Kilka dni temu zadzwonił do mnie jeden pan z problemem związanym z jego przedwzmacniaczem lampowym. Po przyjeździe na miejsce okazało się, że ów przedwzamacniacz wcześniej był buforem lampowym opartym na lampach ECC88, a po przeróbkach przez firmę SinusAudi ( jak dla mnie SyfusAudio) stał się przedwzmacniaczem opartym o ECC82. Pacjent miał następujące objawy:
1. Wzbudzenie na około 5kHz w lewym kanale
2. Znaczny przydźwięk sieciowy
3. Nieznośny szum i mikrofonowanie lamp
Jak się potem okazało preamp cierpiał także na brak wzmocnienia( przy podaniu 1.5Vpp wejściowo, na wyjściu było ledwo 0.5Vpp !!!!!), pozatym punkty pracy były dobrane chyba w losowy sposób

Pierwszy objaw usunąłem szybko, przerywając pętle masy. Wiekszy problem był z przydźwiękiem który jak się okazało był spowodowany złą filtracją zasilania. Nieznośny szum i mkrofonowanie były spowodowane samymi lapami które były podłej jakości jak i kondycji.
Zamiast bić się z starymi już wysłużonymi ECC82 wpadłem na pomysł aby pozostać przy układzie WK-WA (płytka drukowana narzucała taką topologię a nie chciało mi się projektować nowej)ale zmienić lampy na 6N1P-EW.
Parametry jakie uzyskałem to: (impedancja obciążenia 15kOhm)
1. Wzmocnienie 40 V/V w całym paśmie, przy zniekształceniach (1kHz) 0.48%
2. Pasmo przenoszenia przy spadku -0.3dB od 0.1Hz do 22kHz (wyżej nie mogę zmierzyć bo generator generuje do 22kHz

Parametry punktów pracy:
Ucc=260V
V1
Ua= 86V Ia= 6.43mA Ra=27kOhm
V2
Ua= 250V Ia=5.71 mA Uk=90V Rk=15kOhm
Schemat załączam

Fizycznie w układzie, w zasilaniu stopnia jest jeszcze kondensator 10uF/400V oraz rezytor na wyjściu nie jest zastosowany.