Rosyjskie odpowiedniki

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Rosyjskie odpowiedniki

Post autor: fugasi »

Czy gdzieś w sieci istnieje tabela zawierająca rosyjskie odpowiedniki lamp europejskich i amerykańskich ? Szukałem odpowiednika EF80 i nie znalazłem :(
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

mój wszyskowiedzący katalog milczy na ten temat. do innych lamp podaje bardzo szeroko, bo zamiast alfaetycznie jest zorganizowany tematycznie:) ale po co odpowiednik EF80? przecież jeżeli gdzieś już są lampy to trudno nie potknąć się o EF80 we własnej osobie.
Alek

Post autor: Alek »

Za EF80 jest odpowiednik 6BX6. Natomiast rosyjskiego odpowiednika nie namierzyłem.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Piotrze, wszystkowiedzący katalog jest lokalny, nie sieciowy ?
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Re: Rosyjskie odpowiedniki

Post autor: jdubowski »

fugasi pisze:Czy gdzieś w sieci istnieje tabela zawierająca rosyjskie odpowiedniki lamp europejskich i amerykańskich ? Szukałem odpowiednika EF80 i nie znalazłem :(
U Jogiego:
http://www.jogis-roehrenbude.de/Russian ... _Ru-Eu.jpg

Albo http://kwtubes.s5.com/equivalents.htm - trzeba ręcznie zmienić kodowanie na Windows-1251.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Piotr pisze:ale po co odpowiednik EF80? przecież jeżeli gdzieś już są lampy to trudno nie potknąć się o EF80 we własnej osobie.
Nie wiem czy ktoś się o lampy potyka czy nie ale wiem że ja na pewno nie. Jestem młodziak, starych zapasów nie mam (nowych też) a jedynym źródłem zaopatrzenia jest sieć. Tak się jednak składa że na Allegro akurat EF80 od dawna nie widziałem. Jak się potykasz to podnieś i daj mi parę sztuk. Takich niezdepniętych :wink:
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

fugasi pisze: Nie wiem czy ktoś się o lampy potyka czy nie ale wiem że ja na pewno nie. Jestem młodziak, starych zapasów nie mam (nowych też) a jedynym źródłem zaopatrzenia jest sieć. Tak się jednak składa że na Allegro akurat EF80 od dawna nie widziałem. Jak się potykasz to podnieś i daj mi parę sztuk. Takich niezdepniętych :wink:
Ile ich potrzebujesz? Mam od cholery, jak chcesz mogę ci dać. A jak komentarz na Allegro potrzebujesz to i przez Allegro mogę przepuścić. Interesje?
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Całkiem niedużo - dwie. Ale niezdepnięte ! :) Komentarz mi niepotrzebny, nie kolekcjonuję ich. Napisze na PW.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

A kto wie jaki jest odpowiednik rosyjski amerykańskiej 6SL7 ?
Jogis pisze że 6H9C=6SL7GT ale co oznacza to GT ? Jakaś specjalna wersja, czy to całkiem inna lampa ?
szalony

Post autor: szalony »

Najlepiej porównaj charakterystyke, różnie bywa z amerykańskimi oznaczeniami. G czasami oznacza szklaną bańkę.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

fugasi pisze:A kto wie jaki jest odpowiednik rosyjski amerykańskiej 6SL7 ?
Jogis pisze że 6H9C=6SL7GT ale co oznacza to GT ? Jakaś specjalna wersja, czy to całkiem inna lampa ?
G to duża bańka szklana (jak powojenna polska AZ1), oznaczana w opisach sembolem ST. GT to mniejsza szklana bańka, o jednakowej średnicy, wygląd jak trochęł grubsza AZ1.(GT - Glass Tubular)
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Tak się zastanawiam jaki sens miało wykonywanie tej samej lampy a właściwie jej bebechów i wstawianie jej w bańki o różnych kształtach, np. globowe a później ST. Czy stały za tym jakieś uwarunkowania techniczne, czy wyłącznie specyficzna moda jak u kobiet - "w tym sezonie spódnice wyłącznie za kolano i w beżach" ?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

fugasi pisze:Tak się zastanawiam jaki sens miało wykonywanie tej samej lampy a właściwie jej bebechów i wstawianie jej w bańki o różnych kształtach, np. globowe a później ST. Czy stały za tym jakieś uwarunkowania techniczne, czy wyłącznie specyficzna moda jak u kobiet - "w tym sezonie spódnice wyłącznie za kolano i w beżach" ?
Nie wiem. Metalowe były najdroższe w produkcji, dlatego były wersje szklane, ale skąd się wziął podział na różne wersja baniek szklanych to nie wiem. Bańki GT są wyraźnie mniejsze, może to dlatego?