Witaj Marcin
Trochę mało zainteresowanych tematem jak widać niszowym ale dziękuję,że się odezwałeś.Szczerze mówiąc miałem zakończyć temat pokazaniem kilkunastu mało znanych lub zgoła nieznanych odbiorników samochodowych wyłącznie naszej rodzimej produkcji.Nie mam w zbiorze ( nad czym boleję) przedwojennego radyjka samochodowego wyprodukowanego w RP..Ale wiem,że były np. 3 modele Philipsów
MODEL 261B
MODEL 262B
MODEL 263B
Oryginalną reklamę jednego z nich z roku 1938 zapodaję niżej.Widziałem na You Tube demonstrację takiego działającego radyjka,może ktoś ściągnie link?.Albo się przyzna,że ma!.Sz. Pan Zbigniew Klimczak z Radomska posiadający największą w kraju kolekcję radyj samochodowych (ponad 300 szt) nie ma polskiego pre WW II ,wiem ,bo miałem przyjemność rozmowy z nim.Ja nastawiłem się na zbieractwo także (ale wyłącznie polskich) odbiorników samochodowych .Młodsi wiekiem kolekcjonerzy sądzą,że powojenne radyjka samochodowe zaczęły się od Żerania.NIE! Wcześniej zaistniały lampowe OS3/II i to w 2 wersjach,z różną obsadą lamp.Mam jedną wersję po,drugą przed renowacją.Nie jest prawda ,że zbudowano je na bazie Pioniera U,ale na wersji Mazur z lampami serii E. Potem nieśmiertelny ŻERAŃ do "garbatej Warszawy.Następne lampowce to MIKI ze wspaniałym napisem na skali "TRANZYSTORYZOWANY ( o tym potem)",były 2 wersje.Po kolei licząc od najstarszych mam nadzieję pokażę to ja i koledzy
pozdrawiam Roman