PP 2X ECL 86+ TGp 5-5-666.

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów

PP 2X ECL 86+ TGp 5-5-666.

Post autor: tedikruk111 »

Witam.
Czy któryś z szacownych Kolegów przerabiał taki układ? Oprócz Tomka J bo w/w nie udostępnia swoich pomysłów (schematy).
Kwestia zrobienia "monitorów" do odsłuchu nocnego/ porannego z PC.
Tylko że chciałbym zastosować polaryzację stałą w pentodach żeby nie "żarło"niepotrzebnie prądu. Bliżej klasy B. To ma czuwać 16/24 wiec herbata ciepła ale nie gorąca. Zniekształcenia na tyle mogą być aby moje uszy to zniosły. Dlaczego PP? Bo się ustawi I spoczynkowe I będzie ciut lepszy niż Bambino.
Jakiś WGooo był tak zrobiony ale z innym TG. Pomysł taki sobie ale wsio jest tylko składać. To nie jest pytanie do "....fili" tylko do Kolegów co się bawią elektroniką.
Zasilacz to 2xTS40/29.
Pozdrawiam
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
amper6
50...74 posty
50...74 posty

Re: PP 2X ECL 86+ TGp 5-5-666.

Post autor: amper6 »

Witam!

Wybacz, że się podłączę. Wpadłem ostatnio na pomysł żeby sporządzić sobie monobloki PP z 6p1p na pokładzie wespół z 6ż1p ale projekt chyba na razie odłożę do szafki a poczekam aż ten temat się rozwinie bo jestem bardzo ciekawy efektów. Traxman swego czasu zapoczątkował projekt właśnie PP na PCL86 i do niego się przymierzałem ale jeśli, tak jak nadmieniłem, temat ruszy to mam już bazę do budowy.

