hybryda po raz drugi (piąty?, który?)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
-
- moderator
bliżej?
przeczytaj od początku, a zobaczysz, że wcale nie neguję idei wzmacniacza hybrydowego, wręcz odwrotnie.
tyle, że jeżeli mamy gotowy układ, który jest w pełni samodzielny, to wpięcie przed niego czegokolwiek spowoduje jedynie zwiększenie zniekształceń i zawężenie pasma. polepszanie brzmienia przez wpięcie lampy w sprawny tor broni się tylko w ktalogu firmy (...).
niestety, wyniki prostych obliczeń są neubłagane.
co innego projektowanie od podstaw wzmacniacza ze stopniami lampowymi i tranzystorowymi. Haiku ma 3 (słownie: trzy) stopnie, bez lamp nie podziała, bo tranzystory zastępują tylko transformtor wyjściowy i są sterowane przez lampowy stopień małej mocy, ale jednak mocy.
przeczytaj od początku, a zobaczysz, że wcale nie neguję idei wzmacniacza hybrydowego, wręcz odwrotnie.
tyle, że jeżeli mamy gotowy układ, który jest w pełni samodzielny, to wpięcie przed niego czegokolwiek spowoduje jedynie zwiększenie zniekształceń i zawężenie pasma. polepszanie brzmienia przez wpięcie lampy w sprawny tor broni się tylko w ktalogu firmy (...).
niestety, wyniki prostych obliczeń są neubłagane.
co innego projektowanie od podstaw wzmacniacza ze stopniami lampowymi i tranzystorowymi. Haiku ma 3 (słownie: trzy) stopnie, bez lamp nie podziała, bo tranzystory zastępują tylko transformtor wyjściowy i są sterowane przez lampowy stopień małej mocy, ale jednak mocy.
-
- 125...249 postów
-
- 125...249 postów
-
- 625...1249 postów
Witam.
Wczesniej pokazałem wzmacniacz -hybrydę jescze nie skończoną.Ponieważ (podobno) mężczyznę poznaje się po tym jak kończy, wiec poniżej zdjęcie już skończonego wzmacniacza.Po próbach ogólnych i odsłuchowych.Jest dobrze.
Wczesniej pokazałem wzmacniacz -hybrydę jescze nie skończoną.Ponieważ (podobno) mężczyznę poznaje się po tym jak kończy, wiec poniżej zdjęcie już skończonego wzmacniacza.Po próbach ogólnych i odsłuchowych.Jest dobrze.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lech S.
-
- moderator
wygląda ładnie, gratuluję.
mam jednak dwa zastrzeżenia:
-'tradycyjna' lampowa geometria, czyli lampy wejściowe i potencjometr z przodu. ciągniesz wtedy sygnał wejściowy przez całą głębokość urządzenia w bliżej lub dalej od wszystkich źródeł zakłóceń.
-drugie już wypowiedziałem i nie zmieniam zdania. bez lamp też by grało...
mam jednak dwa zastrzeżenia:
-'tradycyjna' lampowa geometria, czyli lampy wejściowe i potencjometr z przodu. ciągniesz wtedy sygnał wejściowy przez całą głębokość urządzenia w bliżej lub dalej od wszystkich źródeł zakłóceń.
-drugie już wypowiedziałem i nie zmieniam zdania. bez lamp też by grało...
-
- 625...1249 postów
-
- 2500...3124 posty
-
- 625...1249 postów

W końcu to nie pierwszy mój wzmacniacz i wcalę sie tak nie cieszę.Przeciez mam juz wzmacniacz SE, P-P i tą nieszczesna hybrydę..Cieszyłem sie jak miałem piętnascie , moze szesnaście lat jak zrobiłem pierwszy wzmacniacz.Tak , nie było wtedy internetu. A skromna wiedza nabywana była z Horyzontów Techniki dla Dzieci, Młodego Technika , Horyzontów Techniki, a póżniej Z RiKP i oczywiscie z niektórych pozycji ksiązkowych. Nie będę mówił o częsciach , bo te były trudne do zdobycia na prowincji.Teraz wszystko jest w komputerze i wiedza i sklep. Boguś pamietasz przecież tamte lata.
Ale dość juz tych wspomnień.
Panowie -CZEKAM na zdjęcia.
Lech S.
-
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów