bo np. w mierniku lamp jest miernik ze skalą, ale ustrój jest uszkodzony)? Jeżeli to drugie, to będę mógł pomóc - mam takie mierniki.
Pozdrawiam,
Jakub
Czy Kolega potrzebuje kompletnego miernika ze skalą do P-507, czy ustroju MEA-1 z dowolną skalą (bo np. w mierniku lamp jest miernik ze skalą, ale ustrój jest uszkodzony)? Jeżeli to drugie, to będę mógł pomóc - mam takie mierniki.
Pozdrawiam,
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
głowa
dane z instrukcji obsługi przyrządu do sprawdzania lamp P-508
M1 Miernik MEA – 1 150 uA opór wew. 1050 kl. 1,5
M1 Miernik MEA – 1 150 uA opór wew. 1050 kl. 1,5
Witam, miernik wychyłowy jest cały ale przestał działać ( być może starość ). Nie znam się na tych miernikach i nie wiem czy można wymienić sam ustrój tak żeby została oryginalna skala. Z chęcią wysłucham rad 

- kubafant
- 2500...3124 posty
O, to trzeba sprawdzić wszystko, jeżeli nie przestał działać od przeciążenia, to może jest nadzieja 
Trzeba go delikatnie wymontować i zmierzyć opór ceweczki. Dostęp do niej uzyskuje się po zdemontowaniu skali (bardzo delikatnie i nie dotykając jej powierzchni palcami, bo zostają ślady). Skala przykręcona jest dwiema śrubkami, z ich pomocą zamontowane są również odboje wskazówki. Być może cewka nie jest przerwana, a tylko doprowadzenie nie ma kontaktu? Omomierz prawdę powie.
W razie czego i tak skalę trzeba będzie przeszczepić do innego miernika, więc robota nie na darmo. Będę 24 I u siebie to sprawdzę co dokładnie mam, ale MEA-1 na pewno powinien być. Może okaże się niepotrzebny?
Pozdrawiam

Trzeba go delikatnie wymontować i zmierzyć opór ceweczki. Dostęp do niej uzyskuje się po zdemontowaniu skali (bardzo delikatnie i nie dotykając jej powierzchni palcami, bo zostają ślady). Skala przykręcona jest dwiema śrubkami, z ich pomocą zamontowane są również odboje wskazówki. Być może cewka nie jest przerwana, a tylko doprowadzenie nie ma kontaktu? Omomierz prawdę powie.
W razie czego i tak skalę trzeba będzie przeszczepić do innego miernika, więc robota nie na darmo. Będę 24 I u siebie to sprawdzę co dokładnie mam, ale MEA-1 na pewno powinien być. Może okaże się niepotrzebny?

Pozdrawiam
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
głowa
Tak smaku
głowa
Słuchaj jeśli miernik jest cały jak piszesz. To sprawdź czy czasem nie uległa tak zwane wyłamanie ramki. Miernik wówczas wychyla się, ale zawiesza. A to da się naprawić u producenta ( przynajmniej kilka lat temu to robiłem) w ERA Gostynin. Wklejenie ramki co prawda kosztowało chyba 350 PLN ale miernik ustrój pomiarowy wrócił jak nowy. Swoja drogą chyba też gdzieś mam taki ustrój pomiarowy.
Poczekam jeszcze, ale wielkie dzięki