Soldano SLO wersja PP EL84
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: Soldano SLO wersja PP EL84
Witam
Schemat jest błędny, napięcie ujemnej polaryzacji siatek wynosi zero, pozostałe diody wystarczą 1N4148.
Schemat jest błędny, napięcie ujemnej polaryzacji siatek wynosi zero, pozostałe diody wystarczą 1N4148.
Ratujmy stare tranzystory!
Faktycznie, zaraz poprawie.
'All the stars in the north are dead now.'
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Nie mam zenerek niestety. Będę musiał chyba zamówić. Pomierzyłem jeszcze napięcia na siatkach S1 6P14P. Najpierw miernikiem. Wynik to 12,6V (tak miałem ustawioną polaryzację) Podczas przechodzenia końcówki w przesterowanie napięcie DC na siatkach wzrastało wraz z głębokością przesterowania osiągając -20.5V (cholera, nie pamiętam czy amplituda przekraczała napięcie Us1
) Pomiar oscyloskopem nie wykazywał że zmienia sie napięcie DC na siatce. Oś X obniżyła sie na ekranie o 12.6V co było do przewidzenia. Mam wrażenie że sama końcówka jest bardzo przesterowana z przedwzmacniacza.

Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
A inwerter masz z SLO czy taki pod EL84? Bo to sa inne inwertery co do ich wzmocnienia.
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Inwerter przekobminowałem z atomica 16-watowego.
No to ok być powinno.
EL84 niewiele trzeba do wysterowania i z tego powodu łatwo na nią podać za duży sygnał, szczególnie z inwerterem tego typu, dzieją się potem dziwne rzeczy.
Zobacz co robił Fender w Deluxach blackface, tam 90% sygnału z preampu idzie do ziemi jeśli w inverterze LTP siedzi 12AX7. W końcówce siedzi 6V6 z polaryzacją około - 30V. Ty masz -12. Moze właśnie za bardzo przesterowujesz końcówkę.
Jaką masz czułość wejścia (wszystkie gałki w prawo)?
Zobacz co robił Fender w Deluxach blackface, tam 90% sygnału z preampu idzie do ziemi jeśli w inverterze LTP siedzi 12AX7. W końcówce siedzi 6V6 z polaryzacją około - 30V. Ty masz -12. Moze właśnie za bardzo przesterowujesz końcówkę.
Jaką masz czułość wejścia (wszystkie gałki w prawo)?
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Czułość muszę zmierzyć ale naprawdę jest czuły. O wiele za czuły. Już wsadziłem 1Mom pomiędzy regulację barwy a potencjometry master. Zastanawiam się czy nie wymienić masterów na 500k (w slo są równolegle) co dałoby stosunek 1M/250k czyli dość znaczne zmniejszenie sygnału na końcówkę. Wpięcie generatora w Return z poziomem sygnału 385mV RMS wysterowało końcówkę do mocy 15,5W czyli maksymalnej dla EL84 w moim układzie.
Założyłem EL84 Telam -leciwe ale dobre. Moc 15,5W ( mają mniejszą admisyjną 12W) I na nich nie przkraczam 7.1mA nawet wtedy gdy na wyjściu jest prawie prostokąt. Prąd siatki s2 przy tuż przed przesterowaniem to 6.3mA. Spoczynkowy ustawiony na 29mA/lampę.
Czułość końcówki mocy (samej) to 680mV RMS. Z regulatora tonów na wejście potencjometrów Master wchodziło (Crunch) 11V RMS, po zmniejszeniu rezystorem 1Mom około 4.5V RMS więc jeszcze za dużo.
Założyłem EL84 Telam -leciwe ale dobre. Moc 15,5W ( mają mniejszą admisyjną 12W) I na nich nie przkraczam 7.1mA nawet wtedy gdy na wyjściu jest prawie prostokąt. Prąd siatki s2 przy tuż przed przesterowaniem to 6.3mA. Spoczynkowy ustawiony na 29mA/lampę.
Czułość końcówki mocy (samej) to 680mV RMS. Z regulatora tonów na wejście potencjometrów Master wchodziło (Crunch) 11V RMS, po zmniejszeniu rezystorem 1Mom około 4.5V RMS więc jeszcze za dużo.
To jest to o czym piszesz na 100%. Z takim samym problemem zetknalem sie w dosc wyzylowanej koncowce PP 6V6 (Ua 400V Raa 9K), niemniej to zjawisko jest czeste w malych PP, najprostsze skuteczne rozwiazanie to ten patent z zenerkami (w sumie nie pamietam tylko czy dobrane byly na ok. napiecie polaryzacji czy na jego dwukrotnosc, a myslec jakos dzis nie mam sily

