Nowy projekt 50W - dwa kanały
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Nowy projekt 50W - dwa kanały
Nie chciałem edytować poprzedniego posta więc dodaje nowego. Trwa nierówna walka ze wzmacniaczem. Nie działa to trzeba iść od końca czyli końcóweczki i tu już jest jakiś problem z inwerterem. Brak spadku napięcia na jednym rezystorze anodowym. Ponieważ jest to inwerter na ECC81 więc zastosowałem rezystory 47k i 51k. Na jednym z nich jest duży spadek napięcia na drugim spadku brak. Rezystory maja prawidłową rezystancje. Myślałem, że uszkodzona jest ECC81 ale na każdej innej jest ten sam objaw. Podstawki są nowe beltonowskie... Chyba wymienię rezystory na nowe, bo na razie pomysłu nie mam. Druga sprawa to lampy mocy, ale z tym się już uporałem. Klient dostarczył 4szt EL34 z czego dwie miały przebite cokoły. Jedna z tych z dobrymi cokołami była w znacznej mierze zużyta. Zamieniłem więc cokoły pomiędzy lampami zużyta/przebita i mam nawet równą parę. Dalsza walka chyba jutro.
Upływność kondensatora blokującego siatkę lub przerwa w obwodzie katody a także przerwa rezystora siatkowego 

Jakby była przerwa w obwodzie katody to na obu rezystorach nie byłoby spadku. Obie katody lampy inwertera są zwarte. No chyba, że podstawka nie zwiera się z pinem w lampie. Jakby rezystor blokujący przepuszczał to raczej byłby problem z napięciem biasu, a nie z napięciem na anodzie.
Problemem okazała się podstawka beltona. Trzeba było wygiąć pin lampy w bok aby zadziałało. Pisząc zadziałało chodzi tylko i wyłącznie o końcówkę bo preampy nadal nie działają. Jeszcze nigdy żaden wzmacniacz nie napsuł mi tyle nerwów. Nie mam pewności co do poprawnego działania potencjometrów 1M. Zapomniałem sprawdzić czy suwak działa poprawnie. Zdziwiło mnie tylko, że kilka z nich miało lekko ponad 800k zamiast lekko po wyżej 1M jak kiedyś.
Ach ta jakość 

Wszystke alphy 1M jakie miałem wskazywały od 820 do 900k. Ostatnio kupiony Alps niebieski 100k ma 85k.
Brak kontaktu styków w podstawce to też przerwa w obwodzie np.katod,siatek czy anod-nie tak?.A chodziło mi o kondensator blokujący siatkę do masy.painlust pisze: ↑śr, 11 grudnia 2019, 19:51 Jakby była przerwa w obwodzie katody to na obu rezystorach nie byłoby spadku. Obie katody lampy inwertera są zwarte. No chyba, że podstawka nie zwiera się z pinem w lampie. Jakby rezystor blokujący przepuszczał to raczej byłby problem z napięciem biasu, a nie z napięciem na anodzie.

Mimo. że zima to wróciłem do tego projektu. Kanał przesterowany już działa. Co było? Nie mam pojęcia. Włączyłem wzmacniacz i zacząłem podawać sygnał na poszczególne siatki stopni licząc od końca. Stopień 3 - gra; stopień 2 - gra; stopień -1 z rozwartym wejściem - gra. Podłączyłem do wejścia i gra. Może musiało dojrzeć... Kanał czysty za to nie dojrzał (bo zielony
). Podając sygnał na siatke drugiego stopnia - gra, podając sygnał na wyjście z potencjometru treble też gra. Stukając w elementy korektora w głosnikach słychac te uderzenia. Wyglada jakby na siatkę pierwszą nie dochodził sygnał, ale do podstawki dochodzi... wyginanie nóżki, zmiana lampy nic nie daje. Poczekam do jutra... może dojrzeje jak dojrzał przesterowany...

Posiedziałem dzisiaj trochę i nie wiem dlaczego tak prosty preamp nie działa. Znaczy się nie działa pierwszy stopień. Na Ra jest spadek napięcia więc stopień ten teoretycznie działa. Na siatke, a raczej pin w podstawce, sygnał na pewno trafia. Wymieniłem kondensator 220p w korektorze i nic to nie dało. Zostało mi tylko obejść cały korektor i chyba to zrobie bo innego pomysłu nie mam.
A próbowałeś zmienić podstawkę tej nieszczęsnej lampy ?
No własnie podstawki nie zmieniłem za to odkryłem coś co przeczy według mnie fizyce... Przy skręconym na minimum potencjometrze wolume, który w tej pozycji zwiera siatkę drugiego stopnia do masy da się podać sygnał na nią i wzmacniacz gra... dziwna sprawa... Dziwnie się tez zachowuje ten potencjometr volume miernik pokazuje dziwne wartosci rezystancji, choć sygnał przez niego przechodzi bo można podać sygnał na wejście potencjometru treble i wzmacniacz gra. Podstawkę dla świętego spokoju wymienię.
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Jaki masz ten potencjometr? Mam jakieś nowe Alphy. Jak Ci bardzo potrzebny to daj znać. Zobaczę co mam.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
No jak zwykle 1M/Log (volume), ale mam sprawne 1M/Lin i zawsze do testów powinno starczyć.
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Mam nowy Alpha 24mm 500kA czyli log. Jak chcesz do podjedź do mnie i sobie weźmiesz.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Będę o tym pamiętał.