Jesienne zdobycze radio retro

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kogigogi

Re: Jesienne zdobycze radio retro

Post autor: kogigogi »

Boguś pisze: śr, 17 października 2018, 17:27 Dla mnie użytkownik forum kogigogi przestał istnieć

I gitara , bez żalu z mojej strony ....
gruhaa pisze: śr, 17 października 2018, 17:40 Ale pomimo tego i tak zdjęcie tego radia bym zobaczył.
Pocykam i zapodam kilka zdjęć w najbliższym czasie .
kogigogi

Nieaktualne
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

No to i ja się pochwalę ( nie urażając nikogo) w co weszłam. :lol: :lol: Trafiły mi się dwa radyjka "Nordmende Mambo" i "Nordmende Clipper". Clipper (rocznik 1959 o ile dobrze odczytałem) na germańcach. Radio w dziewiczym stanie a jedyną rzecz którą przerobiłem to wykorzystałem klawisz barwy tonu jako włącznik fal długich bo odbiornik posiadał tylko zakres KR i ŚR. Drewniana obudowa + dobry głośnik , jakość dźwięku porównałbym do Sterna R110. A był to koniec lat 50. Pozdrawiam.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Tomku.Opusa 2650 gratuluję bo to jeden z najlepszych jakie mam i słyszałem.Zaletą tego radia jest tani zestaw lamp a nie te cholerne ElLL szalenie drogie i trudno zdobywalne.Poza tym mocowo to 20 W prawdziwych a germanowe końcówki dają ciepły przyjemny dźwięk.Lampowe się zrobiły"kultowe" czytaj b.drogie a dla mnie 2650 gra lepiej!
Koniecznie wymień kondensatory elektrolity w koncówkach i korekcji tonów.Osiowe .Miałem 4 ezemplarze i wszystkie chorowaly na tę przypadlośc.Poza tym potencjometry barwy tonu byly zapieczone na amen!
Wojtek Taras naprawil mi jedngo gdy sobie nie poradziłem (opis na jego wspaniałym blogu menuet).Poza w zasadzie mechanicznym i drobnymi naprawami i wymianą kondensatorów egzemplarze prawie mint.Koszt akceptowalny na poziomie 450 zł.Cieszą Oko i ucho.
Telefunken jaki ostatnio zdobyłem to Studio 2000.Fantastyczna mini wieża o mocy 20 W w kanale prawdziwych i cudnym designie z lat 70.Ciekawa skala dostrojcza okragla a po srodku zielony sektor podzielony na 3 częsci ktore przy wlasciwymm dostrojeniu żaroweczki rozświetlaja na identyczny kolor.Zakup za b.dobre pieniadze wraz z dedykowanymi kolumnami TL 41 2 droznymi.Obudowa sypialniana biała.Ponieważ pacjent był zmęczony mechanicznie czyli obudowy zarowno kolumn jak radia w marnym stanie udalo sie nieźle ponaprawiać i okleic ładnym fornirem od romanradio.Całośćgra wybornie i cieszy oko oraz ucho.Polowałem tylko 6 lat!!
Pozdrawiam wariatów Tomasz
kogigogi

Cześć Tomaszu.
chrzan49 pisze: wt, 23 października 2018, 09:24 Tomku.Opusa 2650 gratuluję bo to jeden z najlepszych jakie mam i słyszałem
Wiem bo posiadam 2650 już trochę czasu , jednak teraz zdobyłem Opusa 2550 ,z końcówka na 2xECC83 i 4xEL 95 .Udało mi się kupić za za nieduże pieniądze Opusa 2550 , kolumny dedykowane do niego RB 45 oraz zestaw Telefunkena z 67 roku tuner T 201 ze wzmacniaczem V 201 2x25 W na ,,germańcach,, narazie wszystko na warsztacie .
chrzan49 pisze: wt, 23 października 2018, 09:24 Pozdrawiam wariatów Tomasz
Również :wink:
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Moje gratulacje bo to piekne klasyki.Tfk seria 201 mam.Uważaj przy naprawie wzmacniacza na elektroniczny bezpiecznik z tyłu. Seria 201 to byla konkurencja dla Grundiga SV 45 i wyzsze modeel ktore tez posiadam i bardzo cenię.
Udanych łowów.Z Sab i Grundigow na ELL dawno zrezygnowalem bo nie graja lepiej od Tfk a koszta ogromne.
Pozdrawiam Tomasz
pawfil
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: pawfil »

U mnie pojawiły się dwa głośniki: Radioglobe Rival (już wyczyszczony) oraz Tefag Cornet (jeszcze przed odświeżeniem).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Paweł
kogigogi

Kilka zdjęć Opusa 2550 , radio gra bardzo ładnie na wszystkich zakresach . wszystkie lampy (Telefunkena) jak i części oryginalne - wymieniłem kilka kondensatorów stare oczywiście zostały , nowe dobrze zakamuflowane.
kogigogi

I takie jeszcze tam radyjka z jesiennych zakupów już po przeglądzie sprawne zestaw to Telefunken V 201 i T 201 - na tranzystorach germanowych , oraz Blaupunkt Santiago 25555 hybryda lampowo -tranzystorowa z lampowym dekoderem stereo.
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

Piękna sprawa, zwłaszcza ten lampowy Telefunken. Zdradzisz, gdzie go nabyłeś?
Pozdrawiam!
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
kogigogi

kubafant pisze: wt, 30 października 2018, 17:35 Zdradzisz, gdzie go nabyłeś?
Oczywiście , trzeba być czujnym :wink: i szybkim :lol: :arrow: na olx :mrgreen:
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

Zazdroszczę :wink: Znam ci ja te oeliksowe okazje, z kilku udało mi się skorzystać (raz nawet lampy za darmo), kilka(naście) mignęło mi przed nosem... Gratuluję!
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
kogigogi

kubafant pisze: wt, 30 października 2018, 18:46 kilka(naście) mignęło mi przed nosem...
To prawda z fajnych okazji udaje się zakupić kilka procent najwyżej ...
kubafant pisze: wt, 30 października 2018, 18:46Gratuluję!
Dziękuję :D