Witam
Poszukuję cokołów do lamp amerykańskich (UX6 lub U6A, sześciopinowy, w tym 2 piny grubsze).
UX6.jpg (7.92 KiB) Przejrzano 2179 razy
Mogą być także niesprawne lampy z takim cokołem - muszę uzupełnić zestaw lamp (77, 78, 43) w chassis Emerson H5, a mam tylko lampy zastępcze np. z oktalowym cokołem
Mogę się zamienić na inne cokoły, jeśli trzeba
pozdrowienia
Wiem, że można kupić, ale cena troche poraża (głównie koszty przesyłki) i czas dostawy. Nawet jak szukałem na europejskim ebay'u to łączne koszty nie spadają poniżej 100zł. Liczę więc na zapomniane "przydasie" kolegów i szukam po starociach - na razie znalazłem lampę 43 ( ). resztę chciałbym pozastępować, bo zastępcze mam
Pozdrawiam
Szukaj na Eabyu francuskim (ale od sprzedawców z Francji, a nie z całego świata). We Ftrancji lampy amerykańskie też były popularne, a tam jest znacząco taniej, zwłaszcza z wysyłką.
Mam dwie lampy z takim cokołem.Na jednej jest napis 75 TUNGSRAM England druga nie ma napisu.Między sobą różnią się trochę budową.Mam jeszcze
siedmio kołkowe Mullarda SP2,VP2 i VP2B oraz brak typu OSRAM BVA.
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Z braku laku można dorobić taki cokół z przyciętej rury, tekstolitowego krążka i rurek mosiężnych (modelarskich). Całość sklejona poxipolem. By się nie odróżniał pomalować na czarno.
PS. Sam cokół ma średnicę zewnętrzną 34,85mm (zmierzyłem elektroniczną suwmiarką).
.