Opis wyprowadzeń UL1550 w obudowie TO92
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: Opis wyprowadzeń UL1550 w obudowie TO92
Czesc
Te UL-e mam, chodzi mi o rosyjskie do kolekcji. Ponad to chcialbym sprawdzic jak to jest z ta ich stabilnoscia.
Tak naprawde to poza kolekcja, potrzebne mi jest w miare stabilne napiecie 36V do dwu testerow.
Pozdrowienia
Te UL-e mam, chodzi mi o rosyjskie do kolekcji. Ponad to chcialbym sprawdzic jak to jest z ta ich stabilnoscia.
Tak naprawde to poza kolekcja, potrzebne mi jest w miare stabilne napiecie 36V do dwu testerow.
Pozdrowienia
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Jak ma być stabilne źródło napięcia odniesienia to trzeba użyć TL431.
Jak ma być stabilne źródło napięcia odniesienia to trzeba użyć TL431.
Ratujmy stare tranzystory!
A czy znalazłyby się po jednej sztuce metalowe UL1550 I, II i III?TELEWIZOREK52 pisze: ↑pn, 8 października 2018, 14:34 Tylko powiedz których bo Uele 1550 plastik i metal to mam. Tylko te ruskie diabeł ogonem nakrył.
Witam, mam kilkanaście UL-1550 ale nie sprawdzałem jakie oznaczenie ma po cyferkach. Pozdrawiam.
-
- 3125...6249 postów
Dziękuję za informację.
Witam.
Układ TL431 jest natomiast zoptymalizowany do pracy w temperaturze +20...+52°C, w którym to przedziale napięcie układu wykazuje najmniejszą zależność od temperatury. -
Pozdrawiam
Romek
Polskie UL1550 i podobne układy produkcji zachodniej również są bardzo stabilne, w pewnych warunkach może nawet bardziej stabilne niż popularny TL431. Przeglądając kiedyś noty katalogowe zauważyłem, że odpowiedniki TAA550, potrafią się subtelnie różnić pod względem budowy i parametrów technicznych. Maksymalną stabilność temperaturową napięcia poszczególne typy uzyskują przy przepływie prądu o różnej wartości. Rosyjski stabilizator wykazuje najmniejszą zależność stabilizowanego napięcia od zmian temperatury elementu przy prądzie ok. 9,5 mA (dla takiego prądu współczynnik temperaturowy osiąga zerową wartość), TAA550 lepiej pracuje przy ok. 2,5 mA, a KA33V i μPC574 bardzo dobrze stabilizują napięcie pracując z prądem od 3 do 8 mA (10 mA). Dla polskich UL1550 zalecaną wartością prądu jest 5 mA. Zmieniając wartość prądu możemy precyzyjnie "wyzerować" współczynnik temperaturowy dla pewnego przedziału temperatur pracy stabilizatora (być może nie z każdym egzemplarzem układu taki zabieg okaże się skuteczny). Teoretyczna graniczna (najgorsza) wartość zmian napięcia dla większości tych układów nie przekracza ±1 mV/°C, co w stosunku do napięcia stabilizacji stanowi ok. 31 ppm (niektóre noty katalogowe TL431 podają stabilność do 50 ppm/°C). -
Układ TL431 jest natomiast zoptymalizowany do pracy w temperaturze +20...+52°C, w którym to przedziale napięcie układu wykazuje najmniejszą zależność od temperatury. -
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
- czyt
- 375...499 postów
- Kontakt:
A pamiętają Koledzy UL 1520? Miał "cztery nogi". Była to przetwornica, do tego samego celu co UL 1550. Bardzo łatwa do uruchomienia i ładnie działała. Zasilałem tym varikapy z tunera z Wolumenu (ten co świergotał zawsze).
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
Dawno temu w starej książce przeczytałem, że stabilność temperaturowa scalonych ZNO jest tym lepsza, im większe napięcie generuje układ. Dlatego dawniej UL1550 stosowano z dzielnikiem na wyjściu, by osiągnąć mniejsze napięcia. W myśl tej zasady, słabsza dokładność TL431 mnie nie dziwi.....