Porządki

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

painlust pisze: Boję się, że odwiedzać go będę go tylko ja i Zoltan... a przecież ktoś z audio mógłby coś pomóc merytorycznie, a nie pomoże bo działu nie odwiedzi... Tu widzę problem. Nie było by problemu jakby maniaków gitarowych było więcej... ale ich nie ma niestety.
Nie wiem jak inni, ale ja np. o wzmacniaczach gitarowych się nie wypowiadam, bo to temat dla mnie obcy, niezależnie od tego gdzie jest. Ja mogę tylko taki wzmacniacz naprawić, żeby dobrze grał :)
Awatar użytkownika
Michu
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Michu »

Ja natomiast z chęcią czytam o wzmakach do gitary. I ogólnie przeglądam całe forum szukając inspiracji i wiedzy. Dlatego nie robi mi szczególnej różnicy podział w kwestii czy będę zaglądał do danego działu (bo będę).
Natomiast nie ukrywam, iż ułatwiłoby to szukanie potrzebnych informacji.
No i wydaje mi się, że przydałby się dział poświęcony budowie i trwałości lamp oraz próbom Alka. Tak samo jak podział na wzmacniacze gitarowe.
Ale jednocześnie chciałbym zwrócić uwagę na nadmierne mnożenie działów. Wydaje mi się, że jeśli miałyby być to zupełnie oddzielne działy (nie podział w ramach już istniejących) to 3-4 maksymalnie aby nie utracić tej "swojskości" forum.
Gdy nadejdzie Fallout, pomyśl, gdzie się schowasz?
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

tszczesn pisze:
painlust pisze: Boję się, że odwiedzać go będę go tylko ja i Zoltan... a przecież ktoś z audio mógłby coś pomóc merytorycznie, a nie pomoże bo działu nie odwiedzi... Tu widzę problem. Nie było by problemu jakby maniaków gitarowych było więcej... ale ich nie ma niestety.
Nie wiem jak inni, ale ja np. o wzmacniaczach gitarowych się nie wypowiadam, bo to temat dla mnie obcy, niezależnie od tego gdzie jest. Ja mogę tylko taki wzmacniacz naprawić, żeby dobrze grał :)
Ten uśmieszek na końcu jak mniemam sugeruje, że byś go po prostu zepsuł? :) Profan :)
argus
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: argus »

Nie będę się wymądrzał jako nowy na forum, ale dla mnie propozycje wyodrębnienia działów tematycznych odnoszących się do grup układów (zauważyłem, że przeważa idea: układy audio - układy inne) mają sens. Jako zainteresowany głównie tematyką audio korzystam często z wyszukiwarki, ale i tak musze przedzierać się przez masę postów nie do końca na temat (głównie "gitarowych"). Tak więc podział jak najbardziej, np:
- lampy
- podzespoły
- układy audio
- wzmacniacze i efekty gitarowe
- układy radiowe
- układy TV
- układy inne

Pozdrawiam
Stare jest piękne (ale tylko w technice :) )
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

no i właśnie boję się takich ludzi jak argus bo do działu gitarowego nie zajrzą i nie pomogą mimo, że być może posiadają wiedzę na dany temat.
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: krzkomar »

W tym rzecz, że nie posiadają zazwyczaj, a ci co ją posiadają zapewne będą tam zaglądać. Mnie osobiście troszkę denerwuje gdy przeglądam fora, a co drugi post nt audio jest o gitarze (tytuł nie zawsze mówi o tym) - po prostu niepotrzebnie tam wchodzę (tak jest zarówno tutaj, jak i na elektrodzie). Temat, który mnie nie interesuje, na którym się nie znam zupełnie - więc jaka może być pomoc ze strony takiej osoby jak ja ?

Inna sprawa, że jesli temat dotyczy np pieca gitarowego, lecz nie odnosi się bezpośrednio do zastosowania gitarowego (np "Czerwone anody lamp" itp) to myslę, że nie byłoby zbrodnią umieścić taki temat w dziale audio i nikt się z tego powodu nie obrazi.
Krzysztof Komarnicki
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Dla mnie wzmacniacze gitarowe to wciąż audio, bo pracują z sygnałami częstotliwości akustycznych i służą do wzmacniania i modyfikowania DŹWIĘKU. Nie są to urządzenia Hi-Fi (wiadomo), ale wciąż jest to audio. Różne układy sygnalizacji dźwiękowej też zaliczyłbym do tej grupy. Nie-audio to np. układy sterowania i automatyki, aparatura pomiarowa, technika w.cz. itp. Urządzenia ultradźwiękowe trudniej zaszufladkować, ale na razie chyba się z nimi nie styknęliśmy.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: krzkomar »