ps. wybacz, że rozwijam wypowiedz w Twoim wątku nic nie wnosząc do idei tematu

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

tedikruk111 pisze: wt, 10 kwietnia 2018, 18:43 Witam.
Czy któryś z szacownych Kolegów przerabiał taki układ? Oprócz Tomka J bo w/w nie udostępnia swoich pomysłów (schematy)
A potrafisz zaproponować jakiś prosty w obsłudze (a zwłaszcza instalowaniu) edytor schematów? Pocieszę Cię że używając w robocie Spice'a a (oraz Quartusa - do programowania układów cyfrowych) także nie korzystam z edytora schematów, tylko z edytora tekstowego.
Tylko że chciałbym zastosować polaryzację stałą w pentodach żeby nie "żarło"niepotrzebnie prądu. Bliżej klasy B.
We wzmacniaczu który masz na myśli zdecydowałem się na rozwiązanie pośrednie: polaryzacja z ogólnym minusem (podobnie jak w Pionierze). Głównie po to aby odciążyć EZ81, obarczoną zadaniem zasilania obu kanałów. Ale też po to aby ograniczyć straty napięcia anodowego, limitowanego przez zastosowaną baterię 4 transformatorów TS30/1. Można bowiem wówczas zrezygnować z członów RC w katodach każdej lampy, a w roli przynajmniej części oporu ogólnego minusa wykorzystać... rezystancję uzwojeń anodowych. Ot po prostu: dołącza się dwa rezystory np. po 100k tam gdzie dołączone są anody lampy prostowniczej. I oto pod obciążeniem prostownika anodowego jak za dotknięciem czarodziejskiej różdźki w punkcie połączenia obu tych rezystorów pojawia się napięcie ujemne! Czyżby rezystory w cudowny sposób uzyskały właściwości prostujące, wobec czego audiofilska maniera przeciwsobnego łączenia rezystorów nawet gdy wzmacniacz pracuje w konfiguracji SE miała jednak twarde uzasadnienie? :shock: Sprawdź sam jeżeli nie wierzysz, a potem zastanów się które to elementy są tak naprawdę odpowiedzialne za prostowanie napięcia ujemnego. :lol:
To ma czuwać 16/24 wiec herbata ciepła ale nie gorąca. Zniekształcenia na tyle mogą być aby moje uszy to zniosły. Dlaczego PP? Bo się ustawi I spoczynkowe I będzie ciut lepszy niż Bambino.
Za sprawą małych rozmiarów TG5-5-666 i tak możesz zapomnieć o wyciśnięciu z pary ECL86 mocy choćby zbliżonej do katalogowych 10W (przy Ua=250V). Tym bardziej że i dopasowania Raa do optymalnych 8,2k nie uzyskasz: przy jedynym sensownym równoległym połączeniu połówek uzwojenia wtórnego, oraz jedynym sensownym oporze głośnika 8 omów uzyskasz Raa=7.54k, lub nawet nieco mniej jeżeli zamiast jednego głośnika zastosujesz dwa głośniki 15 omów połączone równolegle (np. GD31-21/5). Z moich pobieżnych pomiarów wynika że z tak obciążonym transformatorem można liczyć na niezniekształcone przeniesienie mocy 6W przy 50Hz. Toteż i napięcie zasilające może być wyraźnie niższe od katalogowego. Tym samym, chociaż katalog w ogóle nie przewiduje wykorzystywania ECL86 przy sztywnej polaryzacji (z uwagi na to że to bardzo delikatna lampa, wykazująca niestabilność w warunkach bliskim wartościom granicznym) to w konkretnym przypadku dzięki jej niepełnemu wykorzystaniu lampa ma szansę wytrzymać. Jeżeli ma być polaryzacja nie tylko sztywna ale do tego jeszcze koszerna - to w roli prostownika siatkowego doskonale nada się śmieciówka EAA91.
Tylko czy na pewno warto robić polaryzację sztywną? Lampa i tak będzie w spoczynku mało obciążona prądem i mocą, a zanadto z prądem spoczynkowym schodzić nie warto ponieważ pojawią się zniekształcenia skrośne. Sprawdź sobie warunki pracy mocniejszej, ale ponadto całkiem podobnej EL84: w tzw. klasie B (tj przy polaryzacji sztywnej) prąd spoczynkowy też jest całkiem konkretny.
A poza tym - co można jeszcze napisać o konstrukcji całego wzmacniacza? Jedynie słuszny w podobnych przypadkach inwerter z dzielonym obciążeniem sprzężony galwanicznie ze stopniem napięciowym na sekcjach triodowych ECL86. Oczywiście, z odpowiednimi w takim zastosowaniu rezystorów 2X100k w obciążeniu inwertera i co równie istotne - rezystorem 470k w anodzie stopnia napięciowego. Na wszelki wypadek trzymałbym się zasady takich samych faz sygnału w obrębie każdej z lamp co i w normalnej aplikacji SE. Tzn. trioda pracująca w inwerterze steruje swoją pentodę z wyjścia anodowego, przeciwną zaś - z katodowego. Tak powinno być pewniej z uwagi na ewentualność wzbudzeń.
Czy teraz nadal będę jeszcze musiał rysować schemat?
Zasilacz to 2xTS40/29.
Ale chyba nie zamierzasz naśladować mojego wzmacniacza także i pod względem zasilania lampy prostowniczej z dwóch osobnych transformatorów? TS40/29 ma niestety tylko jedno uzwojenie anodowe, podczas gdy TS30/1 ma w rzeczywistości dwa uzwojenia po 110V: wystarczy je rozłączyć, wyprowadzić końcówki osobno a następnie połączyć tak aby żaden z transformatorów użytych do zasilania dwupołówkowego prostownika lampowego nie był nasycany składową stałą. Pozostanie zatem tylko mostek półprzewodnikowy (lub dwa mostki na każdy kanał z osobna) i z racji powyższego będziesz dysponował takim nadmiarem napięcia anodowego że będziesz musiał je zbić rezystorami filtru. Tym bardziej przemawia to przeciw stosowaniu klasy B, bo wówczas w spoczynku z uwagi na małe obciążenie napięcie anodowe odleci w kosmos.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam
Tomek Janiszewski pisze: śr, 11 kwietnia 2018, 11:00 Za sprawą małych rozmiarów TG5-5-666 i tak możesz zapomnieć o wyciśnięciu z pary ECL86 mocy choćby zbliżonej do katalogowych 10W (przy Ua=250V). Tym bardziej że i dopasowania Raa do optymalnych 8,2k nie uzyskasz: przy jedynym sensownym równoległym połączeniu połówek uzwojenia wtórnego, oraz jedynym sensownym oporze głośnika 8 omów uzyskasz Raa=7.54k, lub nawet nieco mniej jeżeli zamiast jednego głośnika zastosujesz dwa głośniki 15 omów połączone równolegle (np. GD31-21/5). Z moich pobieżnych pomiarów wynika że z tak obciążonym transformatorem można liczyć na niezniekształcone przeniesienie mocy 6W przy 50Hz.
Przy tej mocy wyjściowej trzeba zastosować mniejsze lampy typu ECL83, mają one również mniejszy prąd żarzenia. Niestety, były produkowane wyłącznie w Europie zachodniej, więc u nas są trudno dostępne.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

