OTVC Syriusz TC502 - okolice kineskopu

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: OTVC Syriusz TC502 - okolice kineskopu

Post autor: jacekk »

A nie ma w okolicy TV jakiegoś zasilacza, wierzy, tunera czy czegoś innego? Kiedyś miałem przypadek z TV Yoko, otóż jeśli się prostopadle do tego TV ustawiło niektóre odbiorniki radiowe to jakimś cudem w tych radyjkach było słychać fonię tego TV. Nawet w sąsiednim pokoju w odległości około 4m to doskonale działało, tak że słyszałem co "gra" w telewizji :wink: Więc jest możliwość że w drugą stronę tez coś może działać.
Awatar użytkownika
riversedge_pl
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: riversedge_pl »

jacekk pisze:A nie ma w okolicy TV jakiegoś zasilacza, wierzy, tunera czy czegoś innego? Kiedyś miałem przypadek z TV Yoko, otóż jeśli się prostopadle do tego TV ustawiło niektóre odbiorniki radiowe to jakimś cudem w tych radyjkach było słychać fonię tego TV. Nawet w sąsiednim pokoju w odległości około 4m to doskonale działało, tak że słyszałem co "gra" w telewizji :wink: Więc jest możliwość że w drugą stronę tez coś może działać.
W bliskim sąsiedztwie telewizora, w zasadzie tuż przy nim zlokalizowany jest router, który ma też w sobie opcję wifi (nie pamiętam niestety, czy zawsze był włączony podczas pracy Syriusza).

Pozostanie mi odpalenie TV w innym pokoju, jak już testować, to wszystko. :)
Awatar użytkownika
riversedge_pl
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Testy przeprowadziłem dotychczas jedynie w 2 pokojach. W większym pokoju usterki pokazują się po dłuższym, bądź krótszym czasie użytkowania, w moim nieco mniejszym pokoju te usterki się ani razu nie pokazały mimo, że TV był podpięty do tej samej listwy i tego samego gniazda w ścianie. Jest to niesamowita zagadka, jednakże zakładam, że może jakiś wpływ ma temperatura?
Awatar użytkownika
riversedge_pl
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

W nawiązaniu do tematu o żywotności kineskopu, załączam zdjęcie pracy kineskopu Syriusza, na którym pojawiają się paski:

Robiłem testy w moim pokoju i paski też się pojawiły, tak więc chyba teorie o routerze i innych rzeczach są niepotrzebne. Może jednak za wysokie napięcie w gniazdku? Raz jak mierzyłem, było 244V.
Załączniki
Syriusz - paski
Syriusz - paski
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

I tszczesn dobrze ci w tamtym temacie podpowiedział - problem z wygaszaniem powrotów.
244V to dużo za dużo, blisko napięcia maksymalnego głównego elektrolitu po stronie pierwotnej. No chyba, że tradycyjnie - miernik typu wskaźnik i zużyta bateria. Też się raz zdziwiłem jak mi pokazało 270V w sieci...
Awatar użytkownika
riversedge_pl
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Zanim zacznę rozkminiać wygaszanie powrotów, mój Syriusz załapał nową usterkę. Z powodu remontu umieściłem go w kontenerze. Podczas wakacji były upały, więc w kontenerze było gorąco. Zakładam, że pewnie jakiś kondensator zdechł, bo teraz przy odpalaniu mam latające paski, jak na zdjęciu. W jakim obszarze mam szukać usterki?
Załączniki
syriusz_paski.jpg
krzyhoo
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: krzyhoo »

Patrząc na ekran, wydaje mi się, że to nie są powroty tylko coś nawala w odchylaniu pionowym. Jak sobie przypominam, może być upływ kondensatora w wzm. odchylania pionowego. Ewentualnie kondensatory w zasilaniu siatek kineskopu (ogniskująca?) pozdrawiam
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

A jak się zachowuje przy zmianie jasności ?? Jeżeli znika przy mniejszej jasności to szukałbym na wysokim nap.
Awatar użytkownika
riversedge_pl
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Przepraszam - różne zawirowania życiowe spowodowały, że odstawiłem temat na bok.

Syriusz przy okazji wylądował jakieś 2 lata temu w serwisie i po drobnej regulacji ze zdziwieniem przyjąłem fakt, że usterki, o których pisałem tutaj wcześniej, w serwisie w ogóle nie wystąpiły. To mi dało do myślenia, że albo mam za wysokie napięcie i TV nie daje radę (236V w gniazdku), albo coś sieje jakieś zakłócenia. Bo skoro w jednym miejscu TV zachowuje się prawidłowo, a u mnie w pokoju sieje krzakami, no to raczej stawiałbym na problem z zasilaniem u siebie. Jakieś sugestie? UPS chyba nie rozwiąże problemu?
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Pozwolę sobie powróżyć. Podobny przypadek jak na pierwszym zdjęciu miałem z Elektronem na gwarancji. U klienta esy floresy na ekranie. Warsztat, TV tydzień gra. Odwózka do klienta i za godzinę telefon, na ekranie esy floresy. Za piątym razem u klienta przestawiłem TV na stół na środku pokoju. Obraz jak żyletka. Co było przyczyną ? Jakieś pole magnetyczne? Zdjęcie nr2. Może to być sianie powielacza, brudna kapa w/n. Coś z umasieniem kinola, brud na płytce kineskopu (iskrowniki)
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

