Wzmacniacz w klasie A2 i inne

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Wzmacniaczyk w klasie A2...

Post autor: kubafant »

Trzymam kciuki za zdobycie transformatorów PP :)

A co do poziomu dyskusji w dziale "Dla początkujących"... Może rzeczywiście nie warto przesadzać tam z naukowością. Z tym, że nie wiem jak was - ale mnie zawsze dużo bardziej od niezrozumienia i może odrobinę za trudnego poziomu (to jednak motywuje by spróbować doczytać i dokształcić się) zrażało traktowanie ludzi jak idiotów. :roll:

Pozdrawiam
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Wzmacniacz w klasie A2 i inne

Post autor: Lisor »

... nowo zlutowany wyrób lampowy, tym razem na ruskiej triodzie UO-186 - w sumie klasyka tematu :lol: . Gra czysto, moc w moim punkcie pracy ok 3 W,
w porywach powinien osiągnąć 4 W, pasma oraz reszty nie mierzyłem, chwatit.
IMG_8901.JPG
IMG_8902.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

... tym razem mini reportażyk z mojej przygody z lampą 6S41S - zasilaczową :lol: . Z tego mariażu wyszedł całkiem zgrabny wzmacniaczyk o mocy przekraczającej 6 W i mało słyszalnych zniekształceniach. Na uwagę zasługuje dobrze kontrolowany bas, przyzwoita stereofonia i nieprzesłodzona barwa- zapewne z racji w ogóle niskich zniekształceń. Konstrukcja ekonomiczna, zważywszy na cenę lamp; mocy 35 zł, sterująca 7 zł. Wzmacniacz spokojnie może konkurować z innymi na lampach bezpośrednio żarzonymi, wstydu nie będzie :D .
IMG_8919_1.jpg
Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wiech »

Lisor pisze: wt, 16 kwietnia 2019, 12:25 ... tym razem mini reportażyk z mojej przygody z lampą 6S41S - zasilaczową :lol: .
Jak ona zasilaczowa - spróbuj w necie znaleźć jej zastosowanie w zasilaczu lub stabilizatorze- ja nie znalazłem.
Są tylko układy wzmacniaczy audio -SE, PP, OTL do wyboru a zasilaczy nie ma. :evil:
Podobna sprawa jest z lampą 6s33s czyli popularnym "diabełkiem" - wg netu to lampa do zastosowań Hi End a nie do zasilaczy, szczególnie zasilaczy w samolotach! :D
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Wiech pisze: czw, 18 kwietnia 2019, 09:57
Podobna sprawa jest z lampą 6s33s czyli popularnym "diabełkiem" - wg netu to lampa do zastosowań Hi End a nie do zasilaczy, szczególnie zasilaczy w samolotach! :D
Ruskie już nie boją się impulsu elektromagnetycznego odkąd poznali nową broń-internet.A internet wyhodował audiofili i pozwolił upłynnić niepotrzebne już zapasy czerwonoarmijne jeleniom za dulary :lol:
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Wiech pisze: czw, 18 kwietnia 2019, 09:57
Lisor pisze: wt, 16 kwietnia 2019, 12:25 ... tym razem mini reportażyk z mojej przygody z lampą 6S41S - zasilaczową :lol: .
Jak ona zasilaczowa - spróbuj w necie znaleźć jej zastosowanie w zasilaczu lub stabilizatorze- ja nie znalazłem.
Są tylko układy wzmacniaczy audio -SE, PP, OTL do wyboru a zasilaczy nie ma. :evil:
Jeżeli lampa przeznaczona była głównie do zastosowań wojskowych, to nie ma się co dziwić, że informacji na ten temat ciężko się doszukać w Internecie. Ja co prawda znalazłem kilka stron z urządzeniami zawierającymi lampy 6S33S i 6S19P (zasilacze), ale zastanawiam się gdzie w takim razie stosowane były "cywilne" wersje tych lamp? W jednym z zasilaczy z linków poniżej występują również lampy 6S41S.

https://blog.thetubestore.com/emp-its-n ... 3c-b-tube/
https://meshok.net/item/90837930_%D0%B1 ... 8119%D0%BF
https://meshok.net/item/90837462_%D0%B1 ... 1%8B%D0%B9

https://vitsserg.livejournal.com/7810.html

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Lisor pisze: wt, 16 kwietnia 2019, 12:25 ... tym razem mini reportażyk z mojej przygody z lampą 6S41S - zasilaczową :lol: . Z tego mariażu wyszedł całkiem zgrabny wzmacniaczyk o mocy przekraczającej 6 W i mało słyszalnych zniekształceniach. Na uwagę zasługuje dobrze kontrolowany bas, przyzwoita stereofonia i nieprzesłodzona barwa- zapewne z racji w ogóle niskich zniekształceń. Konstrukcja ekonomiczna, zważywszy na cenę lamp; mocy 35 zł, sterująca 7 zł. Wzmacniacz spokojnie może konkurować z innymi na lampach bezpośrednio żarzonymi, wstydu nie będzie :D . IMG_8919.JPG
Zauważyłem, że po zamieszczeniu przez Ciebie pozytywnej oceny walorów brzmieniowych wzmacniacza, ceny 6S41S już zaczynają rosnąć... :wink: Jeszcze w lutym i marcu tego roku można je było kupić na znanym portalu aukcyjnym po 18...22 zł, a cena obecnie wystawianych zaczyna dochodzić do 50 zł... :shock:

Masz możliwość pomiaru zniekształceń nieliniowych, wnoszonych przez Twój wzmacniacz?

