Philips BD563A

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

jatoja
5...9 postów
5...9 postów

Philips BD563A

Post autor: jatoja »

Witam,

Kupiłem radio jak w temacie. Radio działa, niestety okazuje się że po kilku minutach pracy transformator chce się zapalić :)
Zastanawiałem się czy nie jest to spowodowane tym że radio ustawione jest na 220V a w sieci jest trochę więcej.
Radio posiada regulację 110; 125; 145; 220.
Przez chwilę myślałem że da się również ustawić 200V i 245V bo na pokrętle od regulacji są również takie oznaczenia - niestety są tylko odciśnięte, nie pomalowane białą farbą więc pewnie opcja nieaktywna w tym modelu. Sprawdzałem ustawienie 245V niestety radio nie zadziałało.
Czytałem że przegrzewanie również może być spowodowane przez stare kondensatory.
Pobrałem instrukcję serwisową ale równie dobrze mogę otworzyć książkę z fizyki kwantowej - zrozumiem tyle samo. Tak więc tu pojawią się pytania:

- czy nie jest to spowodowane tym że radio ustawione jest na 220V a w sieci jest trochę więcej?
jeśli tak to może pomoże podłączenie radia do przetwornicy np MW2P075D i ustawienie go na - no właśnie 110V ? 125V?
- czy może ktoś polecić jakiegoś serwisanta pasjonatę z Wrocławia który zna się na rzeczy ?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Philips BD563A

Post autor: tszczesn »

Taka niewielka różnica nie ma prawa dać takich efektów. Możliwości masz kilka - nieuformowany lub uszkodzony kondensator w zasilaczu, duży upływ w kondensatorze sterującym siatkę lampy końcowej, lub uszkodzony transformator. W drugim przypadku anody jednej lub obu EL86 powinny świecić.
Ewentualnie jakieś zwarcie gdzieś w środku spowodowane np. urwanym kablem. Na początek podłącz radio przy wyjętej EZ81. Jak transformator nie będzie się grzał to wymień kondensatory w filtrze napięcia anodowego (jak będzie - to on jest zły) i włącz radio. Zmierz napięcie na siatkach pierwszych EL86 i podaj tu wyniki. Zobaczymy co dalej.
jatoja
5...9 postów
5...9 postów

Rozumiem, że wyjąć EZ81 i spróbować włączyć radio?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Tak. I sprawdź temperaturę transformatora. A jeszcze lepiej - włącz radio do sieci 220V w szereg z żarówką (prawdziwą) co najmniej 100W. Zadziała ona jako bezpiecznik i wskaźnik nadmiernego poboru prądu przez radio.
jatoja
5...9 postów
5...9 postów

Włączyłem radio bez EZ81. Nie wiem jaka jest prawidłowa temperatura transformatora ale przy wyciągniętej EZ81 miał 140 stopni po minucie od załączenia w punkcie 1. W punkcie 2 - raczej chłodno 30 kilka stopni.Przy tej temperaturze wyłączyłem

Po tym jak temperatura spadła do 70 stopni w punkcie 1 - włączyłem ponownie - już z włożoną EZ81 i temperatura również poszła do 140 stopni po czym wyłączyłem.
W tym przypadku temperatura mocno rosła też w punkcie 2 - jakieś 70 stopni.

Obok EZ81 jest bezpiecznik 0,4A - rozumiem że zamiast niego wpiąć żarówkę ?

Niestety mam tylko 60W
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Bez EZ81 przy sprawnym transformatorze temperatura transformatora powinna być taka sama jak otoczenia lub minimalnie większa.
140°C to bardzo dużo za dużo. Nie rozumiem co to znaczy "w punkcie 1" i "w punkcie 2", ale jak za drugim bez lampy EZ81 temperatura transformatora szybko rosła - to znaczy, że spaliłeś transformator.
Żarówka powinna być włączona w szereg z siecią, czyli w jeden z przewodów idących od gniazdka do radia. Ona ma za zadanie ograniczyć prąd pobierany przez radio do takiej wartości jaką pobiera sama żarówka, ograniczając tym ewentualne zniszczenia. Ty ponownie włączyłeś radio z diodą EZ81 bez żadnego zabezpieczenia i transformator mógł już tego nie wytrzymać. Jak na wierzchu miał 140°C to uzwojenia mogły zagrzać się do ponad 200°C, a w tej temperaturze emalia izolująca mogła ulec zniszczeniu.
jatoja
5...9 postów
5...9 postów

Na dołączonym zdjęciu zaznaczyłem punkty w których mierzyłem temperaturę. Punkt 1 - po zewnętrznej stronie transformatora, punkt 2 - po wewnętrznej stronie - tam gdzie są wyprowadzenia przewodów.
Teraz można powiedzieć że wyłączyłem dość szybko. Niestety o tym że jest coś nie tak dowiedziałem się kilka dni temu jak zobaczyłem dymek który idzie z transformatora. Wtedy podejrzewam było dużo wyżej bo gotowała się smoła na górze transformatora.

Radio wciąż działa ale z tego co przeczytałem i sam napisałem wydaje się że i tak będę musiał wymienić przynajmniej ten transformator ?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Raz jeszcze mówię - sprawdź radio (z żarówką) bez EZ81. Jak po kilku minutach takiej pracy transformator pozostanie chłodny - to znaczy, że ocalał. Jak się będzie grzał, lub żarówka będzie widocznie świecić - transformator trzeba przewinąć.
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

jatoja >>> PW
jatoja
5...9 postów
5...9 postów

Sprawdzone.
Żarówka 100W świeci jasno.
Transformator nagrzewa się wolniej ale jednak. W ciągu 2-3 minut miał 50 stopni.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

No to niestety. Wykręcasz transformator i szukasz przewijacza. W międzyczasie lokalizujesz uszkodzenie - zapewne rozformowany kondensator w zasilaczu.