AZ12 pisze: śr, 11 kwietnia 2018, 12:08 Przy tej mocy wyjściowej trzeba zastosować mniejsze lampy typu ECL83, mają one również mniejszy prąd żarzenia
No faktycznie, 600mA zamiast 700mA. I nawet Raa pasowałaby niemal idealnie, toteż przy 200V uzyskałoby się 7,2W co powinno wystarczyć. Zarazem jednak z racji marnego nachylenia pentod wymagane napięcie wejściowe stopnia końcowego będzie przeszło czterokrotnie wyższe, a że i trioda legitymuje się nieco niższym Ka - czułość wzmacniacza będzie kiepska, toteż pomysł taki sobie. Tym bardziej że te lampy
u nas są trudno dostępne
Gdyby zatem nie to że Autor chce wykorzystać w miarę jeszcze popularne ECL86 (z możliwością prostej zamiany na dostępne nawet w postaci NOS-ów PCL86) - sympatyczniej wyglądałby np. heptalowy zestaw lamp: pentodowy stopień napięciowy na 6Ż1P, inwerter na EC92 oraz para EL95.
kyller
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: kyller »

6z1p przeokrutnie mikrofonuja
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam ponownie
Tomek Janiszewski pisze: śr, 11 kwietnia 2018, 11:00 z możliwością prostej zamiany na dostępne nawet w postaci NOS-ów PCL86

Ta lampa była projektowana przez Philipsa w czasach kiedy klasyczne przeciwsobne wzmacniacze lampowe odchodziły do lamusa, więc nie było sensu ich stosować w zachodnich odbiornikach telewizyjnych. Transformator głośnikowy do tego typu sprzętu miał być tani, a stosowanie dzielonego uzwojenia pierwotnego tylko zwiększało koszty.
Ze starszej generacji lampy PCL82 można było uzyskać moc aż 10W przy napięciu zasilającym 230V i impedancji obciążenia 7k. http://www.r-type.org/pdfs/pcl82.pdf

Moim zdaniem lepiej zastosować pojedynczą lampę EL84 lub nawet 6L6, moc wyjdzie zbliżona, układ będzie prostszy i będzie potrzebował mniejszego prądu żarzenia.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tedikruk111 »

Witam.
Koledzy noga z gazu.
To ma być wzmacniacz do "kanciapy" a nie płonąca patelnia z drewnianymi boczkami.
To będzie wsadzone do "blaszaka" coś z serii 44xxx Diory. Miejsca tam tyle że można poszaleć. Zaczynamy od zasilacza. Mam dwa TS 40/29. Kwestia zrobienia dwóch zasilaczy , jeden na kanał to kwestia paru elektrolitów. Jest też dostępny TS80/4 typowy pod ECL86 ale do niego mam inne plany. Wprawdzie można dołożyć DFZ-2 coby zejść z anodowego bo w sieci jest ponad 230V ale się zobaczy. Oczywiście przełącznik z E na P wewnątrz. niestety
z dodatkowym TSem. Ale coś za coś. Tanie lampy. wzrost wagi.ale akuratnie dla mnie bez znaczenia. Wzmacniacz będzie stał/leżał "pod ręką"z dostępem do "gały" W środku nocy po północy nie potrzebuję nagłośnić całej chaty i naprawdę bez różnicy czy to ma 6 czy 7W. Nie chcę katować lamp. Oglądam film z napisami. leci muzyczka. herbata ciepła stoi na wzmacniaczu. tylko na innym forum trzeba załatwić konsultantkę do spraw obyczajowych. Oczywiście żart.
Kolego Tomku dziękuję za cenne uwagi.
Pozdrawiam
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

kyller pisze: śr, 11 kwietnia 2018, 16:04 6z1p przeokrutnie mikrofonuja
No a ja na dniach widziałem w wolumenowskiej "Trójce" gotowe moduły przedwzmacniacza lampowego (oczywiście takiego audiofilskiego, przeznaczonego do wpięcia gdzieś między DAC a końcówkę mocy) w którym siedziały lampy jako żywo wyglądające na 6Ż1P (choć niewykluczone że były to zewnętrznie identyczne 6Ż2P albo i zachodnie EF95). Ciekawe jak to mogłoby w tej sytuacji spełniać oczekiwania klientów :twisted: A może to tylko wtórniki katodowe (co z tego że wykorzystujące pentody) więc wpływ mikrofonowania jest i tak niewielki?
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Dziwne to bardzo, kupiłem partię 6Ż1P z myślą o zastosowaniu w w.cz. ale zrobiłem wzmacniacz w/g schematu Mullarda i nie zauważyłem żadnego mikrofonowania. Może ze względu na niskie napięcie zasilające lampkę. W normalnym zastosowaniu też zjawiska mikrofonowania nie stwierdziłem. Lampy ewidentnie były z zapasów wojskowych. Chyba miałem fart. :D