Khozmo Audio - Poland

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

AdamZielinski
125...249 postów
125...249 postów

Re: Khozmo Audio - Poland

Post autor: AdamZielinski »

kogigogi pisze: czw, 5 kwietnia 2018, 20:02 Ja wszystko rozumiem , a nawet jak nie to jestem tolerancyjny, ale po co aż tak się zaperzać ? nie lepiej wrzucić trochę na luz ...wiosna za oknem ... nie samym Kozmo człowiek żyje....Ludzie patrzą , czytają :D Pozdrawiam.
Pozytywny post. Pozdrawiam
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Postuluję przeniesienie wątku do "Zagadnień audiofilskich w czystej postaci", jeśli ma on pójść w stronę, w którą ciągnie go AdamZielinski. Nie mam nic przeciwko opisom wrażeń odsłuchowych, ale we właściwym dziale. Tutaj niech pozostaną techniczne dyskusje.
AdamZielinski
125...249 postów
125...249 postów

Einherjer pisze: czw, 5 kwietnia 2018, 21:17 Postuluję przeniesienie wątku do "Zagadnień audiofilskich w czystej postaci", jeśli ma on pójść w stronę, w którą ciągnie go AdamZielinski. Nie mam nic przeciwko opisom wrażeń odsłuchowych, ale we właściwym dziale. Tutaj niech pozostaną techniczne dyskusje.
Techniczne czyli jakie? Takie o regulatorze, który widziało się na zdjęciu? Przecież to dział audiofilski w którym można rozmawiać o audiofilskich wyrobach. Nikt Tobie nie zabrania wtrącić się z ważnymi "technicznymi" wiadomościami.

ZAPRASZAMY
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

kogigogi pisze: czw, 5 kwietnia 2018, 18:25
AdamZielinski pisze: czw, 5 kwietnia 2018, 18:15 Masz rację, pierwszy zadałem pytanie na które nie dostałem odpowiedzi. Jednak jak mniemam ciężko rozmawiać o czymś czego się nie miało i nie podłączało do syste
Boguś pisze: czw, 5 kwietnia 2018, 15:48 Bardzo ciekawa dyskusja ale brak odpowiedzi na zadane pytanie
Kolega chyba nie zrozumiał , koledze Boguś chodziło o dyskusję merytoryczną , a właściwie jej brak nieco sarkastycznie ujęte.
Bicie piany raczej temu nie służy ....
Tak to miało wyglądać :D
Kolego AdamZielinski . Zacytuję Kolegę Locutus: "Gówno słyszałem i gówno tam wiem". Zapytałem na jakich konektorach był ten test. Nie dostalem odpowiedzi tylko stwierdzenie ( wynikajace z treści )ze ja na dodatek jeszczem gówno widział. A co Ty Kolego mozesz wiedziec co ja widzial co ja slyszał co ja używał. I kto tu bije pianę zamiast dać rzeczową odpowiedź na zadane pytanie. To tyle w temacie. Dalsza dyskusja juz bez mojego udzialu.
AdamZielinski
125...249 postów
125...249 postów

Boguś pisze: czw, 5 kwietnia 2018, 21:34 Kolego AdamZielinski . Zacytuję Kolegę Locutus: "Gówno słyszałem i gówno tam wiem". Zapytałem na jakich konektorach był ten test. Nie dostalem odpowiedzi tylko stwierdzenie ( wynikajace z treści )ze ja na dodatek jeszczem gówno widział. A co Ty Kolego mozesz wiedziec co ja widzial co ja slyszał co ja używał. I kto tu bije pianę zamiast dać rzeczową odpowiedź na zadane pytanie. To tyle w temacie. Dalsza dyskusja juz bez mojego udzialu.
Nie zadałeś mi żadnego pytania lub jego nie widzę, a właśnie przejrzałem wątek.

Proszę więc zadaj lub sprecyzuj pytanie a postaram się na nie odpowiedzieć.

ps. a ja zadam Tobie konkretne pytanie. Testowałeś Khozmo?
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

@AdamZielinski
Techniczne, czyli dotyczące mierzalnych parametrów sprzętu i sposobów ich uzyskania w oparciu o rzetelną i weryfikowalną wiedzę. Wrażenia z użytkowania i odsłuchu sprzętu są sprawą czysto subiektywną i dla takich dyskusji mamy "Zagadnienia ...", już nie wspomnę o audiostereo i tym podobnych forach. Trioda zawsze była ostoją twardego technicznego racjonalizmu i chciałbym, żeby taką pozostała, włącznie z tym działem. W przeciwieństwie do audiofilów, miłośnicy szkiełka i oka tacy jak ja niekoniecznie mają się gdzie podziać w polskim internecie. Na elektrodę szkoda słów, diyaudio.pl to też nie to samo. Z tego powodu staram się jak mogę sprzeciwiać robieniu z tego działu audiostereo mini, bo czuję się jak Indianin, któremu próbują zabrać kawałek małego i tak rezerwatu.
AdamZielinski
125...249 postów
125...249 postów

