Problem z brumieniem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Re: Problem z brumieniem
Jest sporo zasilaczy, wszystkie powinny być chyba w odpowiedniej polaryzacji (niekoniecznie zgodnej), czy wymyślam?
Mam podpięte dwa jeden z nich bez zapiętej masy ale tylko po jednej stronie.Czyli teraz słyszysz brum jak tylko masz JEDEN kanał podpięty kablem z jednostronną masą? To będzie brumieć, bo jakoś masy trzeba połączyć. Jeden kanał musi mieć normalnie masę z obu stron, a drugi tylko z jednej. Jak nie masz bolca uziemiającego w źródle sygnału to (pomijając pojemności transformatora sieciowego) pętla masy może ci się zamknąć tylko po kablach sygnałowych. Jak jeden z nich ma masę połączoną tylko z jednej strony to pętla jest przerwana.
Brum jest dużo głośniejszy .
Podłączyłem też inne źródło , gdy tylko podłącze drugi kanał brum jest taki sam.
Punkt masy czyli ? teraz mam monbloki . Możesz jaśniej opisać który punkt masy.Czyli ja bym wspólny punkt masy dał przy tych gniazdach najlepiej pomiędzy nimi, tam do śruby ekrany, żółto-zielony i co tam jeszcze i najpierw masy gniazd wejściowych - i to może wystarczyć. Oczywiście oprócz ekranu musi od końcówek do gniazd wejściowych iść też grubszy drucik masowy, a ekran wtedy dla pewności umasiony z jednej strony. Potem można próbować do tej śruby inne punkty masy z końcówek, ale może się nie udać.
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Tam gdzie masz do obudowy wszystko podłączone.Mat pisze: ↑śr, 27 czerwca 2018, 09:15Punkt masy czyli ? teraz mam monbloki . Możesz jaśniej opisać który punkt masy.Czyli ja bym wspólny punkt masy dał przy tych gniazdach najlepiej pomiędzy nimi, tam do śruby ekrany, żółto-zielony i co tam jeszcze i najpierw masy gniazd wejściowych - i to może wystarczyć. Oczywiście oprócz ekranu musi od końcówek do gniazd wejściowych iść też grubszy drucik masowy, a ekran wtedy dla pewności umasiony z jednej strony. Potem można próbować do tej śruby inne punkty masy z końcówek, ale może się nie udać.
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Bardzo dobry transformator (nie tylko dlatego, że tani). Polecam!
Czy to ma sens , będzie to jeszcze grać?
-
- 1250...1874 posty
Witam.
Sporo było dywagacji i na chwilę obecną trudno połapać się w bieżącym stanie rzeczy.
Proponuję zrobić reset tematu. Wróćmy do stanu pierwotnego, bo chyba tak jest teraz, lub określ na nowo sytuację w układzie montażowym.
-------------------------
1. Czy brumi gdy połączysz masy obu kanałów ze sobą bez wpinania kabli sygnałowych podłączonych do źródła sygnału (np. odtwarzacz CD).
2. Spróbuj zamienić początek z końcem uzwojenia pierwotnego w jednym z transformatorów sieciowych.
Sporo było dywagacji i na chwilę obecną trudno połapać się w bieżącym stanie rzeczy.
Proponuję zrobić reset tematu. Wróćmy do stanu pierwotnego, bo chyba tak jest teraz, lub określ na nowo sytuację w układzie montażowym.
-------------------------
1. Czy brumi gdy połączysz masy obu kanałów ze sobą bez wpinania kabli sygnałowych podłączonych do źródła sygnału (np. odtwarzacz CD).
2. Spróbuj zamienić początek z końcem uzwojenia pierwotnego w jednym z transformatorów sieciowych.
Tak1. Czy brumi gdy połączysz masy obu kanałów ze sobą bez wpinania kabli sygnałowych podłączonych do źródła sygnału (np. odtwarzacz CD).
Próbowałem nic nie zmienia.Spróbuj zamienić początek z końcem uzwojenia pierwotnego w jednym z transformatorów sieciowych.
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Musisz dobrze wysterować i dobrze obciążyć taki transformator, ale powinno być ok. Brumy usunie, to jasne, znieksztalcenia nie będą duże, a pasmo się upilnuje obciążeniami.
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Jeżeli brumi po połączeniu masy wejść, to zacząłbym od końca, tzn najpierw połączył te masy a później resztę. Te masy muszą być połączone.
Tylko te masy są połączone ze sobą .
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Jakby były, to po połączeniu ich nic by się nie zmieniało

-
- 1250...1874 posty
Połącz masy wejściowe obu kanałów ze sobą.
Wyjmij lampę V1 ....
Wyjmij lampę V1 ....