Oczywiście, że tak, wszelkie urządzenia generujące/wzmacniające/przetwarzające dżwięk w paśmie słyszalnym można uznać za audio. Tyle że, technika gitarowa (jak i ogólnie instrumentów muzycznych) jest specyficzna i wymaga specjalistycznej wiedzy/doświadczenia z tego zakresu (i to nie tylko elektronicznego). Tematów z tej dziedziny jest sporo, więc czemu nie wyodrębnić takiego działu ? Osoby, które nie są związane z techniką gitarową i tak się raczej w nich nie wypowiadały (sądząc po komentarzach), więc straty żadnej nie bedzie, a mogą być korzyści.
Krzysztof Komarnicki
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Witam

Bardzo podobają mi się pomysły użytkowników Tszczesn i Szalony moim zdaniem taki podział forum był by bardzo korzystny.
W sprawie wzmacniaczy gitarowych wolę się nie wypowiadać bo nie mam z nimi nic wspólnego. :)
:idea: Wydaje mi się że przydał by się jescze moduł sprawdzania pisowni np. taki jak ma "Elektroda" ułatwiło by to znacnie pisanie postów.

Pozdrawiam
Maciek1
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Maciek1 pisze: :idea: Wydaje mi się że przydał by się jescze moduł sprawdzania pisowni np. taki jak ma "Elektroda" ułatwiło by to znacnie pisanie postów.
IMO nic to nie da. Wygodne to nie jest, bo wolne, nikomu używac się będzie nie chciało. ZNacznie lepszy jest Firefox z rozszerzeniem SpellBound - działa bezpośrednio w okienku edycji formularza.
Rapid130
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Rapid130 »

Uważam ze wyodrębnianie działu gitarowego nie ma sensu i spowoduje tylko niepotrzebny bałagan. Podział powinien być prosty, m.cz. w.cz. Rozdrobnienie zrobi z forum elektrode jak juz ktos zauwazył wczesniej.
Moduły sprawdzania pisowni są moim zdaniem porażką :))
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Rapid130 pisze:Uważam ze wyodrębnianie działu gitarowego nie ma sensu i spowoduje tylko niepotrzebny bałagan. Podział powinien być prosty, m.cz. w.cz.
Ale konstrukcje gitarowe mają przecież tyle wspólnego z normalnymi wzmacniaczami co z konwerterem UKFu - to zupełnie co innego. I specjalliści od HiFi nt. gitary i tak się nie wypowiedzą.
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

tszczesn pisze: Ale konstrukcje gitarowe mają przecież tyle wspólnego z normalnymi wzmacniaczami co z konwerterem UKFu - to zupełnie co innego. I specjalliści od HiFi nt. gitary i tak się nie wypowiedzą.
Matko to co to za specjalista co zna się na gitarowych a nie na HI-Fi lub na odwrót. Owszem nie każdemu są znane specjalistyczne aplikacje, ale nie dzielny tego! Gitara to też bas, a tu potrzba więcej liniowości i mocy przy dolnej części pasma niż w nie jdenym Fiu-Fiu, zresztą zwykłe piecyki oprócz sztuki wprowadzania celowych błędów konstrukcyjnych są niczym innym jak zwykłym audio.

Pozdrawiam Łukasz
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Ukaniu pisze: Matko to co to za specjalista co zna się na gitarowych a nie na HI-Fi lub na odwrót. Owszem nie każdemu są znane specjalistyczne aplikacje, ale nie dzielny tego! Gitara to też bas, a tu potrzba więcej liniowości i mocy przy dolnej części pasma niż w nie jdenym Fiu-Fiu, zresztą zwykłe piecyki oprócz sztuki wprowadzania celowych błędów konstrukcyjnych są niczym innym jak zwykłym audio.
Proste - wzmacniacz gitarowy służy do zniekształacnia dżwięku, w pewne określone sposoby, i ze względ na charakterystykę urządzenia streującego jak i samego sygnału ma dość specjalne parametry. Ja się na tym nuie znam, bo gitar elektrycznych się nie dotykam, zresztą nawet nie lubię tego dźwięku, więc trudno mi jest ocenić czy dana konstrukcja ma sens.
Alek

Post autor: Alek »

Ja też bym tych audio nie dzielił. Nie chodzi o to, by namnożyć działów, tylko o to, by podzielić sensownie.