Wzmacniacz na EBL

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Wzmacniacz na EBL

Post autor: Wiech »

Lisor pisze: czw, 25 kwietnia 2019, 06:32 ... jeśli ma być coś korespondujące stylowo z lampą EF14 lub EF11/12 to niezbędna tu będzie EL12N i EZ21 lub mocniejsza.

EL12N można oczywiście zastąpić EL12. Cokoły identyczne, balony inne. Moim zdaniem lepiej pasuje EL12N :D .
To niezły pomysł, przez kilka dni podczas długich jazd samochodem obmyślałem co i jak i pewnie w weekend majowy coś najpierw narysuję a następnie zacznę gromadzić materiały - lampy są po nawet mniej niż 50zł/szt trochę będzie zachodu z transformatorami głośnikowymi 3,5k, może coś się od EL34 SE podbierze, oraz jak ma być "koszer" to dławika do zasilacza.
Na dzień dzisiejszy mam prostownik na AZ11 lub na AZ4, ale nie mam takiego napięcia z transformatora , kilka podstawek, lampy EL14 z aplikacją - częściowo sprawdzoną w trybie triody i ogólny obraz obudowy.
Pewnie wiele się jeszcze zmieni, ale początek już jest.

Pozdrawiam
Wiesław
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Lisor »

... istnieje EL 14 ?

Zachowując względną czystość tematu/ wzmacniacz na EBL/ proponuję zamiast pojedynczej lampy w rodzaju EL cośtam zastosować równolegle dwie EBL-ki. Do transformatora 3,5 k jak znalazł :D .

I wilk prawie najedzony i owca prawie niezjedzona,
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wiech »

Lisor pisze: sob, 27 kwietnia 2019, 06:46 ... istnieje EL 14 ?
Niestety miała być EF14 a nie EL14 :x :x
Typoszereg EL1xx kończy się na EL13

Pozdrawiam
Wiesław
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

Lisor pisze: sob, 27 kwietnia 2019, 06:46 Zachowując względną czystość tematu/ wzmacniacz na EBL/ proponuję zamiast pojedynczej lampy w rodzaju EL cośtam zastosować równolegle dwie EBL-ki. Do transformatora 3,5 k jak znalazł :D .
Nie no błagam! Toż to zbrodnia! :evil:

Single ended ma rację bytu wtedy i tylko wtedy, kiedy mamy jedną pojedynczą lampę końcową, jak zresztą sama nazwa wskazuje. Jeżeli dysponujemy dwiema lampami - wtedy robimy PP, that's it.

Pozdrawiam
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Vic384 »

Czesc
Jezeli musi - powinien byc loktal, to moze 7C5 ? Na pierwszy rzut oka identyczna jak EBL, taki sam loktal, ale mocniejsza.
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

kubafant pisze: sob, 27 kwietnia 2019, 08:39

Single ended ma rację bytu wtedy i tylko wtedy, kiedy mamy jedną pojedynczą lampę końcową, jak zresztą sama nazwa wskazuje. Jeżeli dysponujemy dwiema lampami - wtedy robimy PP, that's it.

Pozdrawiam
Jakub
Pewnie że "zbrodnia", ale nie doskonała :lol: Zamieściłem schemat PP na EBL21 w sprzężeniu katodowym i spróbowałem go zrobić. Próba zastosowania EBL-ek do oryginalnego schematu po zmianie ew wartości elementów, tak aby dopasować warunki pracy, wykazała, że nic ciekawego z tego nie będzie. Ale skoro miałem skompletowane podstawowe elementy, spróbowałem coś podobnego sklecić. Sam pomysł dwóch EBL-ek, sterowanych EF22 w układzie przeciwsobnym, spodobał mi się natychmiast, bo już od roku zamierzałem zrobić coś na klasykach-ale zastosowanie ECH21 w odwracaczu fazy coś mnie raziło [mimo że tylko takie rozwiązanie było propagowane]. Warunki były takie -seria lamp 21-22, moc wystarczająca do słuchania basu i transformator wyjściowy TGp5 [może być bas od 50Hz :lol: ] Efekt to pająk jak się patrzy [tylko raz mnie rąbnęło :lol: ]
2xEBL21.JPG
A schemat do wglądu to
schem.EBL21.JPG
. W efekcie powstało coś co gra nawet miło [nie charczy :lol:Przy paśmie mocy od 40 Hz do 14 kHz oddaje moc ok 6 W na 8 omach przy niewidocznych na oscyloskopie zniekształceniach. Widoczne zaczynają być pod 8 W. Ważne że jest dość duża czułość i pracuje przy 0,5 Vpp. Pierwsze koty za płoty :D i czas rozwijać ten temat-następnym krokiem będzie zbudowanie na bazie tego schematu wersji Lux, ale to już będzie wymagało staranności i niestety czasu, ale pierwszy krok zrobiłem :lol: Zastosowany regulator barwy w sprzężeniu zwrotnym jest podłączony jedynie w celu testowania z różną muzyką. M.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Lisor »

kubafant pisze: sob, 27 kwietnia 2019, 08:39
Lisor pisze: sob, 27 kwietnia 2019, 06:46 Zachowując względną czystość tematu/ wzmacniacz na EBL/ proponuję zamiast pojedynczej lampy w rodzaju EL cośtam zastosować równolegle dwie EBL-ki. Do transformatora 3,5 k jak znalazł :D .

