TRAC

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

TRAC

Post autor: Piotr »

To układ stosowany przez firmę AudioAero. Z tego co wiem jest objęty patentem. Z grubsza rzecz biorąc polega na równoległym łączeniu lamp różnych typów.

Nasuwa mi się pytanie po co... tzn. jakie będą skutki.
Próbowałem kiedyś połączyć EL34 z 6L6, oczywiście każda z własną polaryzacją, na wspólny transformator. Skutek był taki, że wszystko grało, nic się nie przegrzewało, a moc wyjściowa była prawie równa sumie mocy w osobnych układach.
Przy bardziej zakręconym połączeniu, np. pentody z triodą przy wspólnym sterowaniu trioda będzie raczej zbędnym balastem dla pentody. A może dzielnik w sterowaniu pentody...
Co się wtedy stanie?
Albo P-P w klasie A na identycznych lampach, w tym samym punkcie pracy, ale jedna z siatką2 do zasilania, a druga z siatką do anody (w triodę)...
Dałoby się uzyskać w ten sposób większą moc przy niskim oporze wewnętrznym?

ps. AudioAero twierdzi, że łączy też rónolegle lampy z tranzystorami :shock:
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Rzuć sobie okiem na schematy wzmacniaczy gitarowych Mesa Boogie z funkcją Progressive Linkage, czyli też właśnie łączenia różnych lamp mocy.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

link? (dziękuję)
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

Ciekawy jestem jakie idiotyzmy jeszcze ludzie sa w stanie wymyślić bo lączenie różnych lamp o zupełnie odmiennej charakterystyce i mocy to dla mnie nic innego jak IDIOTYZM. Mierzi mnie bo znowu jakiś nawiedzony chce nową fizykę budować :evil:
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

:arrow: Andrzej
AudioAero może są nawiedzeni, ale MesaBoogie?
ja tylko chciałem się dowiedzieć jak oni to robią i po co.
a skoro uważasz, że to idiotyzm, to wyjaśnij dlaczego.

ps. z fizycznego punktu widzenia równoległe połączenie różnych lamp jest tak samo możliwe jak identycznych :wink: pytanie tylko co z tego wyjdzie...

pss. z tego co pamiętam, to lampę o nierównomiernie nawiniętej siatce (np. selektoda) przedstawia się jako równoległe połączenie lamp o różnych parametrach. :idea:
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

Z fizycznego punktu widzenia wygląda to obrazowo jak zapalenie żarówki o mocy 100W przy żarówce o mocy 1kW.
Jak wyobrażasz sobie dopasowanie Raa dla takiego układu ,nie wspomne nawet o łączeniu triody z pentodą bo to już kuriozum. Połączenie zupenie róznych pentod też nic dobrego przynieść nie może poza kupą zniekształceń i całkowitym niedopasowaniem oporu obciążenia dla tak jednej jak i drugiej lampy :lol:
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Też mi się tak wydawało.
Ale wymienione firmy stosują takie układy. Szkoda, że nie widziałem schematów. Ale pdejrzewam, że gdyby dawało to jedynie niedopasowanie i dodatkowe zniekształcenia, to nikt by się w to nie bawił.
Przyjmuję po prostu optmistyczne założenie, że jak ktoś wypuszcza coś na rynek, to przemyślał sprawę i doszedł do wniosku, że warto sobie i innym zawracać głowę.