Cześć! Kupię sprawny głośnik ze wzbudzeniem, dowolny, najlepiej jakiś niemiecki a doskonale było by jeszcze przedwojenny na 3 śrbuby Niestety naprawa głośnika do Nory zakończyła sie fiaskiem więc trzeba go czymś zastąpić. Oryginalny ma uzwojenie wzbudzenia 1kohm oraz współpracował z lampą AL4. Myślę, że nawet głośnik od Stolicy by dał radę. Z resztą radio nie będzie grało codziennie po kilka godzin...
Pozdrowienia z zimnej Częstochowy, Marcin.
Już odpowiadam. Roznitowanie głośnika nie było proste. Niestety odpiłowanie nitów zaowocowało pogięciem kosza, cewka była zatarta w rdzeniu i wyciągnięcie jej zakończyło się rozerwaniem tej cewki. Mało tego, membrana była na tyle "delikatna" że każdorazowe jej dotknięcie kończyło się dziurą.
Dobry wieczór. Mam głośnik od odb. UNDINE w bardzo dobrym stanie, ale ma jedną wadę-plastikowy kosz. Nie bardzo będzie to pasowało do odbiornika przedwojennego, ale jeśli Ci to nie przeszkadza albo ma to być rozwiązanie chwilowe, do czasu znalezienia czegoś lepszego, to daj znać. J.Sz.
Witam! Dziekuje za zainteresowanie. Głośnik od Stolicy coprawda zdobyłem ale nie wiem jak będzie się sprawował więc mam kilka pytań:
JasiuSz i Kraz - jaką rezystancję ma uzwojenie wzbudzenia oraz czy jest trafo głośnikowe?
Pozdrawiam!
Dzień dobry. R=931omów, średnica 22 cm. Transformatora oryginalnego nie mam, natomiast mogę odstąpić głośnikowy do Sterna 5E61C pracujący z lampą EL11. Pozdrawiam J.Sz.