Nietypowe wzbudzenie wzmacniacza - prośba o pomoc
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Re: Nietypowe wzbudzenie wzmacniacza - prośba o pomoc
Nieparzysta ilość stopni i wzbudzenie wejście /wyście?Przeróbka została wykonana na płytce drukowanej?[możliwe upływności po cięciach] czy montaż przestrzenny?Kolego Dragon :oscyloskop w dłoń i pomiary zrobić trzeba!-wszystko będzie widać. M.
-
- 2500...3124 posty
Święte słowa! Bez tego to jak wróżenie z fusów.Marek7HBV pisze: pt, 4 stycznia 2019, 18:04 Kolego Dragon :oscyloskop w dłoń i pomiary zrobić trzeba!-wszystko będzie widać. M.
Pozdrawiam
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
-
- 250...374 postów
Dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam,
Dragon
Nie. We wzmacniaczu występuje montaż przestrzenny.
Bardzo chętnie pomierzę, powiedzcie tylko co pomierzyćMarek7HBV pisze: pt, 4 stycznia 2019, 18:04 Kolego Dragon :oscyloskop w dłoń i pomiary zrobić trzeba!

Pozdrawiam,
Dragon
-
- 3125...6249 postów
Oscyloskop-masa na minus kondensatora zasilającego stopień mocy.Pomiar składowej zmiennej na plusach wszystkich kondensatorów zasilających dany kanał.Niestety schematu brak,więc zakładam że rezystory w katodach lampy ECC83 są nieblokowane i tam też pomiar trzeba zrobić.Anody obu triod także,oraz ścieżki masy przy rezystorach siatkowych.I to wszystko w stanie wzbudzenia i ew bez.Proste. M.
-
- 1875...2499 postów
Przed chwilą zmierzyłem się z tym problemem co kiedyś i co teraz ma autor tematu. Dołożyłem równolegle rezystor do potencjometru głośności o wartości 180k. Pomogło. U mnie i tak będzie dzielnik przed potencjometrem więc nie będę go wymieniał na 250k. Sama końcówka mocy bez jednego stopnia wzmocnienia i wtórnika katodowego oraz regulatora barwy działała znakomicie. Dołożenie w/w spowodowało wzbudzenie na częstotliwości 5.62Hz (nie ma pomyłki) ale tylko przy maksymalnej głośności i potencjometrze basu na maksymalnej wartości. Zmienianie masy nie przynosi rezultatów. U mnie pomogło akurat dołożenie rezystora. Dziś już nie będę zgłębiał tematu bo kończę zabawę.
Wygląda na to że problemem nie jest potencjometr czy to co za nim ale to co jest przed nim. Dzielnik jaki zastosowałem po regulatorze barwy to 470k/180k przy czym 180k jest równolegle do potencjometru głośności 1M. Dało to zmniejszenie sygnału z 900mV na 240mV. Wzbudzenia kompletnie ustały.
Wygląda na to że problemem nie jest potencjometr czy to co za nim ale to co jest przed nim. Dzielnik jaki zastosowałem po regulatorze barwy to 470k/180k przy czym 180k jest równolegle do potencjometru głośności 1M. Dało to zmniejszenie sygnału z 900mV na 240mV. Wzbudzenia kompletnie ustały.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
-
- 1875...2499 postów
Znów miałem problem ze wzbudzeniem przy pewnych ustawieniach regulatora i wzmocnienia stopnia wstępnego. Zmiana kondensatorów w filtrze nie dawała poprawy. Wartości licząc od mostka anodowego miałem takie:
10omów/100uF/220omów/200uF/1kom/47uF/1kom/47uF. No i problemem okazały się te 1kom. Zmieniłem oba na 10komów, oczywiście napięcie anodowe spadło na lampie pierwszej do 245V i na drugiej do 260V ale nie ma wzbudzeń. Całość jest absolutnie stabilna, nawet jak ominę dzielnik przed potencjometrem głośności.
Spróbuj zmienić wartości na podobne i może będziesz miał problem z głowy.
10omów/100uF/220omów/200uF/1kom/47uF/1kom/47uF. No i problemem okazały się te 1kom. Zmieniłem oba na 10komów, oczywiście napięcie anodowe spadło na lampie pierwszej do 245V i na drugiej do 260V ale nie ma wzbudzeń. Całość jest absolutnie stabilna, nawet jak ominę dzielnik przed potencjometrem głośności.
Spróbuj zmienić wartości na podobne i może będziesz miał problem z głowy.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
-
- 250...374 postów
Bardzo dziękuję jeszcze raz wszystkim za odpowiedzi.
Niestety nie zdążyłem już przetestować rad, które kolega slawekmod zaproponował, bo kolega po miesiącu w końcu o wzmacniacz się upomniał i musiałem poskładać na szybko tak, żeby działało.
Układ wygląda tak, że na każdy kanał pracuje jeden stopień WK ECC83 o wzmocnieniu 40 V/V, a w końcówce mocy lampa EL84 w trybie triodowym. Sprzężenie zwrotne wynosi 11db (o dziwo nic się nie wzbudza). Czułość wzmacniacza wynosi 0,75 V RMS i najlepsze jest to, że karta dźwiękowa mojego kolegi (Asus Xonar DG), dalej nie jest w stanie wysterować tego wzmacniacza(!). Nie wiem jak to możliwe, bo na stronie producenta wyraźnie jest napisane, że napięcie wyjściowe wynosi 2 Vrms (5.65 Vp-p).
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam,
Dragon
Niestety nie zdążyłem już przetestować rad, które kolega slawekmod zaproponował, bo kolega po miesiącu w końcu o wzmacniacz się upomniał i musiałem poskładać na szybko tak, żeby działało.
Układ wygląda tak, że na każdy kanał pracuje jeden stopień WK ECC83 o wzmocnieniu 40 V/V, a w końcówce mocy lampa EL84 w trybie triodowym. Sprzężenie zwrotne wynosi 11db (o dziwo nic się nie wzbudza). Czułość wzmacniacza wynosi 0,75 V RMS i najlepsze jest to, że karta dźwiękowa mojego kolegi (Asus Xonar DG), dalej nie jest w stanie wysterować tego wzmacniacza(!). Nie wiem jak to możliwe, bo na stronie producenta wyraźnie jest napisane, że napięcie wyjściowe wynosi 2 Vrms (5.65 Vp-p).
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam,
Dragon