Einherjer pisze: czw, 5 kwietnia 2018, 21:50 @AdamZielinski
Techniczne, czyli dotyczące mierzalnych parametrów sprzętu i sposobów ich uzyskania w oparciu o rzetelną i weryfikowalną wiedzę. Wrażenia z użytkowania i odsłuchu sprzętu są sprawą czysto subiektywną i dla takich dyskusji mamy "Zagadnienia ...", już nie wspomnę o audiostereo i tym podobnych forach. Trioda zawsze była ostoją twardego technicznego racjonalizmu i chciałbym, żeby taką pozostała, włącznie z tym działem. W przeciwieństwie do audiofilów, miłośnicy szkiełka i oka tacy jak ja niekoniecznie mają się gdzie podziać w polskim internecie. Na elektrodę szkoda słów, diyaudio.pl to też nie to samo. Z tego powodu staram się jak mogę sprzeciwiać robieniu z tego działu audiostereo mini, bo czuję się jak Indianin, któremu próbują zabrać kawałek małego i tak rezerwatu.
Taka odpowiedz mi pasuje bo wiem, że Wasz sztywny elektorat jest właśnie takim skansenem rezerwatem w dobrym słowa tego znaczeniu oczywiście. Wiem o co Tobie chodzi ale wiedz, że temat jest na pograniczu techniki i audiofilizmu w zakładce audiofilskiej na forum technicznym. Uważam, że mogą się tu ścierać oba obozy piszących.

Nie mam zamiaru ingerować w zakładki techniczne.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

AdamZielinski pisze: śr, 4 kwietnia 2018, 09:31 Romekd, nie wiem czym dla Ciebie jest wysokiej klasy potencjometr. Testowałem TKD oraz RK27 i przy takich porównaniach drabinka rezystorowa gra po prostu lepiej.

Potencjometry "zamulały" mi przekaz na małych wartościach głośności.

Romek to nie jest to samo, rezystory mają różne parametry własne, te w drabince są dokładniejsze i stabilniejsze.
Niestety nie jest to merytoryczna wypowiedź. W elektronice i akustyce nie ma takich określeń jak: "szybki bas", "zamulony przekaz", czy "gradacja mikro-detali tła". W elektronice możemy mówić o pogorszeniu wzmocnienia w zakresie najniższych częstotliwości pasma akustycznego, czyli przesuniętej w górę dolnej częstotliwości granicznej, nierównomierności charakterystyki, pogorszeniu odstępu sygnału użytecznego od szumów i zakłóceń, braku liniowości, zniekształceniach lub kiepskiej odpowiedzi impulsowej itp. Używane przez Kolegę zwroty zaliczyć można do "audiofilskiej poezji", nazywanego przez "technicznych", słusznie zresztą, audiofilskim bełkotem :?
Profesjonalne studyjne miksery, służące do rejestrowania muzyki, mają mnóstwo potencjometrów (dziesiątku, setki...), przeważnie suwakowych z silnikiem, by można było z pamięci urządzenia wprowadzić zapamiętane wcześniej ustawienia wszystkich potencjometrów jednocześnie, lub zapamiętać właśnie ustawione nastawy, ale o tym Kolega zapewne nie słyszał, gdyż w artykułach dla audiofilów o takich "bzdetach" nikt nie wspomina... Pod linkami poniżej można obejrzeć jak wyglądają przeciętne potencjometry tego typu:

https://www.conrad.pl/p/potencjometr-su ... ono-442844
https://www.conrad.pl/p/potencjometr-su ... iem-442094

Producenci takich potencjometrów gwarantują od 100000 do 1000000 regulacji bez spadku jakości tych elementów. Proszę wpisać w Google "potencjometr suwakowy z silnikiem" i obejrzeć wyniki, a nie "bajdurzyć" o drabinkach rezystorowych, których w profesjonalnym sprzęcie do tworzenia muzyki po prostu nie ma... Wszyscy audiofile słuchają muzyki, która przeszła już przez dziesiątki potencjometrów (często zrealizowanych w układach scalonych), ale w swoich fantazjach uważają, że ten jedyny w ich sprzęcie grającym "strasznie im zamula dźwięk"...

Jeżeli Kolega nadal będzie pisał jałowe posty, pełne "audiofilskich kocopołów", to jutro wątki z wypowiedziami Kolegi trafią do działu "Zagadnienia audiofilskie w czystej postaci".

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
AdamZielinski
125...249 postów
125...249 postów

Romekd pisze: czw, 5 kwietnia 2018, 22:36 akustyce nie ma takich określeń jak: "szybki bas", "zamulony przekaz"
Nie? Kolega z z takim doświadczeniem a popełnia takie błędy. Pogadaj z konstruktorami np. kolumn głośnikowych.

