Khozmo Audio - Poland

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

marma2
125...249 postów
125...249 postów

Re: Khozmo Audio - Poland

Post autor: marma2 »

Przedwzmacniacz pasywny. I trzeba to czytać dosłownie. Coś co się daje przed wzmacniaczem. Ale niestety żadnym wzmacniaczem ani przedwzmacniaczem to nie jest i nie będzie tylko jest dzielnikiem rezystancyjnym. Jedyna zaleta do dokładność dzielenia w obu kanałach. I na tym zalety się kończą. Później już same wady, wymienię najważniejsze:
1. Jeszcze jeden klocek w zestawie, który plącze się przewodami.
2. Cena, która może jest uzasadniona kosztami ale poraża.
3. Wąski zakres stosowania ze względu na impedancje wyjściową.
4. Bardzo duży wpływ pól zakłócających, elektrycznych i elektromagnetycznych na to urządzenie.
5. Konieczność stosowania drogich interkonektów.
6. Koszty ewentualnej naprawy, niestety jest to urządzenie mechaniczne ze wszystkimi konsekwencjami.
Ad.1. Oczywiste, bo nikt nie lubi plątaniny kabli.
Ad.2. Za tą cenę mogę kupić lub zrobić porządny przedwzmacniacz lampowy z potencjometrem na rezystorach smd za kwotę 60 zł.
Ad.3. Urządzenie dedykowane do wąskiej grupy wzmacniaczy. Coraz mniej końcówek mocy o impedancji wejściowej powyżej 47k. A już w klasie D to raczej unikat. Większość z nich ma impedancję wejściową rzędu kilku kiloom.
Ad.4. Takie urządzenie czyli potencjometr powiększony do bardzo dużych rozmiarów powinien być ukryty w co najmniej w kilkumilimetrowym pancerzu z odpowiedniej blachy stalowej. Fizyka się kłania.
Ad.5. Woda na młyn dla producentów drogich interkonektów za tysiące PLN, które „grają”.
Ad.6. Jak każde urządzenie, które ma styki pocierane tysiące razy, nie jest nieśmiertelne.

Reasumując, gdybym dostał takie ustrojstwo za darmo to od razu w tej obudowie na wyjściu drabinki wstawiłbym co najmniej bufor na dobrym op-ampie i wartość użytkowa takiego urządzenia wzrosła by niepomiernie.
A tak to tylko można przytoczyć znane powiedzenie:
Kto bogatemu zabroni?
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

alpher pisze: czw, 1 marca 2018, 03:55 Nie znam sie ani na cenach tych elementow ani na wartosci przedstawionych "wzmacniaczy".
Tym niemniej tlumaczenia ze ma to jakakolwiek wartosc w porownaniu ze zwyklym potencjometrem za 1 zl, sa tyle samo warte co twierdzenie ze kalkulator z dokladnoscia do 30 miejsc po przecinku policzy lepciejsza reszte w kasie w Biedronce niz zwykly 4 dzialaniowiec.
Nie wpadajmy z jednej skrajności w drugą. Drabinka rezystorowa ma jednak pewne zalety w stosunku do potencjometru za przysłowiową złotówkę. No, chyba, że jest się pechowcem i w położeniu N przełącznika jest za cicho, a w położeniu N-1 za głośno :wink:
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Lisor »

... ciekaw jestem ile taka drabinka rezystorowa wytrzyma cykli pracy. Używana przeze mnie - sam potencjometr - kosztowała ok. 150 zł, składa się z rezystorów Dali, wytrzymała kilka tygodni, potem trzeba było poprawiać ustawienie, bo sygnał ginął lub zaczynało trzeszczeć.
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

A ja sobie kiedys kupilem na allegro( za cale 10zł ) rosyjski korektor priboj e314 i okazłao sie ze jest w nim 20 suwaków ale ani jednego potencjometru, wszystkie suwaki to drabinki rezystorowe 20-sto pozycyjne. Rok produkcji 79' czyli ma prawie 30 lat i żadnych trzasków czy innych sensacji.
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Waldemar D. »

