No to i ja się pochwalę ( nie urażając nikogo) w co weszłam. Trafiły mi się dwa radyjka "Nordmende Mambo" i "Nordmende Clipper". Clipper (rocznik 1959 o ile dobrze odczytałem) na germańcach. Radio w dziewiczym stanie a jedyną rzecz którą przerobiłem to wykorzystałem klawisz barwy tonu jako włącznik fal długich bo odbiornik posiadał tylko zakres KR i ŚR. Drewniana obudowa + dobry głośnik , jakość dźwięku porównałbym do Sterna R110. A był to koniec lat 50. Pozdrawiam.
Tomku.Opusa 2650 gratuluję bo to jeden z najlepszych jakie mam i słyszałem.Zaletą tego radia jest tani zestaw lamp a nie te cholerne ElLL szalenie drogie i trudno zdobywalne.Poza tym mocowo to 20 W prawdziwych a germanowe końcówki dają ciepły przyjemny dźwięk.Lampowe się zrobiły"kultowe" czytaj b.drogie a dla mnie 2650 gra lepiej!
Koniecznie wymień kondensatory elektrolity w koncówkach i korekcji tonów.Osiowe .Miałem 4 ezemplarze i wszystkie chorowaly na tę przypadlośc.Poza tym potencjometry barwy tonu byly zapieczone na amen!
Wojtek Taras naprawil mi jedngo gdy sobie nie poradziłem (opis na jego wspaniałym blogu menuet).Poza w zasadzie mechanicznym i drobnymi naprawami i wymianą kondensatorów egzemplarze prawie mint.Koszt akceptowalny na poziomie 450 zł.Cieszą Oko i ucho.
Telefunken jaki ostatnio zdobyłem to Studio 2000.Fantastyczna mini wieża o mocy 20 W w kanale prawdziwych i cudnym designie z lat 70.Ciekawa skala dostrojcza okragla a po srodku zielony sektor podzielony na 3 częsci ktore przy wlasciwymm dostrojeniu żaroweczki rozświetlaja na identyczny kolor.Zakup za b.dobre pieniadze wraz z dedykowanymi kolumnami TL 41 2 droznymi.Obudowa sypialniana biała.Ponieważ pacjent był zmęczony mechanicznie czyli obudowy zarowno kolumn jak radia w marnym stanie udalo sie nieźle ponaprawiać i okleic ładnym fornirem od romanradio.Całośćgra wybornie i cieszy oko oraz ucho.Polowałem tylko 6 lat!!
Pozdrawiam wariatów Tomasz
chrzan49 pisze: wt, 23 października 2018, 09:24
Tomku.Opusa 2650 gratuluję bo to jeden z najlepszych jakie mam i słyszałem
Wiem bo posiadam 2650 już trochę czasu , jednak teraz zdobyłem Opusa 2550 ,z końcówka na 2xECC83 i 4xEL 95 .Udało mi się kupić za za nieduże pieniądze Opusa 2550 , kolumny dedykowane do niego RB 45 oraz zestaw Telefunkena z 67 roku tuner T 201 ze wzmacniaczem V 201 2x25 W na ,,germańcach,, narazie wszystko na warsztacie .
chrzan49 pisze: wt, 23 października 2018, 09:24
Pozdrawiam wariatów Tomasz
Moje gratulacje bo to piekne klasyki.Tfk seria 201 mam.Uważaj przy naprawie wzmacniacza na elektroniczny bezpiecznik z tyłu. Seria 201 to byla konkurencja dla Grundiga SV 45 i wyzsze modeel ktore tez posiadam i bardzo cenię.
Udanych łowów.Z Sab i Grundigow na ELL dawno zrezygnowalem bo nie graja lepiej od Tfk a koszta ogromne.
Pozdrawiam Tomasz
Kilka zdjęć Opusa 2550 , radio gra bardzo ładnie na wszystkich zakresach . wszystkie lampy (Telefunkena) jak i części oryginalne - wymieniłem kilka kondensatorów stare oczywiście zostały , nowe dobrze zakamuflowane.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
I takie jeszcze tam radyjka z jesiennych zakupów już po przeglądzie sprawne zestaw to Telefunken V 201 i T 201 - na tranzystorach germanowych , oraz Blaupunkt Santiago 25555 hybryda lampowo -tranzystorowa z lampowym dekoderem stereo.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Piękna sprawa, zwłaszcza ten lampowy Telefunken. Zdradzisz, gdzie go nabyłeś?
Pozdrawiam!
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Zazdroszczę Znam ci ja te oeliksowe okazje, z kilku udało mi się skorzystać (raz nawet lampy za darmo), kilka(naście) mignęło mi przed nosem... Gratuluję!
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa