Próbuję uruchomić Szarotkkę...Na zakresie fal długich, po dostrojeniu się w okolice 225 kHz słychać dźwięk, ale bardzo zniekształcony...
Pcz.. zestroiłem na 465 kHz na maximum sygnału.....Przy podaniu sygnału 200 kHz z modulacją ok 50% odbiór jest prawidłowy a zniekształceń sygnału nie widać... Przy odbiorze stacji zniekształcenia są takie , że trudno zrozumieć i zależą w dużej mierze od wzmocnienia mcz..Lampę 3S4T podmieniłem, bo miałem nową , bez efektu....Kończą mi się pomysły... Napięcia zasilające są poprawne.... t.zn. żarzenie 1,5 V, anoda 1R5T 69,4 V , napięcie na S2 lampy 1T4T ok. 47 V... S1 lampy 3S4T minus 7,5 V. Jakość odbioru poprawia się znacznie po dotknięciu gniazda antenowego... Czego jeszcze mam szukać ????
Szarotka na patelni...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Szarotka na patelni...
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
-
- 3125...6249 postów
Re: Szarotka na patelni...
A miejsce odbioru wolne jest od zakłóceń pochodzących z monitorów, komputerów, ładowarek a nawet przetwornic w lampach LED? Jak odbierana jest Warszawa przy sztucznie osłabionym sygnale, poprzez ukierunkowane osi anteny ferrytowej na nadajnik? Jak odbierane są wieczorami i nocą zagraniczne stacje na falach średnich?
-
- 1250...1874 posty
Odbiornik reaguje na zmianę ustawień kierunku....Szarotka jest niby trzy zakresowa, ale na średnich i krótkich jeszcze nie odbiera.
Jeśli chodzi o zakłócenia, to może coś w tym jest....ale stojący obok stacjonarny Philips odbiera na długich poprawnie ..ale to może ze względu na większą czułość i selektywność. Szarotka jest bardzo "zmęczona" i nie wiadomo przez ile rąk przeszła... Musiałem wymienić aluminiowy trymer C3 bo miał uszkodzony środkowy ceramiczny dielektryk. Równoległy kondensatorek C1 też wymieniłem bo końcówkę miał naderwaną...
Jeśli chodzi o zakłócenia, to może coś w tym jest....ale stojący obok stacjonarny Philips odbiera na długich poprawnie ..ale to może ze względu na większą czułość i selektywność. Szarotka jest bardzo "zmęczona" i nie wiadomo przez ile rąk przeszła... Musiałem wymienić aluminiowy trymer C3 bo miał uszkodzony środkowy ceramiczny dielektryk. Równoległy kondensatorek C1 też wymieniłem bo końcówkę miał naderwaną...
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
-
- 3125...6249 postów
Ale pytałem czy przy osłabionym sygnale Warszawy zniekształcenia znikają. Sprawdziłeś kartoflaka 50nF w obwodzie ARW? Jego zwarcie lub upływność pozbawia odbiornik ARW wskutek czego łatwo następuje przesterowanie 1T4T przy silniejszych sygnałach. Z kolei przerwa sprawia że sygnał m.cz. dociera do siatek sterujących obu lamp w torze w.cz/p.cz dając nieprzewidziane sprzężenie zwrotne co również generuje zniekształcenia.
A o mojej Szarotce, pochodzącej najpewniej z nieprawego łoża - czytałeś?Szarotka jest bardzo "zmęczona" i nie wiadomo przez ile rąk przeszła...

viewtopic.php?f=11&t=27021&hilit=szarotki#p285770