Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?
To jasne, że przydźwięk można wyeliminować innymi sposobami, bez stabilizacji żarzenia. Jeżeli chodzi o mnie to głównym argumentem za stabilizacją jest uchronienie włókna przed udarem prądowym + uniezależnienie żarzenia od zmian napięcia sieci.
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
głowa
-
- 15...19 postów
Wszystko się zgadza koledzy, chciałbym (o ile się da) ograniczyć też wydzielanie ciepła, same lampy rozgrzewają się do 150 stopni. Może da się choć zmniejszyć rozgrzewanie układów żarzenia przez zastosowanie stabilizacji. Będę kombinował.
-
- 125...249 postów
Stabilizator też będzie się grzał i to dość mocno.Monsteryaza pisze: ↑pn, 3 września 2018, 10:39 Wszystko się zgadza koledzy, chciałbym (o ile się da) ograniczyć też wydzielanie ciepła, same lampy rozgrzewają się do 150 stopni. Może da się choć zmniejszyć rozgrzewanie układów żarzenia przez zastosowanie stabilizacji. Będę kombinował.
Jeżeli koniecznie chcesz stabilizację do GM to mam gdzieś płytki stabilizatora DHT własnie do tej lampy.
Jednak radzę przetestować obecny system zasilania żarzenia, który od strony walorów dźwiękowych daje bardzo dobre efekty.
-
- 125...249 postów
Jeszcze jedno info. Jak już będziesz budował, podłącz tak piny w gnieździe pierwszej lampy aby można było obsadzić również E86C, EC86. Ta lampa gra znacznie lepiej.Monsteryaza pisze: ↑pn, 3 września 2018, 10:39 Wszystko się zgadza koledzy, chciałbym (o ile się da) ograniczyć też wydzielanie ciepła, same lampy rozgrzewają się do 150 stopni. Może da się choć zmniejszyć rozgrzewanie układów żarzenia przez zastosowanie stabilizacji. Będę kombinował.
-
- 15...19 postów
Dziękuję za wszelakie sugestie. Narazie pracuje nad obudową. Pozdrawiam
-
- 125...249 postów
Super. Jak możesz publikuj zdjęcia z różnych etapów budowy. PozdrawiamMonsteryaza pisze: ↑wt, 4 września 2018, 11:32 Dziękuję za wszelakie sugestie. Narazie pracuje nad obudową. Pozdrawiam
-
- 100...124 posty
Jak stabilizacja ma zapewnić pracę w całym możliwym zakresie zmian napięcia sieci zasilającej to "potężnych" ilości wydzielanego ciepła nie da się uniknąć. Napięcie sieci może zmieniać się +/- 10% (taka norma) więc od 207V do 253V. Na takie napięcia należałoby zaprojektować zasilacz + spadki napięć w układzie. Tak czy inaczej "potęga".Monsteryaza pisze: ↑pn, 3 września 2018, 10:39 Wszystko się zgadza koledzy, chciałbym (o ile się da) ograniczyć też wydzielanie ciepła, same lampy rozgrzewają się do 150 stopni. Może da się choć zmniejszyć rozgrzewanie układów żarzenia przez zastosowanie stabilizacji. Będę kombinował.
-
- 625...1249 postów
W necie są schematy układu Coleman Filament Regulator., który służy do tego celu, oczywiście jest dobierany do każdej lampy osobno, tak aby nie przekraczać jej parametrów żarzenia
Poszukaj tego schematu i opisu,
Poszukaj tego schematu i opisu,
-
- 15...19 postów
Trochę zeszło ale postępy są
żeby nie bawić się w osobne zasilacze, kable, wtyczki, gniazda, zbudowałem coś na kształt kufra. Górny aluminiowy panel można podnieść jak wieko, uzyskując dostęp do wnętrza
Rozmieszczenie elementów zasilacza anodowego i żarzenia

Obudowa jeszcze w trakcie prac

Prawdopodobne rozmieszczenie elementów, sterowanie z pilota, Sterownik ALPS-selektor do lampowca by JarekC

Żarzenie

Anodowe

Musiałem dobrać rezystory w układzie żarzenia, zmiana z 0,3 na 1 om...grzejniki

Pozdrawiam

Rozmieszczenie elementów zasilacza anodowego i żarzenia

Obudowa jeszcze w trakcie prac

Prawdopodobne rozmieszczenie elementów, sterowanie z pilota, Sterownik ALPS-selektor do lampowca by JarekC