PS. przy okazji mozna sie przekonac ile prawdy jest w popularnym micie ze mocne przesterowanie lamp mocy jest takie super

'All the stars in the north are dead now.'
Ja ten problem załatwiłem ograniczeniem sygnału podawanego na inwerter.
Druga opcja lampa o mniejszym wzmocnieniu w inwerterze.
Ale to pod 6V6, z EL84 może być nadal za dużo, najlepiej sobie zasymulować w ltspice lub czyms podobnym.
Druga opcja lampa o mniejszym wzmocnieniu w inwerterze.
Ale to pod 6V6, z EL84 może być nadal za dużo, najlepiej sobie zasymulować w ltspice lub czyms podobnym.
A może ECC82 w inwerterze. SLO to hi-gain a tam brzmienie powstaje w preampie więc taka ECC82 dała by radę. Można zamiast anodowych 82k/100k dać 22k/27k.
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Równolegle do potencjometrów master wlutowałem rezystor 180k. I prawie jest dobrze. Wniosek jest taki że muszę wymienić potencjometry Master a przed nimi dać 1Mom. Za bardzo nie mogę ciąć sygnału bo na cleanie nie osiągnie pełnej mocy przy podłączonej gitarce. Drugą modernizacją będzie wlutowanie zenerek. EL84 zachowują się zupełnie inaczej niż 6p14p przy przesterowaniu lamp mocy. W 6P14P prąd s2 bardzo szybko idzie do 10mA, w EL84 do 7.1mA przy niemal takiej samej mocy wyjściowej. No cóż, pora zamówić potencjometry.
Edit: juz mi się nie chce wyciągać płytki z szaski żeby zmienić na 22k. Chyba że na próbę dolutuję od zewnatrz.
Edit: juz mi się nie chce wyciągać płytki z szaski żeby zmienić na 22k. Chyba że na próbę dolutuję od zewnatrz.
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Polutowałem resztę kableków. Potencjometry zamówiłem. Wstawię w miejsce 1M-owych masterów 500k-ilowe. Połączone równolegle dadzą 250k. Pomiędzy mastery a regulator barwy wlutuję rezystor 680k-1M czym zmniejszę sygnał na końcówkę zachowując mniej więcej takie same obciążenie widziane przez od strony regulatora.
Wiem, ze jestes perfekcjonista ale nie ma potrzeby wymieniac potencjometrow 1M na 500k. Wystarczy te 1M zbypasowac rezystorami 1M.
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Zamówilem już 250k LOG i 500k LOG. Równolegle do potencjometrów MV dodałem 470k. Wypadkowa wynosi 242k. Przed potencjometrami jest 1M co daje 1M/242k. Napięcie m.cz za 1M czyli na wejściu potencjometrów wynosi maks. 1.45V RMS jak przywalę w struny (kanał Clean-gain na maksumum czułości) Podpinając generator zamiast gitarki i podając na wejscie 1kHz 45mV RMS wzmacniacz oddaje pełną moc. Montując dwa potencjometry 500k i dając 1M przed nimi będę miał podział 1M/0.25M i tak chyba zostawię. Powoli przestaję sie przejmować prądem siatek. I tak zmniejszyłem moc wydzielaną na nich z 4W do 2,5W przy przesterze więc dalej walczył nie będę.