A teraz do rzeczy. To, że w studiu nagraniowym używa się takich urządzeń z takimi potencjometrami, kolumn bliskiego pola z wątpliwym zazwyczaj basem nie znaczy to, że w domowych warunkach muszę słuchać na takim sprzęcie. Jeżeli dany element toru wprowadza zmiany, które mi się podobają to czemu nie. To Ty jako technik sprawdź czemu te zmiany zachodzą. Ja bardzo chętnie poczytam.

Na przejrzystym systemie dużo słychać. Np. wymiana zegara w CD. Rożnica w teście porównawczym jest oczywista. Słychać też potencjometry wyjątkowo dobrze w dolnych rejestrach regulacji i tu takie Khozmo jest na plus.Oczywiście to są subiektywne odczucia jednak potwierdzające zmiany.
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: taipan3 »

Jeżeli chodzi o konstruktorów kolumn to używają oni zwykłych kabelków o odpowiednim przekroju i w podobnej cenie kondensatorów. Używanie drogiego np srebrnego okablowania, kondensatorów, terminali to zabieg tylko marketingowy. Absolutnie nie powiązany z jakością przekazu .
Niestety wielu osobom wydaje się ze jak kupują kolumny za ileś tam tysięcy złotych to musza być kondensatory z najwyższej audiofilskiej półki i wszystkie inne podobne dodatki.
Ale to jest jedna wielka ściema .Nie wysłuchasz czy to kondziołek srebrny, miedziany może olejak czy taki za 2.50 PLN.
Weź pod uwagę siłę autosugestii i omylność słuchu.
Bawiłem się kiedyś w odsłuchy ze ślepą próbą , w grupie 5 osobowej . Nikt nie wiedział jaki sprzęt jest aktualnie w użyciu
Kolumny byliśmy w stanie rozróżnić, z wzmacniaczem był już duży problem. CD nie do odróżnienia. Wszyscy polegli
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

ale ktoś kiedyś testował stradivariusa , były nie do odróżnienia od zwykłych skrzypieć.
AdamZielinski
125...249 postów
125...249 postów

taipan3 pisze: czw, 5 kwietnia 2018, 23:22 Jeżeli chodzi o konstruktorów kolumn to używają oni zwykłych kabelków o odpowiednim przekroju i w podobnej cenie kondensatorów. Używanie drogiego np srebrnego okablowania, kondensatorów, terminali to zabieg tylko marketingowy. Absolutnie nie powiązany z jakością przekazu .
Nie zgadzam się. Miedziane, srebrzone i srebrne a do tego węglowe przewody grają rożnie.

Tak samo jak cewki, rezystory i kondensatory w zwrotnicach, wzmacniaczach. Przetworniki głośnikowe, kable sygnałowe, zasilacze liniowe jako całość.

Mam do Ciebie pytanie a przetworniki głośnikowe też grają tak samo?

Ja wykonywałem ślepe testy przewodów i bez problemu odgadywaliśmy poszczególne. Tylko chyba nie o tym jest temat PANOWIE.
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

I chyba tu czas zakończyć dyskusję, szkoda bicia piany. Z religią sie nie dyskutuje, bo tu argumenty nie trafiają. Są wierzący i nie wierzący.
A co do przetworników można zrobić kolumnę na bardzo wypasionych przetwornikach i ją sknocić , można też użyć tanich i zrobić coś z wysokiej półki.
Co do testów przewodów i ich odgadywania ?
Wrzuć na luz.
Idzie wiosna , u mnie tulipany już maja prawie że pąki, koty marcują.
Polecam ci nieśmiertelnego Vivaldiego, u mnie na kabelkach za 12 PLN za metr
AdamZielinski
125...249 postów
125...249 postów

taipan3 pisze: czw, 5 kwietnia 2018, 23:53
Co do testów przewodów i ich odgadywania ?
Wrzuć na luz.
Właśnie nieśmiało wcześniej stwierdziłem, że to nie jest temat rozmowy, lekko podtrzymując na sprzęgle:)
marma2
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: marma2 »

W sprawie "zamulania" potencjometrów względem drabinki przy cichym słuchaniu. Ile wynosi pierwszy skok rezystancji w drabince 47 k względem masy? Proszę o konkretną odpowiedź. Pewnie nie mniej jak 100-150Ohm. A ile można ustawić na potencjometrze np. 47 kOhm? Pewnie z 30 Ohm da się bez problemu. I stąd wynika ta różnica odczuwana błędnie jako " zamulanie" potencjometru. Po prostu pierwszy skok w drabince od razu jest głośniejszy niż w potencjometrze co jest odbierane subiektywnie jako lepsze i wyrazistsze brzmienie. Nie ma cudów jest tylko fizyka.