Hmm, mam schemat Algi 2, nawet orginał, tyć mocno zfatygowany i trochę zabawy przy nim będzie. Ale coś wymyślimy
Telewizor Ametyst
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- 
				geguś

- 
				geguś

- 
				maciej_333
 - 625...1249 postów

Dzięki stary !!!!!!!!! Dwa lata szukałem właściwego schematu. Wreszcie jest ten odpowiedni. Jak widać nie ma prawie żadnej różnicy pomiędzy Algą 2, a Algą 21. Różnica polega na braku głowicy UHF w odbiorniku Alga 21 i zdaję się nieco innym podłączniu zasilacza, od zasilacza wychodzi przez to więcej przewodów. Za parę dni biorę Algę 21 w obroty !

- 
				geguś

- 
				maciej_333
 - 625...1249 postów

- 
				kaem
														 - 625...1249 postów

- 
				Rafał
														 - 100...124 posty

Ja też miałem Ametysta!
Wykaz stacji telewizyjnych znajdziesz w tym linku: http://radiopolska.pl/wykaz/polskatv.php Generalnie w "dwunastce" mieści się jedynka ale gdzieś nadaje także dwójka, trójka, a nawet TV4 i Polsat. Odnajdź się w spisie  

U mnie Ametyst użytkowany był przez ponad ćwierć wieku
  Najpierw w domu, a potem krótko jeszcze na działce. Długi żywot być może w znacznym stopniu zawdzięczał ulokowanemu w parterze domu dużemu punktowi ZURT. Sprzęt, jak i wszystkie chyba ówczesne wyroby elektroniczne należał do wysoce awaryjnych i trafiał tam dość często. Widok wypożyczonego z warsztatu gustownego wózeczka i stojącego w kolejce do windy z kolejnym "pasażerem" nie był niczym niezwykłym. Doczekał przemian ustrojowych i niestety likwidacji punktu ZURT  
  Fachowcy tak od razu co prawda nie wyginęli ale pojawił sie problem z częściami. Decydujący okazał się problem ze znalezieniem nowego przełącznika kanałów do wymiany. Próba przeszczepu z innego egzemplarza niestety się nie powiodła  

Być może mam gdzieś jeszcze instrukcję obsługi i schemat ale nie jestem pewien, czy nie zostały one aby wyrzucone w ramach jakiśch porządków

U mnie Ametyst użytkowany był przez ponad ćwierć wieku
Być może mam gdzieś jeszcze instrukcję obsługi i schemat ale nie jestem pewien, czy nie zostały one aby wyrzucone w ramach jakiśch porządków
You're nobody without Naim! *
* "Jesteś nikim bez Naima", motto z forum, na którym posiadacze tego sprzetu utwierdzają się nawzajem w przekonaniu, iż ich sprzęt jest naj, naj, naj zamiast słuchać muzyki.

* "Jesteś nikim bez Naima", motto z forum, na którym posiadacze tego sprzetu utwierdzają się nawzajem w przekonaniu, iż ich sprzęt jest naj, naj, naj zamiast słuchać muzyki.
- 
				IdeL
														 - 500...624 posty

- 
				Rafał
														 - 100...124 posty

Mój Ametyst?
Na Allegro odnalazłem takiego Ametysta, jaki stał w domu. Opis w którym podkreślono problem z przełącznikiem kanałów powoduje, że nie wykluczam, że to nawet i ten sam  

Absolutnie nie zachęcam do zakupu
  : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=86180350
W swoim czasie wyglądał bardzo "nowocześnie" - dziś razi dużą iliością plastiku. Jest taki nie dość retro. Skrzynka jest jednak oczywiście drewniana.

Absolutnie nie zachęcam do zakupu
W swoim czasie wyglądał bardzo "nowocześnie" - dziś razi dużą iliością plastiku. Jest taki nie dość retro. Skrzynka jest jednak oczywiście drewniana.
You're nobody without Naim! *

- 
				k24
 - 625...1249 postów

Na początku lat 70 sporo się nabiegałem po warszawskich bomisach,żeby takiego Ametysta sobie złożyć.W tym czasie, telewizor ten swoim wyglądem znacznie odbiegał od odbiorników produkowanych wcześniej.
A tak na marginesie,takiego Ametysta mam w garażu i jakby ktoś chciał się nim pobawić,to chętnie mogę go udostępnić.(za dużą kasę - 0,00 zł i oczywiście odbiór osobisty).Poza brakiem pokrętła dostrojenia przełącznika kanałów,jest kompletny i jak przystało na taki zabytek,dosyć mocno zakurzony.

A tak na marginesie,takiego Ametysta mam w garażu i jakby ktoś chciał się nim pobawić,to chętnie mogę go udostępnić.(za dużą kasę - 0,00 zł i oczywiście odbiór osobisty).Poza brakiem pokrętła dostrojenia przełącznika kanałów,jest kompletny i jak przystało na taki zabytek,dosyć mocno zakurzony.
- 
				staszeks
 - 2500...3124 posty