Soldano SLO 50
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- haterkmp
- 625...1249 postów
Re: Soldano SLO 50
Panowie ja mówię o siatce - stalowa, ciągnięta, sztywna bo ok. 1mm gruba.
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Siatka Ledóchowskiego. Mam coś takiego w atomie, ale aluminiową - jest trochę za miękka. Stalowa będzie OK.
Chociaż dla mnie ideałem na maskownicę byłaby blacha perforowana "plaster miodu" o oczku około 5-8mm jak w 5150/6505, ale trudno ją dostać.
Chociaż dla mnie ideałem na maskownicę byłaby blacha perforowana "plaster miodu" o oczku około 5-8mm jak w 5150/6505, ale trudno ją dostać.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- haterkmp
- 625...1249 postów
Mam w 6505mh taki plaster miodu... aluminiowa. Na aliexpress widziałem takie aluminiowe siatki w bardzo dobrej cenie.
in gain we trust
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Też miałem na myśli siatkę jako zamiennik do ciętej laserem blachy. Wysłałem przed chwilą finalny projekt do wyceny. Zobaczymy jaką dostanę odpowiedź.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Zamówiłem cięcie. Oba panele z materiałem to 8 dych. Mało w porównaniu do innych ofert. Jedna przy takim zestawie lekko ponad 300 a druga 160. Pewnie ma tu znaczenie rodzaj lasera ( tu światłowodowy) i prędkość cięcia. Laser światłowodowy ponoć zżera kilka razy mniej energii ( w sensie całej maszyny) niż inne typy i jest szybszy. Nie ma co gdybać. Przyjdą detale to zobaczymy ich jakość.
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Mam już trafko do SLO 18W.
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Dziś kurier dostarczył wycięte laserem grille. Tydzień myślałem nad technologią gięcia bo podejście do tematu mogło być tylko jedno. Drugich wycinanek nie zamawiałem. Z pomocą przyszły dwa kątowniki , kawałek sklejki 15mm i kilka wkrętów do płyt kartonowo gipsowych. Podczas projektowania kratek wyznaczyłem sobie linie gięcia, promienie itp. Dziś był dzień próby i.... wszystko zadziałało jak powinno. Jestem mega zadowolony.
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Wczoraj zakupiłem 150ml lakieru akrylowego dwuskładnikowego. Grille zostały pomalowane na pół matowo. Gdzieś tam porobiły się zacieki ale nie widać ich z zewnątrz. Ogólnie nie wyszło źle chociaż mogło by być lepiej.
- haterkmp
- 625...1249 postów
Czy opisy zostawiasz w wersji wielojęzycznej czy zdecydujesz się na któryś konkretny? Troszkę gryzie w oczy "pętla efektów send i return".
in gain we trust
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Już pisałem kiedyś w tej sprawie na elektrodzie . Popularne "branżowe" nazwy zostawiam po angielsku. Resztę gdzie się da po polsku. Boli mnie stosowanie angielskich nazw ale niestety co oznacza Master każdy wie, a jak ma brzmieć polski odpowiednik mastera w jednym słowie? Głośność? Akurat mnie nie przeszkadza miksowanie obiegowych nazw angielskich z polskimi opisami.
Co do pętli : mogę zastosować polskie "wejście/wyjście" Na ten moment są tylko papierowe atrapy, wciąż poszukuję firmy która wygraweruje mi te panele za mniej niż 260zł plus wysyłka.
Co do pętli : mogę zastosować polskie "wejście/wyjście" Na ten moment są tylko papierowe atrapy, wciąż poszukuję firmy która wygraweruje mi te panele za mniej niż 260zł plus wysyłka.
- haterkmp
- 625...1249 postów
260PLN? Dużo... miałem gdzieś namiary do pewnej firmy - jak znajdę to podeślę. Ale serio tak dużo? Poszukaj czegoś takiego jak DIBOND - to troszkę inna metodyka ale rezultaty świetne. I tanie. Szukaj pod nazwą tablica reklamowa.
in gain we trust
Nie wiem czy widziałeś tą stronę, zamawiałem jakiś czas temu zapłaciłem coś koło 150 zł z przesyłką, za przód i tył 600x65mm, ogólnie jestem zadowolony z wykonania,
https://www.grawernia.pl/p1168,panel-wz ... 1-6mm.html
https://www.grawernia.pl/p1168,panel-wz ... 1-6mm.html
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Dziękuję za namiary. 260zł to dużo za dużo. Poczytałem o DIBOND-zie, fajna sprawa, może spróbuję jak inne metody nie zadziałają.
