Zasilacz 12V
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 625...1249 postów
Zasilacz 12V
Witam
Ma ktoś "gotowca" w obudowie 12V tak co by dał ze 3A? Obiecałem zięciowi zasilacz do wkrętarki. Wsadzimy mostek 25A i poleci jakoś.
Tylko klasyka z TS em
Pozdrawiam
tedi
Ma ktoś "gotowca" w obudowie 12V tak co by dał ze 3A? Obiecałem zięciowi zasilacz do wkrętarki. Wsadzimy mostek 25A i poleci jakoś.
Tylko klasyka z TS em
Pozdrawiam
tedi
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
-
- 2500...3124 posty
Re: Zasilacz 12V
Coś mi sie widzi ze ten pomysł nie zda egzaminu
-
- 500...624 posty
Popieram przedmówcę - transformator 40 - 50 W przy niewielkim nawet obciążeniu wkrętarki "kucnie" natychmiast.
Może 200 W by wystarczyło, chociaż "przypuszczam, że wątpię" - cytat ze Stefana Wiecheckiego - Wiecha.
Próbowałem kiedyś zmierzyć prąd pobierany przez wkrętarkę SKIL z akumulatora 12 V - UM-3a na zakresie 6 A przezornie podłączyłem przez bezpiecznik 10 A - spalił się natychmiast po lekkim przyhamowaniu futra ręką.
Zasilacze o wydajności prądowej ok. 20 A na napięcie 13,8 V używane są przez krótkofalowców do zasilania popularnych transceiverów o mocy w. cz. 100 W. Nie jest to miniaturowe urządzenie, zwłaszcza transformatorowe...
Może 200 W by wystarczyło, chociaż "przypuszczam, że wątpię" - cytat ze Stefana Wiecheckiego - Wiecha.
Próbowałem kiedyś zmierzyć prąd pobierany przez wkrętarkę SKIL z akumulatora 12 V - UM-3a na zakresie 6 A przezornie podłączyłem przez bezpiecznik 10 A - spalił się natychmiast po lekkim przyhamowaniu futra ręką.
Zasilacze o wydajności prądowej ok. 20 A na napięcie 13,8 V używane są przez krótkofalowców do zasilania popularnych transceiverów o mocy w. cz. 100 W. Nie jest to miniaturowe urządzenie, zwłaszcza transformatorowe...
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
-
- 3125...6249 postów
Witam
Odpowiednio dobry zasilacz komputerowy powinien zasilić taki sprzęt. Może on być tańszy nawet od transformatora ze złomu. Gdzieś chyba mam taki oczywiście sprawny.
Odpowiednio dobry zasilacz komputerowy powinien zasilić taki sprzęt. Może on być tańszy nawet od transformatora ze złomu. Gdzieś chyba mam taki oczywiście sprawny.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 2500...3124 posty
Podlaczyłem transformator o mocy 600wat i nie dal rady ( moja wkretarka pobiera prad rozruchowy ponad 40A ) dopiero podpiecie rownolegle z prostownikiem akumulatora 12V/4,5aAh ( niezbyt dobrego) rozwiazało problem startu i skończłyem dach. A jako ciekawostke podam ze wykonczylem ta wkretarka dwa akumulatory zelowe, jeden 12V 4,5Ah a potem drugi 12V/7Ah ten dostał calkowitej przerwy. Zasilacz ATX od komputera ( 350wat codegen) nie raczył sie nawet wlaczyć
-
- 625...1249 postów
Witam
Dzięki za sprowadzenie na ziemię.Przecież wiertarka z podobnymi parametrami ma minimum 500W. Mam TS 400W na 12V ale bez "BUDY" A nie wiem co może mnie zmotywować żeby ją zrobić. Szukam gotowca.
Pozdrawiam
tedi
Dzięki za sprowadzenie na ziemię.Przecież wiertarka z podobnymi parametrami ma minimum 500W. Mam TS 400W na 12V ale bez "BUDY" A nie wiem co może mnie zmotywować żeby ją zrobić. Szukam gotowca.
