DSL-201
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
DSL-201
Zakupiłem w ładnym stanie pierwszy polski lampowy zestaw stereo , zestaw sprawny do przeglądu. Tuner do przestrojenia i tu pytanie czy przestrajać samemu - według poradnika Alka który jest na Elektrodzie i uzyskać niepełne pokrycie pasma , lub dać głowicę do przestrojenia p. Eugeniuszowi (z tego ogłoszenia - https://allegro.pl/oferta/przestojenie- ... 8101149766) czy zastosować konwerter ? Druga sprawa jakie głośniki do tego zestawu ? -Ideałem byłoby posiadać ZGZ-11 wtedy byłby komplet .... A może podjąć próbę i zbudować replikę ZGZ-11 lub coś innego? Może ktoś posiada ZGZ-11 i chciałby sprzedać/zamienić (np; na polskie radio przedwojenne ).
-
- 3125...6249 postów
Re: DSL-201
Witam
Co do przestrojenia to polecam sposób podany przez Tomka Janiszewskiego.
http://forum-trioda.pl/viewtopic.php?f= ... EA#p215731
Co do przestrojenia to polecam sposób podany przez Tomka Janiszewskiego.
http://forum-trioda.pl/viewtopic.php?f= ... EA#p215731
Ratujmy stare tranzystory!
Zdecydował się (po rozmowie) przestroić głowicę u p. Eugeniusza, pracując na zestawem sprawdzając kondensatory zastanawiam się nad sławnymi czerwonymi Elwami. Dokonując pomiarów większość ma zawyżoną 2-krotnie pojemność, co to oznacza i co z tego wynika ? wizualnie są ok. nieuszkodzone, nie zgnite czy wybrzuszone. Wymieniać czy nie ? Ze wszystkich sprawdzonych kondensatorów Elwy wymienione zostały w aluminiowych obudowach 2 szt. 500 uF zresztą na nos-y Elwy oryginały.
-
- 2500...3124 posty
To przeważnie oznacza znaczny upływ, który proste mierniki (nie mierzące przesunięcia fazowego między napięciem a natężeniem) interpretują jako większą pojemność.kogigogi pisze: pt, 24 maja 2019, 19:32 Dokonując pomiarów większość ma zawyżoną 2-krotnie pojemność, co to oznacza i co z tego wynika ?
W mojej ocenie należałoby spróbować zaformować.
Pozdrawiam,
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
-
- 3125...6249 postów
Od razu do śmietnika.
Zdecydowałem się wymienić wszystkie czerwoniaki , po wylutowaniu i zmierzeniu okazało się że 2 szt. jako tako
trzymają parametry (w tym co dziwne - ten co zeszła z niego koszulka) , większe pojemności mają tak ze 250 % wartości nominalnej , natomiast małe pojemności tak w granicach ok. 10 % wartości nominalnej. Schowam je do środka radia zapakowane w woreczku strunowym , niech będą .

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Po wymianie kondensatów świeci się cały czas kontrolka stereo niezależnie od przełącznika zakresów , co może być przyczyną ?
-
- 3125...6249 postów
Witam
Do sprawdzenia tranzystory sterujące lampką sygnału stereo.
Do sprawdzenia tranzystory sterujące lampką sygnału stereo.
Po wylutowaniu do pomiarów T5 , T6 zauważyłem pewną niezgodność stanu faktycznego ze schematem ; brak fabrycznie wlutowanego rezystora R17 kolektory obu tranzystorów wlutowane razem w jedno pole (K4) błąd montażowy ?
-
- 3125...6249 postów
Takie podłączenie jest równoważne,ale powoduje zagrożenie dla T5-sprawdzić tranzystory[zwłaszcza T5 na prąd zerowy-wystarczy odlutować bazę T5,a jeżeli żarówka nie zgaśnie-także bazę T6].
Powróciłem do układu projektowego wlutowałem rezystor 4,7k i wymieniłem T5 (TG5) który okazał się uszkodzony . Ponieważ nie mam teraz TG5 zastosowałem zamiast niego TG5E , posiadam ASY34 sprawdził by się w tym zastosowaniu ? Kontrolka działa poprawnie.
-
- 3125...6249 postów
ASY 34 zastąpił by raczej TG 50,ale spróbować można.
-
- 3125...6249 postów
Witam
Można zastosować tranzystor BC177 oczywiście jeśli prąd lampki stereo nie jest duży.
Można zastosować tranzystor BC177 oczywiście jeśli prąd lampki stereo nie jest duży.
-
- 1875...2499 postów
Witam Tomasza.Przypominam że żarówka stereo powinna być o jak najmniejszym prądzie max 50 mA a skrajnie do 100.Łatwoo uwalic stereodekoder.Lud ciemny wkłada co ma pod ręką na sztukę a potem płacz.
Pozdrawiam Tomasz
PS Prosze o info jak działa głowica przestrojona i jaką metodą.Te czerwone goovienka wywalamy hurtem podobnie jak w niemieckich biale czyli "bałwanki"( schneemensch).
Pozdrawiam Tomasz
PS Prosze o info jak działa głowica przestrojona i jaką metodą.Te czerwone goovienka wywalamy hurtem podobnie jak w niemieckich biale czyli "bałwanki"( schneemensch).