Skrzynki od piwa

Ogłoszenia o poszukiwaniu lub kupnie elementów, urządzeń, sprzętu i literatury związanej z tematyką forum.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Skrzynki od piwa

Post autor: taipan3 »

witam pewnie się wszyscy uśmieją , bo równie mało lampowego tematu jeszcze nikt nie wymyślił, ale właśnie uwarzyłem swoje pierwsze domowe piwo, zostało już zabutelkowane i zakapslowane .
Gdyby ktoś miała stare skrzynki jeszcze z PRL-u , absolutnie nie współczesny Żywiec ani Tyskie bo od tych piwo jeszcze może nabrać posmaku cieczy o podobnym wyglądzie , znaczy kolor słomkowy, ciężar właściwy 1020, urobilinogen nie stwierdzono, glukoza nieobecna , 1-3 leukocytów w polu widzenia
Pozdrawiam
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Skrzynki od piwa

Post autor: Lisor »

... mam druciane transportery do napoi butelkowanych w wytwórniach GS-owskich, niestety nie dochowały się druciane przegródki do nich i flaszki będą się kiwać - jak to po piwie :D .
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Gdyby były kompletne nie zastanawiałbym się ani chwili
Niesamowite że takie rzeczy się jeszcze zachowały, od nich się w końcu wzięło powiedzenie krata piwa :D
Na razie jak pozwolisz to poczekam muszę to na spokojnie przemyśleć ale i tak bardzo ci dziękuję
bimber
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: bimber »

:arrow: MAM ino tako skrzynie metalowo z butelkami po oranżadzie z GSA :D
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Panie Bimber :D
ale ja ino samych skrzyneczek potrzebuję
butelek u mnie pod dostatkiem
Awatar użytkownika
janusz rafalski
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: janusz rafalski »

Ciekawostka z tymi skrzynkami.Po pierwsze piwo/w sklepie/ w PRL-u było rzadkością.Po drugie butelki miały inny kształt niż obecne-pękate i niskie,a więc skrzynki/jeśli takowe były/nie pasowałyby do współczesnych.Piwo w PRL-u na ogół było paskudne,więc nie polecałbym skrzynek PRL-owskich-nie daj Boże domowy wyrób przesiąkłby retro-fuj zapachem,nie mówiąc o stronie ideologicznej...A w ogóle jak ktoś chciał się napić piwa to kombinował na różne sposoby-mój dobry kolega jeżdził z Muranowa na Ochotę do baru "Antałek" koło Banacha-taką miał potrzebę,szczeg. w poniedziałek..Serdecznie pozdrawiam i podziwiam różnorodność zainteresowań kolegi.J.Raf.
Awatar użytkownika
haterkmp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: haterkmp »

Skrzynkami niestety nie dysponuje ale jako smakosz dobrego piwa chętnie bym spróbował domowego rzemiosła Kolegi ;)
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

janusz rafalski pisze: wt, 5 listopada 2019, 20:15 Po pierwsze piwo/w sklepie/ w PRL-u było rzadkością.Po drugie butelki miały inny kształt niż obecne-pękate i niskie,a
Było taką rzadkością że czasami był problem z wejściem do tramwaju. :lol: Już wyjaśniam. Prawie na każdym przystanku stała buda z tym trunkiem, w zimie nawet grzanym i z goździkami. Do tej pory czuję ten " zapach" stąd mója niechęć do tego napoju. Butelki faktycznie były mniejsze ( chyba 0.33 ) i uważam że słusznie, nie każdy musi od razu wiadro wypić. Natomiast np. w Super Samie stały na półkach chyba Żywce oraz czeskie i niemieckie w wąskich butelkach 0.5l. Rzadkością było pod koniec PRLu. A skrzynki.. nie posiadam. :(
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Obok mnie była kiedyś za czsów PRLu rozlewnia piwa ( bedzinskie) i wytwórnia LEMONIADY ( nie oranżady) ach co to była za lemoniada . Budynki stoją więc poszedłem tam sprawdziłem ale żadna kszynka się nie uchowała a były one drewniane.
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i zainteresowanie
Panie Januszu po tej pochwale poczułem się prawie jak Leonardo da Vinci :D
Co do zainteresować to rok temu kisiłem kapustę, oczywiście samodzielnie poszatkowaną . Jakby ktoś chciał spróbować to polecam mój patent z krajalnicą do wędlin. Szatkuję się błyskawicznie
W tym roku naszła mnie chęć na własne piwo . Panie Januszu jeżeli piwo w PRL było paskudne to jak nazwać te współczesne . W co drugiej butelce syrop glukozowo fruktozowy albo syrop kukurydziany. Rozbawił mnie skład zawiera słód jęczmienny, a co resztą dodatków ??? to widać tajemnica firmy.
Nie pamiętam już smaku piwa z PRL-u za dużo już wody upłynęło w Wiśle .Ale przypomniała mi się scenka sprzed iluś tam lat . Sam SPOŁEM , koniec lat osiemdziesiątych wchodzi do niego 12 młodych mężczyzn , każdy w eleganckim garniturze pod krawatem , wszyscy rządkiem gęsiego , podchodzą do skrzynek z piwem a było tylko Królewskie . Każdy bierze po dwie butelki i udają się do kasy. Jedna z Pań w kasie ze zdziwienia mało co nie zgubiła swojej sztucznej szczęki. CO SIĘ DZIEJE ??? Nagle kolejna odgadła maturzyści !!!. Tak właśnie świętowaliśmy zdanie ostatniego egzaminu ...
A co do smaku jak się miało 18 lat to smakowało wszystko , a jak jeszcze miało procenty ...
Z klimatów Warszawskich , nad Wisłą było kilkanaście tzw pijalni piwa , wszystkie w podobnym stylu pobudowane z białej silikatowej cegły, nazywane szlakiem orlich gniazd. Byli ,,turyści `` którzy jednego dnia zaliczali je wszystkie. Każda miała swoją nazwę nadaną przez klientów, jedną zapamiętałem u Araba i chyba jeszcze istnieje .
Ale tak nie narzekajmy na PRL, piwo miało bardzo prosty skład : woda, słód jęczmienny i chmiel. Do tego było nie pasteryzowane . Wszystkie butelki zwrotne ta informacja dla ekologów . W pijalni piwa ??? szukam w myślach pasującej bardziej nazwy , ale nic nie znajduję , więc zostańmy jednak przy pijalni piwa , nazwa sugeruje coś więcej niż było w rzeczywistości. Piwo było znacznie tańsze niż sklepowe butelkowe.Co jest zgodne z ekonomią , nawet tą socjalistyczną . Nalewane do szklanego kufla a nie do badziewnej plastikowej szklanki. Niech ktoś poda mi namiar na lokal pod dachem czy pod chmurką który sprzedaję piwo kuflowe w cenie piwa ze sklepu !!! Jeżeli w lokalu mają i piwo z kija i te butelkowane, to beczkowe jest droższe co jest zupełną paranoją .
Dlatego robię swoje piwo , nie płacę akcyzy , Vatu , nie naklejam znaku akcyzy .
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

do moderatora
poproszę o przeniesienie tego wątku do dyskusji ogólnych ,bo chyba tam jego miejsce i tylko zaśmiecam ogłoszenia
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Terminator
Swietne
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Przepraszam ale to autokorekta
Thereminator
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.