Pozdrawiam
tedi
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
-
- 3125...6249 postów
Też kombinowałem z różnymi trafami, nie wyszło. Wykorzystałem akumulator samochodowy ale musiałem wymienić przewód zasilający bo się gotował.
Witam.
Sprawdzałem kiedyś jakąś wkrętarkę Bosch albo coś podobnego. Na zablokowanym wrzecionie 20A było mało. 25-30 to jest minimum. Zablokowane wrzeciono to stan zwarcia dla silnika, taki sam stan jak podczas włączania napięcia tyle, że trwa przeważnie dłużej, pobieracąc prąd 6-12 krotnie większy od prądu znamianowego.
Pozdrawiam.
Sprawdzałem kiedyś jakąś wkrętarkę Bosch albo coś podobnego. Na zablokowanym wrzecionie 20A było mało. 25-30 to jest minimum. Zablokowane wrzeciono to stan zwarcia dla silnika, taki sam stan jak podczas włączania napięcia tyle, że trwa przeważnie dłużej, pobieracąc prąd 6-12 krotnie większy od prądu znamianowego.
Pozdrawiam.
-
- 625...1249 postów
Trzeba zwracać uwagę na zasilanie. Najlepiej przerabiać urządzenia bateryjne, które mają możliwie wysokie napięcia zasilające, np. 19 V czy 24 V. Wtedy prąd zasilacza nie musi być jakiś przeogromny. Im niższe napięcie, tym wyższy prąd trzeba będzie dostarczyć, tym grubsze kable i mocniejszy zasilacz i akumulator.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
-
- 625...1249 postów
Ja zasilam mojego Skilla 14,4V zasilaczem zrobionym z transformatora 200W od halogenów, prostownika Graetza na zrównleglonych diodach Schotkyego 30A co daje 60A wytrzymałość (wymontowanych z zasilaczy ATX) i kondensatorów chyba 3 sztuki 6800uF/25V. Daje radę lepiej niż na akumulatorkach NiCd, akumulatory pod dużym obciążeniem zawsze przysiadają a pod zasilaczem idzie jak szalona i trzeba uważać żeby nie przeciążyć. Nie opłacało się inwestować w nowe akumulatorki - koszt ponad 200zł za dwa komplety 3/4SC marnej jakości i pojemności...
Pobór mocy nigdy nie przekroczył 200W, mierzone.
Pobór mocy nigdy nie przekroczył 200W, mierzone.
-
- 250...374 postów
Ja od lat eksploatuję zasilacz do CB radia o wydajności może odrobinę większej od 10 A i nigdy nie miałem problemów. Wiertarka z silnikiem 12V, ogranicznik prądu rzadko się włącza, może dlatego, że staram się nie przeciążać, choć zdarzało mi się wiercić nią spore otwory "choinką" w aluminium. Przewody zasilające długości ok. 2 mb przekrój 2,5 mm2.
...omne ignotum pro magnifico.../wszystko nieznane jest nadzwyczajne/.
-
- 625...1249 postów
Sam też robiłem różne kombinacje z wkrętarka akumulatorową. Z zasilaczem, z akumulatorem kwasowym. W końcu to wszystko mnie wku$%@o i poszedłem do Kastoramy i zakupiłem wkrętarkę sieciową z długim, 5 m kablem zasilającym. Teraz w każdej chwili mam zawsze "naładowaną" i gotową do użycia wkrętarkę. 
https://www.castorama.pl/produkty/narze ... 20-aa.html

https://www.castorama.pl/produkty/narze ... 20-aa.html
Kreślę się z głębokim poważaniem
-
- 375...499 postów
Mam kilkanaście kondensat.o wielkich pojemnościach.Do prób przyślę np.63tys mikrof./15V 2szt za 10zł+ koszty przesyłki.To by zapewniło prąd rozruchu,a co dalej,to trzeba sprawdzać.J.Raf