TELEWIZOREK52 pisze: wt, 2 kwietnia 2019, 00:45 Coś z umasieniem kinola
Grafit z bańki kinola osypuje się - od wilgoci i starości. Traci połączenie z masą a czasami wywoływał "pajączki" wokół kapturka wys. napięcia. Można to było zaobserwować w ciemności - wyrazne pełzanie wyładowań po szkle i nie tylko.
Pojechał TV do serwisu to go trochę potrzepało i przewietrzył się. Może to mu pomogło ?
Marek 1974
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Marek 1974 »

OTVC Syriusz posiada przetwornicę, więc wahania napięcia sieci są mu nie straszne. Dobrze byłoby, jak sugerują przedmówcy, sprawdzić podstawkę kineskopu oraz okolice zacisku WN. I przede wszystkim prawidłowe połączenia masy kineskopu z masą chassis (to akurat najłatwiej sprawdzić).
Awatar użytkownika
riversedge_pl
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Dziękuję za odpowiedzi i sugestie.

Dziś odpaliłem Syriusza i bez zmian. Interesujące jest to, że ta "usterka" występowała przed oddaniem TV do serwisu (zdjęcie powyżej), w serwisie na własne oczy widziałem stabilny obraz bez żadnych bugów, a po powrocie do domu po podłączeniu TV do zasilania było to samo. Odłożyłem więc temat na bok uznając, że coś musi być na rzeczy w zakresie zakłóceń w obrębie mojego pokoju lub domu.

Nie sądzę, by była to kwestia "wytrzęsienia go" w samochodzie, bo identyczna usterka była zanim TV trafił do serwisu.

Przeniosłem telewizor do kuchni, podłączałem do 3 różnych gniazdek, bez zmian.

Wcześniejsze bugi z białymi paskami też występowały tylko u mnie, a w drugim serwisie panowie świecili oczami pokazując mi stabilny obraz.

Dodam, że te latające paski pojawiają się w każdym trybie pracy telewizora - na normalnych kanałach, gdzie jest tradycyjny szum z analoga, tak samo w trybie AV, gdzie normalnie powinien być czarny ekran, ale u mnie jest z paskami latającymi ;) Podpiąłem C64 po AV i też kaszana, do tego chyba lekkie pływanie obrazu i lekkie zwężenie na dole. Widać, że jakaś siła z kosmosu "nadaje" swoje na tym TV, teraz tylko kwestia rozkminienia co jest przyczyną. Czy brak podpiętego uziemienia w gniazdku może być przyczyną zakłóceń w sieci? Bo wiem, że w jednym gniazdku kabel od uziemienia nie został podłączony.
Załączniki
obraz.jpg
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Nie wygląda mi to na zakłócenie zewnętrzne. Nie możesz wziąć go pod pachę i podjechać do jakiegoś kolegi, włączyć i jeszcze raz sprawdzić ? Przed wywiezieniem zdjąłbym dekiel i rączką izolowanego śrubokręta opukał wszystkie elementy. Brak uziomu w gniazdku nie ma tu znaczenia, przecież TV nie jest uziemiany.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Mnie również nie wygląda to na zakłócenia zewnętrzne. Podobne objawy dawało iskrzenie w obwodach zasilania anody kineskopu (wysokiego napięcia) i zasilania siatki skupiającej lampy obrazowej (uszkodzony potencjometr ostrości w obwodzie siatki s3, przebicia na iskierniku lub przerwa w którymś z rezystorów w wymienionych wcześniej obwodach). Czy po przyłożeniu ucha do ekranu kineskopu lub w okolice szyjki kineskopu nie słychać jakiegoś podejrzanego syczenia? Szkło w okolicach wyprowadzenia wysokiego napięcia (anody - kapsla w bańce kineskopu) warto bardzo dokładnie umyć i odtłuścić rozpuszczalnikiem nitro, po czym pokryć cienką warstwą bezbarwnej pasty silikonowej, stosowanej dawniej jako polepszająca odprowadzanie ciepła z półprzewodników oraz w energetyce (smarowane były nią izolatory wysokiego napięcia). Iskiernik w obwodzie siatki s3 można na chwilę z jednej strony odłączyć (pozostawiając zbliżony do punktu lutowniczego) i sprawdzić czy coś się na obrazie zmieni.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
ODPOWIEDZ