Dziennik budowy - 50W Jose mod Marshall

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: Dziennik budowy - 50W Jose mod Marshall

Post autor: painlust »

Dopóki nie bedziesz miał przesłuchów między trafami to wszystko bedzie OK. Martwisz się przedwcześnie. Co zrobisz z otworami na dwa dodatkowe wejścia?
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Recon »

painlust pisze: sob, 1 czerwca 2019, 10:50 Co zrobisz z otworami na dwa dodatkowe wejścia?
I to jest najlepsze - nie wiem :mrgreen: ale może coś tam nakleję, jakiś element designu, nie wiem, unikam tego tematu w głowie.

Dobra, dziś było sporo czasu na wiercenie i piłowanie na łonie natury, przykręcanie, czyszczenie i pierwsze luty, progres poleciał do przodu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Panele stockowe z amptone bardzo fajnie się prezentują :!:
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ghost »

Nie wiem w czym problem z tymi dwoma dziurami na przedzie. Dajesz tam po prostu dwa gniazda które są niepodłączone i tyle. Ewentualnie kminisz jakiegoś moda na pstryczku albo pstryczku i potencjometrze. Nie szukaj problemu tam gdzie go nie ma :P
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Wiadomo, coś tam się wymyśli :)

Dobra, jazda dalej z tematem, okablowane pierwotne uzwojenie trafa oraz żarzenie i kilka innych detali. Mam już wszystkie potencjometry przełączniki i ekrany do triod, postawiłem na dizajnerski złoty :mrgreen:

Już zapomniałem jakie wkurzające jest ukręcanie i plecenie przewodów żarzenia. Mimo wszytko wyszło nieźle, estetyczie. Przekonałem się na własnej skórze, że kluczem do sukcesu były druty w silikonie zamiast zwykłych przewodów, o wiele prościej idzie.

Co do żarzenia, to zauważyłem, że we wszystich konstrukcjach plexi na sterydach: Ceriatone Yeti, Chupacabra, Friedman, Jose itp. stosowane jest żarzenie DC, dlaczego? Do tej pory jechałem na AC i nigdy nie narzekałem na brumy. Może chodzi o to, że te wzmacniacze lubią grać powyżej 50% na master i wtedy może być problem z brumem?

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
nkas
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nkas »

E mam AC żarzenie i nie brumi. Weż sobie lepiej podwieś żarzenie na DC, zamiast prostować z uzw 6V3. Serio, zwłaszcza że dawno nie widziałem tak dobrze połoźonej skrętki. Aczkowiek nie wiem czy bym się zdecydował na drut, jest troche ryzyko (zwłaszcza przy małym przekroju) że kiedyś pęknie. Tzn najpierw rozciągasz (skręcane wkrętarką pewnie i ciasno), potem to się cyklicznie nagrzewa, stygnie i tak latami - w końcu pęknie. Master przy załączonym clippingu to tam w warunkach próbowych jedzie prawie do końca (ale to generalnie można podbiciem z pętli skompensować). W zasadzie jeśli dasz rade upchnąć i masz wolne uzwojenie albo zapas na żarzeniu na przekaźnik to zrób sobie załaczanie pętli z buta, odpadnie ci dylemat co z wolnym otworem nr1 - gniazdo footswitcha. Co do otworu #2 - w tym wzmacniaczu naprawde 2 potencjometry gain mają sens.
'All the stars in the north are dead now.'
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Dzięki za pomoc! Może faktycznie podwieszę, ale póki co zostawię tak jak jest i sprawdzę w boju, czy gra warta świeczki. Druty kręcone palcami jedynie :mrgreen:

Co do fx loop'a - w moim przypadku to bez sensu, bo gram zawsze z fx loopem włączonym - mam w nim procesor hx effects, na którym podbijam/redukuje głośność podczas grania, no i zawsze lubię mieć chociaż delikatny, dodający przestrzeni delay i reverb do gry rytmicznej.