Na pewno nie można powiedzieć, że potencjometr niesie same wady a przełączana drabinka same zalety. Po drugie, nie porównujmy najlepszych drabinek z kiepskimi potencjometrami, tylko najlepsze drabinki z najlepszymi potencjometrami. Na podstawie doświadczeń swoich i opinii innych użytkowników uważam, że mając do dyspozycji kilkaset złotych na potencjometr, kupię taki, do którego drabinka nie będzie miała startu. Kilkanaście lat użytkowałem Alpsa z górnej półki (nawet tyle nie kosztował, choć był drogi) i działał ja marzenie. Urządzenie padło a wylutowany potencjometr dalej działa bez zarzutu w innym wzmacniaczu kolejne lata i nie ma zamiaru się popsuć. Oddzielnym problemem, o czym pisał już jeden z przedmówców, jest bardzo ograniczone zastosowanie takiego "przedwzmacniacza". Tu, aktywny przedwzmacniacz bije takie pudełko na głowę. Nie zapominajmy też o słuchaniu winyli - i co, jeszcze jeden klocek? Moim skromnym zdaniem, to przykład przefilozofowania konstrukcji nie przekładającej się na poprawę dźwięku, czy choćby tylko żywotność urządzenia.
AdamZielinski
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: AdamZielinski »

Khozmo jest świetnie wykonane a do tego ma świetne właściwości dźwiękowe.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

AdamZielinski pisze: wt, 3 kwietnia 2018, 23:21 Khozmo (...) ma świetne właściwości dźwiękowe.
A konkretnie jakie?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
AdamZielinski
125...249 postów
125...249 postów

Np. bardzo dobra gradacja mikro-detali tła.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

AdamZielinski pisze: śr, 4 kwietnia 2018, 09:09 Np. bardzo dobra gradacja mikro-detali tła.
A coś więcej na ten temat... Proszę podać powody, przez które przełączana drabinka rezystorowa, stanowiąca zwykły dzielnik napięcia, ma być lepsza od wysokiej klasy potencjometru, który również jest takim samym, choć regulowanym płynnie (a nie skokowo) dzielnikiem.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
AdamZielinski
125...249 postów
125...249 postów

Romekd, nie wiem czym dla Ciebie jest wysokiej klasy potencjometr. Testowałem TKD oraz RK27 i przy takich porównaniach drabinka rezystorowa gra po prostu lepiej.

Potencjometry "zamulały" mi przekaz na małych wartościach głośności.

Romek to nie jest to samo, rezystory mają różne parametry własne, te w drabince są dokładniejsze i stabilniejsze.
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

AdamZielinski pisze: śr, 4 kwietnia 2018, 09:31 Potencjometry "zamulały" mi przekaz na małych wartościach głośności.
Romek to nie jest to samo, rezystory mają różne parametry własne, te w drabince są dokładniejsze i stabilniejsze.
Jak widać "materking" zrobił swoje :wink:
Jeszcze bym zrozumiał gdybyś napisał o indukcyjnosci....
AdamZielinski
125...249 postów
125...249 postów

Locutus pisze: śr, 4 kwietnia 2018, 19:34 Jak widać "materking" zrobił swoje :wink:
Słuchałeś i porównywałeś czy piszesz dla pisania?
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

AdamZielinski pisze: śr, 4 kwietnia 2018, 20:20
Locutus pisze: śr, 4 kwietnia 2018, 19:34 Jak widać "materking" zrobił swoje :wink:
Słuchałeś i porównywałeś czy piszesz dla pisania?
Jestem przekonany, że pomyliłeś Trodę z Audiostereo... więc przyjmijmy od razu, że "gówno słyszałem i gówno tam wiem" :lol:

Jakiś czas temu był tu niejaki Piotr Krys vel Szaza czy odwrotnie... - nawet dostał własny dział:
viewforum.php?f=52
Sądzę, że miałbyś godnego dyskutanata :twisted:
AdamZielinski
125...249 postów
125...249 postów

Locutus pisze: śr, 4 kwietnia 2018, 20:55 Jestem przekonany, że pomyliłeś Trodę z Audiostereo... więc przyjmijmy od razu, że "gówno słyszałem i gówno tam wiem" :lol:

Jakiś czas temu był tu niejaki Piotr Krys vel Szaza czy odwrotnie... - nawet dostał własny dział:
viewforum.php?f=52
Sądzę, że miałbyś godnego dyskutanata :twisted:
Po co te wywody. Słuchałeś czy nie?

Zabierasz głos w dyskusji, ja porównywałem kilka regulatorów takich jak PVC msfalcon, lite, khozmo, chińskie drabinki, i wiele potencjometrów. A Ty jesteś przekonany że pomyliłem Triodę z AS. Jeżeli twoje przekonanie dorównuje temu o potencjometrach to chyba jednak nie pomyliłem for.
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

To tylko napisz jak wyglądał fizycznie Twój test porównawczy...