Żarzenie

Anodowe

Musiałem dobrać rezystory w układzie żarzenia, zmiana z 0,3 na 1 om...grzejniki

Pozdrawiam
-
- 2500...3124 posty
Bardzo fajnie to się wszystko prezentuje - dobry pomysł z obudową 

lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
głowa
Tak smaku
głowa
-
- 125...249 postów
-
- 15...19 postów
Witam po raz kolejny. Tym razem z pytaniem o bezpieczniki, większość grona audiofilskiego nie stosuje bo „grają” ale ja wolałbym mieć zabezpieczenie. Bezpieczniki na „pierwotnym” to dla mnie za mało. Chcę dać bezpieczniki na wtórnym żarzenia i prosty układ na przekaźnikach odłączającym anodowe przy jakimkolwiek braku napięcia żarzenia w którymś z kanałów, bo anodowe mam z innego transformatora niż żarzenie. Myślicie że to dobry pomysł? Nie chciał bym puścić z dymem chałupy
zwłaszcza jak by żona chciała bezemnie posłuchać muzyki, choć wątpię
Dla niej to nie ma różnicy z czego gra 

-
- 625...1249 postów
Witam. Kolego Monsteryaza nie przejmuj się " audiofilskimi bzdetami " zabezpieczeń nigdy nie za dużo . Ja stosuję na wyjściu zasilacza napięcia anodowego dla każdego kanału osobne bezpieczniki. Co do pomysłu z przekaźnikami sterowanymi napięciem żarzenia, to warto aby realizowały opóźnione włączanie napięcia anodowego dla poszczególnych kanałów. Wtedy brak napięcia żarzenia jeśli wystąpi uniemożliwi włączenie napięcia anodowego w danym kanale.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Mark Twain
-
- 125...249 postów
Dałbym bezpieczniki w anodach gmek. Można kupić odpowiednie wartości na allegro. Na żarzeniu też możesz dać jak chcesz.
-
- 15...19 postów
Witam szanownych kolegów ponownie. Wzmacniacz uruchomiłem lecz nie obyło się bez komplikacji a to za sprawą gó...nych potencjometrów do ustawiania „biasu” i być może również symetryzacji żarzenia na GM70. Wzmacniacz gra pięknie, ponad moje oczekiwania choć nie miałem okazji słuchać wcześniej lampowca. Obecnie zrezygnowałem z symetryzacji bo okazała się nie potrzebna, w głośnikach absolutna cisza, nie robiłem tez symetryzacji dla 6s3p i 6s19p. Ale w czym problem, otwórz podczas uruchamiania zajęty ustawianiem prądu spoczynkowego nie zauważyłem że w drugim kanale na lampie GM70 zaczął rosnąć prąd spoczynkowy, nim się zorientowałem miliamperomierz wyszedł poza skale zanim zdążyłem wyłączyć wzmacniacz usłyszałem lekkie pufff
Nic się nie spaliło na szczęście. Zmieniłem lampe i jest dobrze. Posłuchałem jak gra, prady stoją w miejscu czyli ok, ale postanowiłem włożyć ponownie trefną lampę i znów prąd spoczynkowy idzie w górę, przy 160mA wyłączyłem wzmacniacz. Dlaczego tak się dzieje? Czy lampa jest uszkodzona? Żeby było ciekawiej podmieniłem ową lampe na jeszcze inna całkiem nową i zdziwienie bo prąd znów idzie w górę
Co jest grane? Poniżej zamieszczam schemat żeby nie latać na początek wątku. Pozdrawiam

Przysiadło co prawda trochę żarzenie GM-ek do 18,6 V po uruchomieniu wzmacniacza, wcześniej przed pełnym obciążeniem transformatora było 19,6 ale to chyba nie jest przyczyna.

Przysiadło co prawda trochę żarzenie GM-ek do 18,6 V po uruchomieniu wzmacniacza, wcześniej przed pełnym obciążeniem transformatora było 19,6 ale to chyba nie jest przyczyna.
Ostatnio zmieniony śr, 5 grudnia 2018, 14:28 przez Monsteryaza, łącznie zmieniany 1 raz.