Drugi gain - czytasz w myślach - ciągle o nim myślę, póki co wstawiłem dzielnik w jego miejsce, ale nie jest przesądzony, zobaczymy po odsłuchach pierwszych. Wywaliłem bo dla mnie to trochę too much do ukręcania, a w chupacabra i yeti jeszcze dochodzi trzeci - Pussy trim...
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Człowiek z forum Rig-talk pogłębił moją lekką obawę, o sposób żarzenia lamp przedwzmacniacza - w moim łańcuchu lampa V1 nie jest ostatnia, jest przedostatnia, bo ostatnia lampa jest oddalona i tak było sensowniej to zrobić, żeby nie ciągnąć zbytnio długich przewodów. Jak wiadomo, każdy uczy, że V1 musi być na końcu. Co o tym myślicie? Może to wpłynąć jakoś na ilość brumu? Czy raczej niuans?
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
nkas
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nkas »

1zDDJJLn.png
Te dodatkowa lampe uzywasz do petli, petla jest prosta i spokojnie zrobisz wszystko na podstawce. Reszte masz normalnie, i zarzenie oddalone od stopni wejsciowych.
'All the stars in the north are dead now.'
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Dzięki za pomoc! Zrobiłem dokładnie tak jak poradziłeś - doszło do mnie to, że gdyby po odpaleniu ukazało się, że brumi, to przerobienie tego było by koszmarem i wyszło by pewnie do dupy. Teraz powinno być okej!

Obrazek
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Dalszy progress. Zrobiłem szynę masy do eyelet boarda, wyszła nieźle, obsadziłem lekko pytkę, dodałem bright switch (2n2!) i zrobiłem swith do clippingu na diodach, do wyboru:

1. brak clippingu - full lampa
2. lekki clipping diody zenera 20V
3. mocny clipping diody zenera 10V

Dodatkowo między diodami a masą jest rezystor 1,5k żeby trochę zmniejszyć efekt.

Obrazek
Pozdrawiam

Paweł K.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Już wiesz może jakie trafo wyjściowe tu zastosujesz?
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Tak, ze względu na to, że udało mi się przeszczepić TS, Dławik, selektor 4/8/16, gałki i trochę innych części z mojego innego starego projektu i tym samym sporo zaoszczędzić z zakładanego budżetu, wykosztuję się i zakupię: https://amptone.pl/p/169/1343/glosnikow ... atory.html

Wyrobiłem sobie zniżkę na amptone, więc wyjdzie pewnie ze 370zł.

Co więcej upolowałem trzy stare mustardy 2n2 oryginalne philipsa na ebayu za naprawdę niewielkie pieniądze, więc będą siedziały idealnie jako sprzęgające między stopniami :) Pewnie ich nie usłyszę, ale za to fajnie pomyśleć, że takie siedziały w vintage'owych Marshallach.

Ostatni z droższych zakupów który mnie czeka w najbliższym czasie to elektrolity. 50+50 i 32+32, planuję zakupić te od F&T lub TAD.
Pozdrawiam

Paweł K.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

No to rzeczywiście... bez kompromisów... jeńców nie bierzesz :)
seler
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: seler »

Gdzie się zaopatrujesz w te uchwyty/opaski do przewodów mocowane od spodu chassis?
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Zdecydowanie nie :D Szanuje różne podejścia do zagadnienia budowania wzmacniaczy, dobierania części itp. Ale zwyczajnie sprawia mi przyjemność robienie tego na 'ładnych' flakach :twisted:

Z Mustardami jednak chyba przegiąłem, bo okazało się, że koszty wysyłki to drugie tyle w kosztach, zostaną więc tańsze (i według niektórych zboczeńców gorzej brzmiące) repliki 150s Mallory!

Seler -> TU: https://4technik.pl/Samoprzylepne-uchwy ... -przewodow
Pozdrawiam

Paweł K.
ODPOWIEDZ