Recon pisze: wt, 18 września 2018, 09:36
Żeby nie zaginęło w eterze internetu zakładam osobny temat. Z pomocą Jed'a ze Sloclone udało mi się dopracować schemat alternatywnej pętli lampowej dla wzmacniaczy slo100/slo50 (i nie tylko). Alternatywna - bo pierwotna koncepcja ma wiele wad, jest przestarzała, mało funkcjonalna, współpracuje jedynie z 'wybranymi' kostkami i nietransparentna (co wielu fanów na świecie uważa akurat za plus).
Operacja wymaga dołożenia potencjometru globalnego mastera. Schemat jest przetestowany, w pełni funkcjonalny, pętla wykorzystuje pełny potencjał m.in. reverbów, delayów, boosterów itp. Regulacja głośności jest bardzo płynna.
Niestety montowałem to jako mod w SLO50, więc nie projektowałem płytek.
Finalnie zrezygnowałem całkowicie z pętli lampowej i zaprojektowałem sobie płytkę pod prostą szeregową pętlę z regulacją trim Send na IRF830 + LND150 i mimo, że lampowa pętla całkiem nieźle sobie radziła, to jednak tutaj jest nieporównywalnie lepiej, bypassując pętlę nie ma na moje ucho żadnej różnicy dźwiękowej. Efekty bazujące na timeline też znacznie fajniej się dogadują (taki naturalniejszy blend delaya), bardzo transparentnie zachowuje się też booster w takiej pętli. Może jest krzem w łańcuszku, ale to tylko hi-gain, a komfort nieporównywalny
Dokładnie taką, czerwonym zaznaczyłem moje modyfikacje, bo nie potrzebuję pętli równoległej. Zamiana rezystora 22k na 5k eliminuje 'dripping' - spadek głośności przy zmianie trybu.
ssfxloop.png
Schemat z tego co słyszałem wykonał Joey i Jed ze Sloclone dawno temu. Hulało to w wielu klonach slo.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Chyba nie, ale tutaj IRF820/IRF830 użyty jest żeby osiągnąć maksymalny headroom tego stopnia. Według autora spokojnie przyjmuje 240Vp-p.
Okay here you go a series parallel loop. can cleanly swing +-120V (240p-p) on it's input, which is about typical for some of these amps to put out. It pads the signal down to 2.4-2.8V when the pot is at maximum which is plenty for both Line level, and instrument level, and has a pretty damn flat bandwidth throughout the audio spectrum.
Tak jak obiecałem dokumentacja płytki pcb tej pętli w załączniku. Nie jest to dzieło sztuki bo raczej robiłem na szybko, ale powinno być git Doublechecki mile widziane, to wersja 2, bo w pierwszej nie zorientowałem się, że IRF820 ma zamieniony miejscami dren z bramką i musiałem nieładnie rzeźbić
Wersja z opcją pętli równoległej, bo chciałem zbadać z ciekawości jak to będzie pracowało, ale finalnie zrobiłem Killdry z R11 -> 5k zapobiegającym stracie na głośności. S1 to zwykły DIP Switch.
widok od strony ścieżek.png
loop.rar
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.