Nowy pacjent na warsztacie - Engl Savage 60
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Re: Nowy pacjent na warsztacie - Engl Savage 60
Lamp trzeba parować i na prąd w punkcie pracy i (przede wszystkim) na nachylenie w punkcie pracy, zwłaszcza, jak układ nie pracuje w czystej klasie A.
-
- 9375...12499 postów
Może w hi-fi trzeba. W gitarowcach niekoniecznie.
-
- 9375...12499 postów
Wzmacniacz przeszedł test bojowy z zespołem. Ustawienie prądu spoczynkowego na ok. 35mA w katodzie per lampa ożywiło brzmieniowo wzmacniacz. Temat uważam za zakończony.
-
- 1875...2499 postów
Mysle, ze Tomek probowal sie odniesc do tej Twojej wypowiedzi:
Fakt, ze lampy maja takie same prady spocyznkowe w jakims tam domyslnym/katalogowym punkcie pracy nie oznacza, ze ich nachylenie jest takie samo (a nachylenia nie mierzyles). Jesli S jest rozne, to przesuniecie punktu pracy w inne miejsce bedzie powodowac rozjechanie sie pradu spoczynkowego; lampy mozna uznac za sparowane jesli maja takie same prady spoczynkowe oraz nachylenia charakterystyk. Jesli ten drugi warunek nie jest spelniony wtedy lampy musisz dobierac w pary w docelowym punkcie pracy a i tak rozne nachylenia charakterystyk bede wprowadzac znieksztalcenia: w gitarowcach moze to miec zastosowaniepainlust pisze: (...) Kwadra która przyniósł mi kolega według miernika posiadała kolejno 90%;88%81%79% prądu katalogowego w typowym punkcie pracy (Ua=250V; Ug2=265V i Ug1=-13,5V) czyli jak w mordę strzelił 2 dość równe pary, ale we wzmacniaczu nie mogłem ustawić równych prądów spoczynkowych (różnice 5-7mA może nie wielkie, ale zawsze). (...)

To tak tylko gwoli scislosci

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 9375...12499 postów
To ja wiem. Nachyleń niestety nie sprawdziłem, a wzmacniacz ma wspólny regulator biasu, więc ustawienie idealne prądów spoczynkowych nie jest możliwe dla lamp o różnych nachyleniach charakterystyk.