Z grawernią kiedyś pisałem maile. Mają jedną zasadniczą wadę, nie przyjmują plików CAD tylko wymagają plików Corela a ja nie mam corela. Pamiętam że w końcu udało mi się zmienić plik na CDR w Trialu CD ale wyszło tak że ktoś inny mi zrobił panele. No ale spróbuję jeszcze raz zamienić DXF na CDR i wyślę do wyceny.
Większość firm liczy cenę z powierzchni panelu co wg,mnie jest błędem i działa na niekorzyść zamawiającego. Poza tym w większości firm są stosowane lasery które do grawerowania stosują metodę wierszowania czyli głowica jeździ tam i z powrotem przez całą szerokość detalu wypalając w odpowiednich miejscach materiał. Przy średnicy promienia lasera rzędu 0,2mm łatwo sobie wyobrazić ile takich przejść musi zrobić laser żeby wygrawerować tekst o wysokości 45mm. A jak wycena jest oparta o czas pracy maszyny to wiadomo skąd wysoka cena. Wycinanie otworów to już inna sprawa, laser pracuje tylko w obszarze cięcia danego otworu w osiach X i Y tnąc po obwiedni otworu. Kolega z firmy reklamowej dokładnie mi opisał jak to działa.Są oczywiście maszyny typowo grawerskie gdzie nie robią zbędnych kilometrów po obszarze roboczym i takiej szukam bo oznacza to mniejsze koszty usługi. Podobnie jest z frezowaniem brył 3D na frezarce 3-osiowej. Kiedyś potrzebowałem kopyto z MDF o wymiarach 250x100x85mm. Człowiek wyliczył mi usługę na na ponad 1000 zł netto. Wyliczył 11 000 przejść frezem 3mm w czasie około 11h. Znalazłem firmę która mi zrobiła to kopyto za 150zł na maszynie 5-osiowej.
Innym przykładem różnych podejść do cięcia jest kratka do soldano. Na laserze CO2 koszty to minimum 80zł za sztukę, na laserze światłowodowym który zużywa mniej energii i jest znacznie szybszy cena to już 40zł za sztukę. Dodam tylko że na obu panelach jest łączne około 300 otworów.
Z grawernią kiedyś pisałem maile. Mają jedną zasadniczą wadę, nie przyjmują plików CAD tylko wymagają plików Corela a ja nie mam corela. Pamiętam że w końcu udało mi się zmienić plik na CDR w Trialu CD ale wyszło tak że ktoś inny mi zrobił panele. No ale spróbuję jeszcze raz zamienić DXF na CDR i wyślę do wyceny.
Większość firm liczy cenę z powierzchni panelu co wg,mnie jest błędem i działa na niekorzyść zamawiającego. Poza tym w większości firm są stosowane lasery które do grawerowania stosują metodę wierszowania czyli głowica jeździ tam i z powrotem przez całą szerokość detalu wypalając w odpowiednich miejscach materiał. Przy średnicy promienia lasera rzędu 0,2mm łatwo sobie wyobrazić ile takich przejść musi zrobić laser żeby wygrawerować tekst o wysokości 45mm. A jak wycena jest oparta o czas pracy maszyny to wiadomo skąd wysoka cena. Wycinanie otworów to już inna sprawa, laser pracuje tylko w obszarze cięcia danego otworu w osiach X i Y tnąc po obwiedni otworu. Kolega z firmy reklamowej dokładnie mi opisał jak to działa.Są oczywiście maszyny typowo grawerskie gdzie nie robią zbędnych kilometrów po obszarze roboczym i takiej szukam bo oznacza to mniejsze koszty usługi. Podobnie jest z frezowaniem brył 3D na frezarce 3-osiowej. Kiedyś potrzebowałem kopyto z MDF o wymiarach 250x100x85mm. Człowiek wyliczył mi usługę na na ponad 1000 zł netto. Wyliczył 11 000 przejść frezem 3mm w czasie około 11h. Znalazłem firmę która mi zrobiła to kopyto za 150zł na maszynie 5-osiowej.
Innym przykładem różnych podejść do cięcia jest kratka do soldano. Na laserze CO2 koszty to minimum 80zł za sztukę, na laserze światłowodowym który zużywa mniej energii i jest znacznie szybszy cena to już 40zł za sztukę. Dodam tylko że na obu panelach jest łączne około 300 otworów.
- haterkmp
- 625...1249 postów
A no właśnie - grawernia.pl
in gain we trust
Przyjmują też w innych formatach, ja też nie mam Corela. Wysłałem dxf i pdf.