Trafa wyjściowe w naszych konstrukcjach!

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

bartm71
75...99 postów
75...99 postów

Trafa wyjściowe w naszych konstrukcjach!

Post autor: bartm71 »

Witam wszystkich
Chciałbym założyć temat o trafach wyjściowych, jak wiadomo jest to jeden z najważniejszych elementów układanki. mam propozycję aby zamieszczać tu linki i jakieś opisy, własne lub znalezione w necie. Sam mam ochotę w najbliższym czasie kupić jakieś fajne OT i sprawdzić "jak to jest" :), czy jest różnica miedzy moim robionym jeszcze przez forumowego kolegę parę lat temu.
Wkleję to co znalazłem i nad czym się zastanawiam może ktoś miał okazję testować?

Ten chyba najbardziej znany u nas
https://amptone.pl/p/169/1342/glosnikow ... atory.html

Następne 2 bardzo mnie ciekawią, nawet okropnie :)

https://www.tubeampdoctor.com/en/shop_O ... ad_60_1486

https://www.tubeampdoctor.com/en/shop_O ... ad_55_1090

Mam jeszcze pytanko czy próbował ktoś kiedyś zastosować trafo od JCM 800 to takiego SLO??
Jak jest z Raa 3,6k do lamp 6l6?

Z góry dzięki za dołączenie do dyskusji, fajnie by było zrobić taki wątek z którego można by później czerpać doświadczenia innych.
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Re: Trafa wyjściowe w naszych konstrukcjach!

Post autor: Recon »

Hej,

Wydaje mi się na na naszym forum raczej ciężko będzie o taka dyskusję :mrgreen:

Jeśli chodzi o mnie to aktualnie w mojej najlepiej brzmiącej konstrukcji z sąsiedniego wątku siedzi OT od Selenoida - dawnego kolegi z forum i kurde już naprawdę trudno mi sobie wyobrazić że mógłby lepiej grać, serio dostaje b.wiele pochwał od znajomych muzykow na koncertach itp. Z tego wzlgedu troche watpie w to ze OT robi znaczaca roznice.

Mimo to w mojej aktualnej konstrukcji planuje zamontować OT od InMadOut - kopia legendarnego trafa radiospares 50W. Z czystej ciekawości - czy poczuje jakaś różnicę, coś, cokolwiek :p na 100% podziele się ewentualnymi odczuciami.

Pozdro!
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ghost »

Ja z moich 14 wzmacniaczy w 13 miałem trafa albo od Ogonowskiego albo do IGPW i jeden na Hammondach. Przerobiłem klimaty od Fendera po Soldano. Dwa trafa praktycznie tylko w jednej konstrukcji mogłem porównać - 18 W TMB klon marszałka. Jeden był na trafie Ingo drugi Leszka. Jak dla mnie oba brzmiały zajebiście. W PL obecnie najlepsze trafa jak dla mnie robi Leszek i tego się będę trzymał. Z traf jakie jeszcze bym chciał wypróbować to Mercury Magnetics.
Pi-Vo
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: Pi-Vo »

W Soldano są stosowane właśnie Mercury Magnetics. Przynajmniej w niektórych modelach i egzemplarzach.
wolah12
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: wolah12 »

Uwaga na fejki z logo Mercury Magnetics https://www.mercurymagnetics.com/buyer- ... nsformers/
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Recon pisze: pt, 21 czerwca 2019, 23:06

Jeśli chodzi o mnie to aktualnie w mojej najlepiej brzmiącej konstrukcji z sąsiedniego wątku siedzi OT od Selenoida - dawnego kolegi z forum i kurde już naprawdę trudno mi sobie wyobrazić że mógłby lepiej grać, serio dostaje b.wiele pochwał od znajomych muzykow na koncertach itp. Z tego wzlgedu troche watpie w to ze OT robi znaczaca roznice.

Pozdro!
Przypominam, że Selenoida trzeba sprawdzać bo potrafili nawinąć transformator o przekładni z dupy co niejednokrotnie im się zdarzało. Sami tego nie sprawdzali, kupujący nie sprawdzali bo i po co. Ja zawsze sprawdzam i sam miałem 3 trafa spieprzone.
ODPOWIEDZ