Nowy projekt 50W - dwa kanały
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Nowy projekt 50W - dwa kanały
Projekt który muszę skończyć przed zimą. Podjąłem sie dokończenia projektu wzmacniacza jednego z uzytkowników elektrody, któremu pomagałem przez neta poskładać wzmacniacz do kupy, ale czas i inne zajęcia tegoż użytkownika nie pozwalają mu dokończyć projektu. Punktem wyjścia było hybrydowe (lampowa końcówka i tranzystorowy preamp) combo 2x12" 100W jakiejś manufakturowej produkcji. Docelowo ma być dwa kanały czyli Fender + marshall (3xECC83) z końcówką na 2xEL34 i inwerterem na ECC81 (taki inwerter siedział w tym wzmacniaczu). Trafo wyjściowe posiadało niesymetryczne elektrycznie połówki uzwojenia pierwotnego, wiec uznałem je za uszkodzone szczególnie, że dwie lampy EL34 maja przebite cokoły. Postanowiliśmy wykorzystać jako wyjściowy radziecki TC250 których z powodzeniem używali Rosjanie w swoich konstrukcjach aby co tu nie mówić było tanio. Sam jestem ciekaw jak to zagra. Klient kupił wiekszość części i sporo tez zrobił. Co prawda ja prawdopodobnie to rozlutuje i polutuje po swojemu. W chassis niepotrzebne duże otwory zaspawam. Nawet dziś zrobiłem już łaty. Dalsze prace jutro.
Re: Nowy projekt 50W - dwa kanały
Dzisiaj posiedziałem trochę ze spawarką... i zaspawanie otworów w chassis nie jest takie proste jakby się wydawało. Szczególnie prostokątnego otworu. Po zaspawaniu go z chassis zrobiło sie śmigło. Musiałem wyciąć wspawany kawałek blachy. Skończy sie pewnie na zaślepieniu wstawką na śrubach lub nitach.
Rozlutowałem też polutowaną przez klienta drabinkę. Zrobię to po swojemu.
Nie zaspawałem jednego otworu po EL34 bo jeszcze nie wiem który zaspawam. Rozlutowałem też polutowaną przez klienta drabinkę. Zrobię to po swojemu.
Klient ledwo zmieścił dwa kanały na jednej listwie. Mnie się udało zmieścić oba kanały i inwerter i jeszcze trochę zostało miejsca.
dzisiaj poczyniłem jakieś tam przymiarki.
Chassis posiada aż 4 otwory na gniazda jack i bije się z myślami co zrobić z dwoma pozostałymi otworami. Myślałem o zamontowaniu w nich diod LED sygnalizujących wlaczony kanał, choć nie wiem czy to dobry pomysł.
Chassis posiada aż 4 otwory na gniazda jack i bije się z myślami co zrobić z dwoma pozostałymi otworami. Myślałem o zamontowaniu w nich diod LED sygnalizujących wlaczony kanał, choć nie wiem czy to dobry pomysł.
Gniazda standardowo lo i hi input czy różne preampy na osobnych wejściach ? może jakieś połączenie kaskadowe na pstryczku abo cuś 

Gniazda to standardowe lo i hi. Nie będe tu nic kombinował.
Dzisiaj sporo zrobiłem. Zaspawałem otwór po jednej EL34 (zdecydowałem sie zaspawać skrajny) oraz otwory po gniazdach bezpieczników. Klient kupił gniazda które w otwory nie pasowały, a zresztą bezpieczniki będą w innym miejscu. Wywierciłem otwory na podstawki noval oraz przymocowałem listwę z elementami.
Prace cały czas do przodu choć powoli. Zrobiłem otwory pod gniazdo zasilające i gniazda bezpieczników. Zrobiłem też zaślepkę prostokątnego otworu którego zaspawanie mi nie wyszło. Próbowałem dzisiaj zamocować też trafo wyjściowe, ale ze względu, że w transporcie zostały pogiete mocowania, które trudno wyprostować to na razie odpuściłem sobie. Pewnie zamontuje inny egzemplarz TS-250 który posiadam.
A jak spawasz? Używasz ceramiki?
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Ja bym zalutował na kwas te ślady po spawaniu otwórów, wyszlifował, potem wytrawił w fosolu i pomalował dwuskładnikową żywicą akrylową.Szaska wyglądała by jak milion dolarów. Tak robiłem grile do SLO 50.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
Ja położę trochę szpachli i pomaluje. To nie musi wygladać jak M$. To ma grać

- slawekmod
- 1875...2499 postów
Tylko nie zapomnij że szpachla może odpryskiwać bo powierzchnia klejenia/adhezji czy jak to sie tam nazywa będzie mała a temperatura zrobi resztę. Lutowanie na kwas bez kalafonii pozbawi Cię tego problemu w 100%, ja tak lutuję grille i inne duperele. W grillu miałem kilka nadpaleń od lasera a po zalutowaniu na kwas i przeszlifowaniu nawet byś nie zauważył. Jak byłeś ostatnio to szkoda że Ci tego nie pokazałem na grilu slo el84.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Nie płacą mi za to jak za zboże. Moje zadanie było uruchomić wzmacniacz, a i tak czeka mnie dużo więcej.
Dzisiaj posiedziałem trochę nad wzmacniaczem. Połozyłem nawet obwody żarzenia. Malowanie i szpachlowanie mi nie wyszło. Lepiej by wygladało bez szpachlowania.