Boguś -> Bogusiu, Zenon -> Zenonie itp. Normalnie, po polsku, a nie kalkując angielski.LEKTRON pisze:jak powinno być poprawnie ?; chętnie się zastosuję w przyszłości (aby prawidłowo odmieniać nick)
Wm bis 101 - pytania amatora
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: cd.
cd. polonistyka lampowa
Tomasz'u będzie, jak chcesz 
jednak nie będzie łatwo z każdym nickiem (incl. Twój)
pozdrawiam
Leszek

jednak nie będzie łatwo z każdym nickiem (incl. Twój)
pozdrawiam
Leszek
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: cd. polonistyka lampowa
Wyczuwam tu drobną złośliwość ;-)LEKTRON pisze:Tomasz'u będzie, jak chcesz ;)
Akurat (na wyczucie, polonistą nie jestem) mój nick jest nieodmienny.LEKTRON pisze:jednak nie będzie łatwo z każdym nickiem (incl. Twój)
Re: cd.
zatem doszliśmy bezsprzecznie do 2 wniosków:Vault_Dweller pisze:Nie kwestionuję- tak JEST. Kwestionuję jedynie schemat- na schemacie poprawnie umieszczono kropki przy punktach (czyli w moim opisie w poprzednim poście gwiazdkami oznaczyłem końce uzwojeń), jednakże połączono punkty 5 i 11, a z mojego doświadczenia z BISem 105 połączone były punkty 5 i 12, a 11 szedł do krosówki. Rozkład wyprowadzeń trafa w modelu 101 był taki sam. Tak więc udowodniłem wprost, że w schemacie jest błąd. Były jednak też odmiany BISów 101, gdzie wszystkie uzwojenia wtórne były (oryginalnie!) za pomocą kawałków drutu "na krótko" i bez żadnych wtyków połączone szeregowo i napędzało to linię 120V. Przerabiałem jednego takiego na 30V.LEKTRON pisze: - czy Vault_Dweller, kwestionuje, iż tylko 2 uzwojenia a nie 4 - jak twierdził kol. Boguś są połączone do zacisków WY (przy 30V) ?
1) przy 30V pracują dwa uzwojenia równolegle
2) na schemacie jest błąd- przy 120 V - wszystkie 4 uzwojenia są w szereg i w żadnym wypadku nie w przeciwfazie
rodzi się zatem pytanie do pkt. 1):
-jak to jest możliwe, z tą mocą 100W - przy "tylko" 2 uzwojeniach równolegle; skąd ten prąd aż taki dobry - otóż mój znajomy (jeszcze nie Forumowicz Triody), który poznał trafo bisa 101 organoleptycznie

pozdrawiam
L.
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Być może z transformatorami głośnikowymi od wczesnych BISów tak było- jednakże później, kiedy już zaczęli ciąć koszty, oszczędzać na rdzeniu i w ogóle- i kiedy powstały modele 104 i 105, trafa od nich (na tych przymałych rdzeniach) mają po cztery uzwojenia wtórne fi 0,7mm i też są dwa łączone równolegle dla napięcia 30V. Tak więc jak na mnie ciutkę przymało. A jaki przekrój mają druty w 101ce?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
cd.
zanim odpowiem nt. średnicy drutu tr. głosn. 101, o co pyta Kol. Vault_Dweller zapomnijmy na razie o bis 101,
jeśli w następnych bisach jest ta sama średnica (i tylko dwa uzwojenia dla 30V), to znaczy, że uzwojenia nie mają ident. liczby zwojów lub wzm. tych serii nie mają mocy 100W przy 8-9 Ohm obciążenia lub obciążenia radiowęzłowego (?)
L.
jeśli w następnych bisach jest ta sama średnica (i tylko dwa uzwojenia dla 30V), to znaczy, że uzwojenia nie mają ident. liczby zwojów lub wzm. tych serii nie mają mocy 100W przy 8-9 Ohm obciążenia lub obciążenia radiowęzłowego (?)
L.
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Mam na trafie głośnikowym (i sieciowym też- ale to na razie olejemy
) w BISie 105 rozpiskę i stoi tam jak byk, że wszystkie uzwojenia wtórne mają po 106zw. drutu fi 0,7mm. Gdybym miał aparat, to bym cyknął fotki, niewierny Tomaszu
.

- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Może i mają, ale drucik się musi trochę grzać
.

Re: Wm bis 101 - pytania amatora
ależ to była dyskusja, tyle lat temu,
kto ma jeszcze bisy, kto ich słucha? (ja cztery mam),
dobrego roku 2016!
Leszek
kto ma jeszcze bisy, kto ich słucha? (ja cztery mam),
dobrego roku 2016!
Leszek
Re: Wm bis 101 - pytania amatora
cisza, jak makiem zasiał...
a tym czasem 4 bisy - jako końcówki mocy - nadal u mnie funkcjonują
i od wielkiego święta słuchamy na nich stereo z czarnej płyty, cd lub blureja,
czy ktoś słucha, stosuje jeszcze te wzm., jako końcówki do domowego "HI-FI"?...
a tym czasem 4 bisy - jako końcówki mocy - nadal u mnie funkcjonują
i od wielkiego święta słuchamy na nich stereo z czarnej płyty, cd lub blureja,
czy ktoś słucha, stosuje jeszcze te wzm., jako końcówki do domowego "HI-FI"?...