OTVC Syriusz TC502 - okolice kineskopu

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

OTVC Syriusz TC502 - okolice kineskopu

Post autor: zjawisko »

Witam.
Ten sam wynalazek co tu viewtopic.php?f=5&t=12569.

Wygrzebany z piwnicy celem wciśnięcia w moją meblościankę obok Radmora. Zawsze chciałem mieć "Jowisza", ale jak się nie ma co się lubi, to...
Rocznik 90, po wyczyszczeniu śmiga całkiem miło. Nawet nie grzebany specjalnie, głowicę tylko ktoś podmienił na hyperband.
Kineskop nie świeci już jak nówka, ogniskowanie takie sobie, ale daje radę... Problem polega na tym, iż pierścienie na szyjce kineskopu zaczynają się sypać. Nie wiem czy samosię, czy przyhaczyłem czymś ale wypadł mi kawałek jednego z pierścieni i ździebko się kolory rozjechały... :( Nie mocno, ale jednak widać.

Da się to jakoś połatać? Zdjąć, pokleić? Czy mam zacząć się już rozglądać za innym kineskopem?

Pytanie numer dwa - TV podobno kiedyś spadł i obraz jest obrócony o kilka stopni zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek zegara. Nigdy nie miałem "przyjemności" grzebania w cewkach odchylających OTVC a w książkach nic sensownego nie znalazłem. Jak to obrócić żeby nie narobić doszczętnego armagedonu?

Pytanie-prośba numer trzy - ktoś poratuje skanem serwisówki?
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: OTVC Syriusz TC502 - okolice kineskopu

Post autor: Marcin K. »

Jak chcesz taki kineskop (mam dwa albo trzy) to zapraszam do mnie, dostaniesz za free ten który sobie wybierzesz. Razem z cewkami i pierścieniami. Samych pierścieni nie ma sensu wymieniać, chyba że masz dużo czasu i generator obrazu z kolorami, kropkami, liniami itp :wink: W Elektronice C432 udało mi się wycentrować kolory ale to TV 10" a nie 22". Te pierścienie robiły się jak plastelina gdy dostały za dużo wilgocie ale i starość swoje robi. Jak chcesz to podeślę Ci same pierścienie. Ale naprawdę generator obrazu musisz mieć albo podaj mu z jakiegoś źródła sygnał z obrazem kontrolnym na wejście video (u mnie euro złącze jest) albo z magnetowidu bo tam jest modulator i do magnetowidu sygnał z obrazem...
Jak masz głowicę z hyperbandem to się ciesz, w kablówce wszystko odbierzesz :P Ja musiałem sobie wymienić sam, to nie problem.
Schemat i inne rzeczy szukaj tutaj: http://unimor.info/infusions/site_map/site_map.php
PS. Telewizor jest naprawdę dobry ale Helios miał łagodniejszy obraz :lol:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Kurcze, auta nie mam (auto autem, prawko trza zdać pierw :lol:), a pociągiem sobie nie wyobrażam transportu kineskopu 22"...
A w serwisówce jest napisane, że kineskop i zespół odchylający stanowią fabrycznie wyregulowaną całość i żeby nie ruszać. No nic, na razie po prostu powkładam kawałki pierścienia i obkleję taśmą klejącą.
Jak w ręce wpadną mi jakieś zwłoki zbliżonego konstrukcyjnie TV to spróbuję podmienić cały kineskop.
Marcin K. pisze:Te pierścienie robiły się jak plastelina gdy dostały za dużo wilgocie ale i starość swoje robi.
Wilgoć powiadasz? W TV są ślady po wodzie z jakiegoś kwiatka pewnie, może to przez to. Tył płyty głównej i cała płytka na kineskopie też były oblepione rozmoczonym kurzem... Przy montażu płyty głównej do obudowy musiałem przyhaczyć ręką uchwyt pierścienia i się posypało.
Marcin K. pisze:Jak masz głowicę z hyperbandem to się ciesz, w kablówce wszystko odbierzesz :P
Nie mam kablówki tylko jakąś dziwną antenę szerokopasmową za tapczanem. Na IV piętrze odbieram czysto katowickie TVP1 i 2, i lekko przyśnieżone TVP3, Polsat i TVN. A montaż tej głowicy to istny majstersztyk. Jest przylutowana do modułu p.cz. na kawałku drutu, gniazdkiem do góry. :lol:
Marcin K. pisze:Schemat i inne rzeczy szukaj tutaj: http://unimor.info/infusions/site_map/site_map.php
Dzięki, znalazłem.

W sumie, pół drugiego od końca szyjki ząbkowanego pierścienia leży obok TV i niby nic się nie zmieniło. Tylko białe napisy jakieś takie prawie niezauważalnie rozmazane na kolorowo... :mrgreen:
Wisława S.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Dobra, sytuacja tymczasowo opanowana.

Kawałki pierścienia, w liczbie szt. 5 zostały posklejane do szt. 2 za pomocą "Kropelki". Żeby dolna połówka nie wypadała, obwiązałem zespół pierścieni zwojem taśmy teflonowej.
Efekty są nie najgorsze; niebieska poświata nad białymi elementami obrazu zniknęła.

