Schemat: Slo pętla FX post master
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Schemat: Slo pętla FX post master
Żeby nie zaginęło w eterze internetu zakładam osobny temat. Z pomocą Jed'a ze Sloclone udało mi się dopracować schemat alternatywnej pętli lampowej dla wzmacniaczy slo100/slo50 (i nie tylko). Alternatywna - bo pierwotna koncepcja ma wiele wad, jest przestarzała, mało funkcjonalna, współpracuje jedynie z 'wybranymi' kostkami i nietransparentna (co wielu fanów na świecie uważa akurat za plus).
Operacja wymaga dołożenia potencjometru globalnego mastera. Schemat jest przetestowany, w pełni funkcjonalny, pętla wykorzystuje pełny potencjał m.in. reverbów, delayów, boosterów itp. Regulacja głośności jest bardzo płynna.
Pozdrawiam
Paweł
Operacja wymaga dołożenia potencjometru globalnego mastera. Schemat jest przetestowany, w pełni funkcjonalny, pętla wykorzystuje pełny potencjał m.in. reverbów, delayów, boosterów itp. Regulacja głośności jest bardzo płynna.
Pozdrawiam
Paweł
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 250...374 postów
Re: Schemat: Slo pętla FX post master
Pewnie to głupie pytanie ale dlaczego zmieniałeś wartości elementów przy V3?
-
- 1250...1874 posty
Taki mój tweaking delikatny, ale generalnie można olać. Ostatecznie zostałem przy tradycyjnych wartościach. Natomiast btw ciekawie się redukuje Rk na wyjsciu odwracacza. Redukcja 100k do 47k zwraca częściowo tą specyficzną slo-kompresję wynikającą z podwójnego odwracacza, gdy zdecydujemy się na taki wariant pętli jak pokazałem, czyli z pojedynczym odwracaczem.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 250...374 postów
Sprawdzę ową redukcję bo właśnie chcę się w najbliższym tygodniu zająć pętlą w moim SLO100.
-
- 1250...1874 posty
Generalnie jest to bardzo spoko układ, ale mimo wszystko po kilku testach i próbach stwierdziłem, że najlepsza pętla to pętla na krzemie. Jak ktoś chce mieć koniecznie full lampę to zda egzamin, ale jeśli zależy Ci na jakości pętli i użyteczności to bez sensu.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 250...374 postów
Też myślałem żeby wstawić pętlę na LND150 ale szkoda żeby lampa którą jest się marnowała. Co do jakości to nie słyszę większej różnicy między lampą a krzemem.
-
- 6250...9374 posty
O jakim odwracaczu mowa, skoro to preamp a nie końcówka?Recon pisze: pt, 16 listopada 2018, 14:13 Taki mój tweaking delikatny, ale generalnie można olać. Ostatecznie zostałem przy tradycyjnych wartościach. Natomiast btw ciekawie się redukuje Rk na wyjsciu odwracacza. Redukcja 100k do 47k zwraca częściowo tą specyficzną slo-kompresję wynikającą z podwójnego odwracacza, gdy zdecydujemy się na taki wariant pętli jak pokazałem, czyli z pojedynczym odwracaczem.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 625...1249 postów
Jak dla mnie najlepsza pętla to ta od VV...
-
- 625...1249 postów
-
- 1250...1874 posty
Oczywiście miałem na myśli wtórnik, a nie odwracacz/inwerter...Thereminator pisze: ndz, 18 listopada 2018, 18:03O jakim odwracaczu mowa, skoro to preamp a nie końcówka?Recon pisze: pt, 16 listopada 2018, 14:13 Taki mój tweaking delikatny, ale generalnie można olać. Ostatecznie zostałem przy tradycyjnych wartościach. Natomiast btw ciekawie się redukuje Rk na wyjsciu odwracacza. Redukcja 100k do 47k zwraca częściowo tą specyficzną slo-kompresję wynikającą z podwójnego odwracacza, gdy zdecydujemy się na taki wariant pętli jak pokazałem, czyli z pojedynczym odwracaczem.

Ghost'owi chodziło chyba o tę konstrukcję (załącznik). Zamierzam ją swoją drogą stestować w kolejnym projecie. Jak dotąd testowałem pętle lampowe Slo, Bogner xtc i jakąś mesy, wszystkie były takie sobie...
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 625...1249 postów
Zgadza się, dokładnie o tej mówiłem. Ja tylko jej używam w swoich projektach (choć trochę inaczej łączę wyjście/wejście efektów). Możliwość używania jej jako "boosta" jest dużym plusem.
-
- 9375...12499 postów
Ghost, a jak łączysz to wejście/wyjście efektów?
-
- 625...1249 postów
Painlust - używam gniazd plastikowych ze switchem. Jak nic nie ma wpięte w pętle to sygnał przechodzi przez switche zwarte na gnieździe. Taka konfiguracja pozwala na używanie pętli również jako boostera gdy nic nie jest w pętle wpięte. Dodatkowo kiedyś zrobiłem to połączenie na dodatkowym switchu, tak że nawet jak efekty były wpięte w gniazda to można było przełączyć na opcję boostera bez odłączania efektów.
-
- 9375...12499 postów
Na tym schemacie powyżej przeciez jest gniazdo ze switchem na Return... No chyba, ze czegoś nie rozumiem... jeden rysunek wart 1000 słów...
-
- 625...1249 postów
Zazwyczaj łącze tak jak na schemacie czarno-białym. Raz zrobiłem jak na kolorowym i całkiem fajnie się ten patent też spisywał.