Niebawem minie praktycznie rok od momentu, gdy zaczęły się moje poważniejsze próby.
Około 16 b.m. będzie czas na podsumowanie tej rocznej działalności; teraz tego nie będę czynić.
Chciałbym jednak napisać parę słów o planach na bliską przyszłość.
W dniu wczorajszym widziałem pompę dyfuzyjną olejową, która prawdopodobnie będzie pracowała w zestawie pompowym. Pompa PDO-100 będzie o szybkości pompowania 100 l/s. Spodziewane ciśnienie końcowe rzędu 10^-6 Tr. Pompa jest małogabarytowa i co najważniejsze chłodzona powietrzem. Uprości to ekspolatację pompy (nie będzie konieczne prowadzenie instalacji wodny chłodzącej).
Myślę, że zestaw pompa rotacyjna+ dyfuzjna będzie wzbogacony w aparaturę pomiarową- to znaczy próżniomierze próżni wysokiej i wstępnej.
Stworzyła się także szansa na testową rozbieralną komorę próżniową z wziernikiem. W zamyśle komora ta będzie mogła posłużyć do testowania konstrukcji lamp, bez koniecznosci zatapiania każdego systemu w szkle.
Wszystko to będzie możliwe dzięki szerokiej pomocy dr Piotra Konarskiego, który - o ile mi wiadomo- odwiedził nasze forum
Czekam cały czas, kiedy powtórzysz doświadczenie Lee de Foresta sprzed 100 niemalże lat... i wtopisz siatkę...
Życzę Ci wielu udanych eksperymentów, i cieszę się niezmiernie, że w naszych gównianych konsumpcyjnych czasach jeszcze są tacy ludzie !
Gdyby się nie udało z lampami elektronowymi, spróbuj postawić fabryczkę żarówek, bo te filipsy z Piły są naprawdę kiepskie...
pzdr pasio
....., bo te filipsy z Piły są naprawdę kiepskie...
pzdr pasio
Z Holandii tez.Żarówka którą pokazałem w wątku "to już 12 żarówka..."
jeż aktualną produkcją holenderską.Wykonanie sliczne.Złotawa opalizująca bańka.Włókno to 4 zwoje o średnicy ok.1,5cm.
230V 60W.
Próba włączenia skończyła się rozrzażeniem włókna a następnie błyskiem wewnątrz trzonka i zarówka zgasła.tak więc Alku zapewniając zywotność
na poziomie 2000h zbyt masz raczej zapewniony