Jeśli chodzi o EBF11, to jest ona pokryta warstwą farby przewodzącej połączonej z katodą lampy (mierzyłem i jest przejście).
Czy mimo to ekran nie jest wystarczający?

Zawsze można by dać jakąś rurkę z blachy na bańkę - w razie wzbudzania.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Ten ekran odpada od patrzenia. Generalnie - radia z tą lampą które naprawiałem i nie dały się zestroić ze względu na wzbudzenie - natychmiast zaczynały działać z całometalowym Telefunkem.Jado pisze:Jeśli chodzi o EBF11, to jest ona pokryta warstwą farby przewodzącej połączonej z katodą lampy (mierzyłem i jest przejście).
Czy mimo to ekran nie jest wystarczający?![]()
Zawsze można by dać jakąś rurkę z blachy na bańkę - w razie wzbudzania.
Parę takich przypadków miałem i również ogniska korozji były na spodzie uzwojeń. Zastanawiałem się wtedy, czy czasem pierwotną przyczyną nie było aby zbyt duże naprężenie drutu podczas nawijania. Bo że wilgoć dłużej pozostaje wewnątrz to wiadomo, ale coś musiało tę izolację uszkodzić.
Zazdroszczę, mam na stole Telefunkena gdzie wszystkie kondensatory dosłownie eksplodowały od wilgoci. Może niedługo pokażę coś o tym.
Przypomnial mi się kawał z długą brodą jak to radzieccy naukowcy wyhodowali już takie mole co to nawet sztuczne futra żrą. Może to te?
No, nie wiem czy wszystkie. Wszystkie które ja naprawiałem takie uzwojenie miały co nie oznacza, że zawsze takie uzwojenie kompensujące przydźwięk było używane.
Mam tak samo i mocno wkurza mnie, kiedy zaglądając na Triodę z użyciem telefonu muszę wejść do każdego z działów aby zobaczyć czy pojawiło się coś nowego. Może to kwestia dziadowskiego telefonu - nie wiem, ale jest to jeden z powodów dla którego nowy wygląd Forum mi słabo odpowiada. Może faktycznie trzeba sobie jakąś przerwę zrobić i wrócić z większym zapałem i nowym spojrzeniem. Plany na przyszłość jak zwykle ambitne, jednak na razie staram się jakoś przetrwać gdzieś tak do kwietnia w związku ze sporą liczbą "atrakcji" w pracy a potem zobaczymy.
Nie przeglądam sieci na telefonie, bo to dla mnie wyższa forma masochizmu, ale często strony dla urządzeń mobilnych mają inny layout, uproszczony, pewnie silnik forum też tak ma. Przestaw przeglądarkę w telefonie, aby się przedstawiała jako "normalna", a nie mobilna i pewnie problem zniknie.staku pisze: ↑pn, 15 stycznia 2018, 15:55 Mam tak samo i mocno wkurza mnie, kiedy zaglądając na Triodę z użyciem telefonu muszę wejść do każdego z działów aby zobaczyć czy pojawiło się coś nowego. Może to kwestia dziadowskiego telefonu - nie wiem, ale jest to jeden z powodów dla którego nowy wygląd Forum mi słabo odpowiada. Może faktycznie trzeba sobie jakąś przerwę zrobić i wrócić z większym zapałem i nowym spojrzeniem. Plany na przyszłość jak zwykle ambitne, jednak na razie staram się jakoś przetrwać gdzieś tak do kwietnia w związku ze sporą liczbą "atrakcji" w pracy a potem zobaczymy.
Dzięki!staku pisze: ↑pn, 15 stycznia 2018, 15:55 Jado, chętnie pomogę w kwestiach związanych z odlewami, chociaż nie miałem nigdy do czynienia z silikonami formierskimi. Moje doświadczenia bardziej mogą być przydatne dla osób chcących przygotować jakąś porządną galantynę. Właściwie cały sposób przedstawiłem na Triodzie, ale gdyby coś jestem do usług.
Ja jak skończę to radio elektrycznie, to na razie wstawię je do dotychczasowej skrzynki, bez jej renowacji. Dopiero w letniej porze spróbuję się za nią wziąć - będzie ciepło, przewiewnie i jasno. O wiele lepsze warunki na malowanie, politurowanie, itp...staku pisze: ↑pn, 15 stycznia 2018, 15:55Mam tak samo i mocno wkurza mnie, kiedy zaglądając na Triodę z użyciem telefonu muszę wejść do każdego z działów aby zobaczyć czy pojawiło się coś nowego. Może to kwestia dziadowskiego telefonu - nie wiem, ale jest to jeden z powodów dla którego nowy wygląd Forum mi słabo odpowiada. Może faktycznie trzeba sobie jakąś przerwę zrobić i wrócić z większym zapałem i nowym spojrzeniem. Plany na przyszłość jak zwykle ambitne, jednak na razie staram się jakoś przetrwać gdzieś tak do kwietnia w związku ze sporą liczbą "atrakcji" w pracy a potem zobaczymy.
A co jeśli po tej terapi szokowej padną wszystkie rezystory w odbiorniku?