Pozdrawiam serdecznie
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

... prawda, że kropla drąży skałę. Po tygodniach ciszy wreszcie jakiś odzew :lol: .

Niestety zniekształceń nieliniowych nie mam czym zmierzyć. Jeden z Kolegów z forum wspomniał, że przy pomocy przyzwoitej karty muzycznej/dźwiękowej domowego PC można zmierzyć wsio z rozbiciem na parzyste i nieparzyste harmoniczne. Powoli przymierzam się do tego.
Co do efektów sonicznych mojej konstrukcji to podtrzymuję, że nie ma się czego wstydzić. Tanio i dobrze. Osobiście wolę jednak lampę AD1, która pomimo pewnej odmienności / dla mnie / w basie jest słyszalnie lepsza w pozostałych aspektach. To jakby kwintesencja lampowego dźwięku. Niestety jest też i kilkanaście lub kilkadziesiąt razy droższa :x i w sumie trudno dostępna.

Pisałem wcześniej o UO-186. Przyzwoicie gra z wysokim Ra - 7-8 k i Ua w pobliżu wartości maksymalnej. W typowym punkcie pracy jest zwyczajnie przeciętna.
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

... zapomniałem dodać, że 6S41S potrzebuje sygnału o sporej amplitudzie / 120 V/. Stopień wstępno-sterujący wykonałem z użyciem EF 37A. Można zrobić wersję ekonomiczną na lampie 6Ż7 lub podobnej. Pojedyncza trioda nie daje rady, chyba że głośniki mają wysoką skuteczność i pełna moc nie jest potrzebna - co jest z korzyścią dla dźwięku / małe zniekształcenia :lol: /.
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Znacie mnie przyjaciele, nie jestem wielkim zwolennikiem SE, ale jak tak czytam o takim wzmacniaczu na starożytnej AD1 i to jeszcze sterowanej z pięknej, czerwonej EF37A... budzi się we mnie audiofil :D

Można prosić o zdjęcie tego wzmacniacza z EF37A?

Pozdrawiam!
Tak smaku
głowa
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

... akurat AD1 wyzwalam złotą AC2. Są też inne- w rodzaju EBC3, żarzenie mniej koszerne, efekty soniczne słyszalnie lepsze... kolor pięknoczerwony :D .
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Ale mi smaku narobiłeś! Dobrze, że nie mam żadnej z tych pięknych lamp, bo jeszcze wyszłoby szydło z worka i zostałbym singleendowym drutokletą :lol:

Pozdrawiam serdecznie,
Jakub
Tak smaku
głowa
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

... a w ogóle ludzie zapomnieli o istnieniu innych lamp niż ECC82/83/88, 6SN7 itp. Są inne stworzone do audio, np coś z rodzaju EBC, EABC i mnóstwo innych. A pentody w układzie... pentody ? Takie 120 V ruska 6Ż7 zdieła bez problemu i słyszalnych niedoskonałości, a że trochę niekoszernie...
A ruskie kopie triod w rodzaju 6F5 / mi = 100 X / ?
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

... to gra - aktualnie The Band z Dylanem.

A decha ? Jakby ta sama, zmieniają się lampy i podstawki :D .
IMG_8932.JPG
IMG_8933.JPG
... klasyczne problemy z kopiowaniem, niestety.
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Lisor pisze: czw, 18 kwietnia 2019, 20:33 ... a w ogóle ludzie zapomnieli o istnieniu innych lamp niż ECC82/83/88, 6SN7 itp. Są inne stworzone do audio, np coś z rodzaju EBC, EABC i mnóstwo innych. A pentody w układzie... pentody ? Takie 120 V ruska 6Ż7 zdieła bez problemu i słyszalnych niedoskonałości, a że trochę niekoszernie...
A ruskie kopie triod w rodzaju 6F5 / mi = 100 X / ?
Święte słowa. Jest tyle pięknych lamp stworzonych do wzmacniaczy m.cz. które obecnie poszły w zapomnienie. Choćby EF86 - wybitnie zaprojektowana do tego celu. Albo EF37, albo 6J7 będąca odpowiednikiem amerykańskim tej pierwszej (i ruska 6Ż7), wszystkie trzy w istocie zaprojektowane do innych celów, a później masowo przekwalifikowane do audio, z bardzo dobrym skutkiem.
Rimlokowa EF40, heptalowa 6AU6 i wiele, wiele innych.

PS. Mają urok te Twoje układy na deseczce :)
Tak smaku
głowa