Pozdrawiam
Jakub
... klasycy tematu, ruscy uczeni / Malinin i inni/ wskazują, że dopuszcza się równolegle łączenie trzech lamp mocy. A jakie Ra będzie dla trzech ebeelek ?
Trza by policzyć. Obecni Akademicy z dawnych akademików powinni dać radę :lol: .
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: PZL P-11c »

Witam
Dawno nic nie pisałem w wątku dotyczącym założonego projektu wzmacniacza, ale trochę zdrowie niedomagało, spędziłem jakiś czas w klinice. Mam nadzieję, że będzie trochę czasu teraz aby zająć się składaniem konstrukcji. Udało się zgromadzić potrzebne części i została kwestia złożenia. W czasie gromadzenia części złożyłem wskaźnik poziomu sygnału na lampach EM84, 6N2P oraz dwóch diodach EAA91, aby nie dawać krzemowych. Obudowa podobna do wzmacniacza.Na zdjęciu jeszcze obok starego wzmacniacza.Obudowa dla nowego w zasadzie jest gotowa ,zostało rozmieścić i zamocować transformatory oraz dławik - i tu moje pytanie do kolegów o ułożenie na chassis. Założyłem że transformatory wyjściowe będą za lampami EBL21, natomiast transformator zasilający wpuszczony w chassis z boku. Nie wiem jak ułożyć dławik oraz dodatkowy transformator 12 V, który wszedł do projektu już po nawinięciu głównego transformatora zasilającego. Zabrakło miejsca na karkasie na nawinięcie jeszcze dodatkowego odczepu. Chciałbym schować ten transformator wewnątrz chassis ,razem z dławikiem lub sam dławik dać jeszcze na wierzchu. Napięcie 12 V potrzebne do zasilenia sterownika wskaźnika poziomu sygnału na lampkach IN-9.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Dławik i dodatkowy transformator schować pod lampą prostowniczą - znajdzie się trochę miejsca?
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: taipan3 »

Podziwiam obudowę. Czy ją wykonywałeś własnoręcznie, czy to wyrób firmowy? Trafiłeś w dziesiątkę z moim gustem i chętnie bym skopiował twoje dokonania.
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Marek7HBV pisze: śr, 14 sierpnia 2019, 18:48 Dławik i dodatkowy transformator schować pod lampą prostowniczą-znajdzie się trochę miejsca?
Witam
Dławik lub transformator dodatkowy zmieszczę pod lampą prostownicza, ale jak ustawić rdzenie względem transformatorów wyjściowych aby jak najmniej zakłócały polem magnetycznym?
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

taipan3 pisze: śr, 14 sierpnia 2019, 21:51 Podziwiam obudowę , czy ją wykonywałeś własnoręcznie czy to wyrób firmowy? Trafiłeś w dziesiątkę z moim gustem i chętnie bym skopiował twoje dokonania
Witam
Obudowa to praca z obróbki ręcznej, chassis wykonane z blachy aluminiowej 2 mm, panele tylny i przedni blacha 4 mm. Pierwotnie miało tak pozostać, ale zamówiłem blachę z usługą docięcia na wymiar i dotarła mocno porysowana, dlatego została obudowana sklejką 10 mm pokryta warstwą forniru dębowego. Docelowo ma być jeszcze założona na dystansach od góry blacha chromowana, aby zakryć cokoły. Podobnie wykonałem ukrycie cokołów w wskaźniku na EM84.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

PZL P-11c pisze: czw, 15 sierpnia 2019, 03:31
Dławik lub transformator dodatkowy zmieszczę pod lampą prostownicza, ale jak ustawić rdzenie względem transformatorów wyjściowych aby jak najmniej zakłócały polem magnetycznym?
Dławik zostawiłbym w tej pozycji[oczywiście pod spodem] i po uruchomieniu dla próby zamienił wejście z wyjściem,sprawdzając poziom przydzwięku.Natomiast dodatkowy transformator należy obrócić o 90 stopni[przymocować do boku obudowy].
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Marek7HBV pisze: czw, 15 sierpnia 2019, 13:07
PZL P-11c pisze: czw, 15 sierpnia 2019, 03:31
Dławik zostawiłbym w tej pozycji[oczywiście pod spodem] i po uruchomieniu dla próby zamienił wejście z wyjściem,sprawdzając poziom przydzwięku.Natomiast dodatkowy transformator należy obrócić o 90 stopni[przymocować do boku obudowy].
Witam
Przedstawiam jak udało się zmieścić pod spodem schassi dławik i dodatkowy transformator.
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Witam
Mając wczoraj chwilę czasu zlutowałem wzmacniacz korekcyjny do gramofonu,dzisiaj przy podłączeniu do starego wzmacniacza dało się usłyszeć Coś w głośniku.Pisze Coś ponieważ było słychać dość silny przydźwięk,musze posprawdzać kable od gramofonu,lecz to nie jest jedyna przyczyna .Drugą jaką zlokalizowałem jest dosyć duży spadek napięcia na zasilaczu po włączeniu korekcji, z początkowego 296V spada na 224Vprzy czym prąd jaki płynie na układ korekcji wynosi 1,7mA.Zasilanie napięcia anodowego jak również żarzenie mam włączane poprzez przełącznik mechaniczny który steruje cewką przekaźnika.Przez styki idą napięcia.Co może powodować taki spadek napięcia ?,układ zasilacza zmontowany mam na płytce zgodnie z schematem .Drugim problemem jest nie działanie układu poziomu sygnału na lampkach IN-9 w pozycji załączonej korekcji.Wskaźnik pracuje prawidłowo jak mam podany sygnał z odtwarzacza CD na wejście wzmacniacza czyli w tym przypadku na nóżkę potencjometru siły głosu, natomiast po przełączeniu na korekcję sygnał jest podawany w to samo miejsce czyli na potencjometr lecz wskaźniki nic nie pokazują.Pozdrawiam Darek.