Za czas jakiś przysiądę z serwisówką, multimetrem i oscyloskopem i ogarnę całość. Kineskop i tak kiedyś trzeba będzie wymienić na egzemplarz w lepszym stanie. Szkoda by było "Syriusza" bo elektronika jest w miarę zdrowa. Tylko kineskop trochę zmaltretowany i okleina odchodzi na rogach...

Dobry dźwięk ma ten TV. Zwykły, tonsilowski eliptyk napędzany TBA800 a ile radości. :D
Wisława S.
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: AndrzejJ »

A ja ci powiem, że ul1801, w duecie (-prawie to samo co ul1800-tba800) razem z gdn16/12 i gdw6,5/x w skrzynce po zg15 wcale nie ustępuje np.chińskim kinom domowym do jakiś 2k zł.
Niestety, musiałem się z nimi pożegnać...
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
:arrow: pirat12552
Symbole podanych przez Ciebie układów scalonych są błędne. Poza tym należałoby je pisać używając dużych liter, bo tak to jest na świecie przyjęte. Polskim odpowiednikiem zachodniego TBA800 był UL1480, a TBA810 miał polski odpowiednik o oznaczeniu UL1481. Na końcach podanych przeze mnie symboli znajdowały się jeszcze dodatkowe literki, które informowały o sposobie wykonania blaszki odprowadzającej ciepło ze struktury układu (proste z otworami do radiatora przykręcanego śrubami, lub wygięte, przeznaczone do wlutowania do druku razem z radiatorem).

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
traxman

Post autor: traxman »

W duecie był UL1481 na 100%.
g.marciniak
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: g.marciniak »

Przy obróconym obrazie należy poluźnić zespół cewek odchylających i ustawić tak, aby obraz był prosto.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Ha! Tyle to wiem. Ale to nie jest 31ŁKcośtam z "Junosta", który da się wyregulować lewą nogą, tylko zaawansowany technologicznie twór, w którym zespół odchylający jest zamocowany obejmą, zasmarkany lakierem i... przyklejony? :|
Wszędzie piszą, że kineskop i zespół odchylający tego kineskopu to całość i nie przewiduje się grzebania w tych okolicach.

Pokombinuję za czas jakiś, na razie ze względu na najazd rodziny po prostu wepchnąłem "Syriusza" w meblościankę i jako tako spełnia swoją funkcję.
Wisława S.
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: AndrzejJ »

Tak, racja, pomyliłem się.
Następnym razem będę pamiętał :mrgreen:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Przy pomocy kamery z kapitalistycznego, zgniłego zachodu pracującej w złym i niedobrym systemie PAL założyłem sobie domową telewizję. :mrgreen:
Tak, nudziło mi się.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wisława S.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Cytując klasyka - i to by było na tyle. Tydzień temu Syriusz zginął śmiercią tragiczną. :|

Obejrzałem w nocy Borewicza i wyłączyłem gada. Poranne włączenie zakończyło się donośnym przerywanym "prrrrrrrr" niechybnie pochodzącym od wyładowania WN...
Tzn, normalnie się włącza, następuje seria suchych, donośnych trzasków i po ok. 0,5 sekundy TV wraca do trybu czuwania, a kineskop bardzo krótko się rozładowuje (charakterystyczne ciche trzaski). Bezpieczniki całe, optycznie żaden z elementów nie wydaje się być uszkodzony.

Nie oglądałem jeszcze od tyłu gdzie dokładnie występuje to jakże ponętne wyładowanie, ale logika wskazuje powielacz. :roll: Które elementy najczęściej padają razem z nim? Ktoś może spotkał się z podobną usterką?
Wisława S.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Wygląda to na przebicie kabla WN do masy. Powielacz trzeba wówczas wymienić. Jeśli potrzeba było części trudniejszej do zdobycia to takie powinienem mieć w swoich zbiorach.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Mnie to wygląda na wyładowania w iskierniku na PK. Wylutuj ten iskiernik (taka szklana rureczka), umyj, wysusz i zamontuj z powrotem. Potem włącz TV i jeśli nic nie pomógł zabieg to zmniejsz ostrość obrazu (ten potencjometr przy powielaczu). Jeśli TV się uruchomi to spróbuj ustawić ostrość, jeśli to nic nie da i wyładowania znów się pojawią to znaczy że powielacz jest uszkodzony. Nowy to koszt 30zł...
Powodzenia!
PS. To typowe uszkodzenie w tych telewizorkach :)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Siądę do tej gadziny wieczorem. Ale fakt, obejrzałem na szybko i iskiernik jest trochę jakby przybrudzony...
Co do powielacza, to mój kolega się kiedyś chwalił, że ma parę sztuk, więc ewentualna wymiana nie będzie dużym problemem.

Mam nadzieję, że to nic poważnego, bo w gruncie rzeczy mimo zajmowania dość sporego miejsca w meblościance to całkiem sympatyczny TV. No i pasuje do mojej koncepcji pokoju w klimacie lat 80. :wink:
Wisława S.