Szarotka na patelni...

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Szarotka na patelni...

Post autor: george6 »

Próbuję uruchomić Szarotkkę...Na zakresie fal długich, po dostrojeniu się w okolice 225 kHz słychać dźwięk, ale bardzo zniekształcony...
Pcz.. zestroiłem na 465 kHz na maximum sygnału.....Przy podaniu sygnału 200 kHz z modulacją ok 50% odbiór jest prawidłowy a zniekształceń sygnału nie widać... Przy odbiorze stacji zniekształcenia są takie , że trudno zrozumieć i zależą w dużej mierze od wzmocnienia mcz..Lampę 3S4T podmieniłem, bo miałem nową , bez efektu....Kończą mi się pomysły... Napięcia zasilające są poprawne.... t.zn. żarzenie 1,5 V, anoda 1R5T 69,4 V , napięcie na S2 lampy 1T4T ok. 47 V... S1 lampy 3S4T minus 7,5 V. Jakość odbioru poprawia się znacznie po dotknięciu gniazda antenowego... Czego jeszcze mam szukać ????
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Szarotka na patelni...

Post autor: Tomek Janiszewski »

A miejsce odbioru wolne jest od zakłóceń pochodzących z monitorów, komputerów, ładowarek a nawet przetwornic w lampach LED? Jak odbierana jest Warszawa przy sztucznie osłabionym sygnale, poprzez ukierunkowane osi anteny ferrytowej na nadajnik? Jak odbierane są wieczorami i nocą zagraniczne stacje na falach średnich?
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: george6 »

Odbiornik reaguje na zmianę ustawień kierunku....Szarotka jest niby trzy zakresowa, ale na średnich i krótkich jeszcze nie odbiera.
Jeśli chodzi o zakłócenia, to może coś w tym jest....ale stojący obok stacjonarny Philips odbiera na długich poprawnie ..ale to może ze względu na większą czułość i selektywność. Szarotka jest bardzo "zmęczona" i nie wiadomo przez ile rąk przeszła... Musiałem wymienić aluminiowy trymer C3 bo miał uszkodzony środkowy ceramiczny dielektryk. Równoległy kondensatorek C1 też wymieniłem bo końcówkę miał naderwaną...
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

george6 pisze: pt, 8 marca 2019, 00:11 Odbiornik reaguje na zmianę ustawień kierunku...
Ale pytałem czy przy osłabionym sygnale Warszawy zniekształcenia znikają. Sprawdziłeś kartoflaka 50nF w obwodzie ARW? Jego zwarcie lub upływność pozbawia odbiornik ARW wskutek czego łatwo następuje przesterowanie 1T4T przy silniejszych sygnałach. Z kolei przerwa sprawia że sygnał m.cz. dociera do siatek sterujących obu lamp w torze w.cz/p.cz dając nieprzewidziane sprzężenie zwrotne co również generuje zniekształcenia.
Szarotka jest bardzo "zmęczona" i nie wiadomo przez ile rąk przeszła...
A o mojej Szarotce, pochodzącej najpewniej z nieprawego łoża - czytałeś? :lol:

viewtopic.php?f=11&t=27021&hilit=szarotki#p285770