I następne wyniki pomiarów, dla porównania z poprzednimi. Tym razem sprawdzone zostały przeze mnie dwa wzmacniacze, współcześnie produkowany NAD C326BEE , modyfikowany przez jakiegoś "magika" (reklamującego się na Allegro) oraz malutki CAMBRIDGE AUDIO A1 V3 (chyba jeden z najprostszych i najtańszych wzmacniaczy), w którym z kolei ja dokonałem drobnych modyfikacji w obwodach regulacji barwy tonu oraz wymieniłem wzmacniacze operacyjne na typy o mniejszych szumach własnych. Modyfikacje we wzmacniaczu NAD-a polegały na wyeliminowaniu z toru audio układów regulacji barwy dźwięku (zostały całkowicie ominięte) oraz układu soft clipping, które to układy zdaniem modyfikującego odpowiedzialne były za bardzo dużą degradację jakości dźwięku w tym wzmacniaczu. Kiedyś w innym wątku pokazałem jak przedstawiają się zniekształcenia nieliniowe dla 1 kHz przy różnych mocach, więc dzisiaj przedstawię jak wyglądają zniekształcenia intermodulacyjne tego modelu (niestety nie miałem możliwości pomierzyć go przed dokonaniem w nim modyfikacji, a porównanie parametrów z obecnymi mogłoby być dość ciekawe

). Najpierw we wzmacniaczu sprawdziłem pasmo przenoszenia za pomocą szumu białego.
Pasmo NAD_C326BEE dla białego szumu.png
Spadek amplitudy pod koniec pasma wywołany jest działaniem filtrów na wyjściu przetwornika cyfrowo-analogowego mojej karty pomiarowej (rzeczywiste pasmo przenoszenia wzmacniacza jest jeszcze lepsze). Zbadałem zniekształcenia IMD dla mocy wyjściowej 0,25 W, 10 W oraz 52 W na rezystancji 5 Ω. Tak wypadły:
NAD_C326BEE IMD 13-14kHz 0,25W_5R kanał lewy.png
NAD_C326BEE IMD 13-14kHz 10W_5R kanał lewy.png
NAD_C326BEE IMD 13-14kHz 52W_5R kanał lewy.png
W drugim kanale uzyskałem zbliżone wyniki. Natomiast pomiar metodą SMPTE (250 Hz i 8 kHz, 4:1) dał rezultaty widoczne poniżej.
NAD_C326BEE SMPTE IMD 10W_5R kanał lewy.png
NAD_C326BEE SMPTE IMD 52W_5R kanał lewy.png
NAD_C326BEE SMPTE IMD 52W_5R kanał prawy.png
W A1 Cambridge Audio zmieniłem zakres regulacji barwy i częstotliwości dla których występują maksima podbicia amplitudy (0...+20 dB, 10 Hz i 30 kHz; góra trochę jak dla nietoperzy

). Dla lewego skrajnego ustawienia potencjometrów charakterystyka przebiega dość płasko (regulacja umożliwia jedynie zwiększenia wzmocnienia dla tonów niskich i wysokich, bez możliwości wprowadzania ich tłumienia):
1_CAMBRIDGE A1_pasmo dla szumu białego_kanał lewy.png
maksymalnie podbite niskie:
2_CAMBRIDGE A1_pasmo dla szumu białego_podbite basy_kanał lewy.png
to samo dla tonów wysokich:
3_CAMBRIDGE A1_pasmo dla szumu białego_podbite soprany_kanał lewy.png
Maksymalne podbicie wzmocnienia dla niskich i wysokich tonów:
4_CAMBRIDGE A1_pasmo dla szumu białego_podbite basy i soprany_kanał lewy.png
I dla potencjometrów ustawionych w połowie:
5_CAMBRIDGE A1_pasmo dla szumu białego_regulatory barwy w połowie_kanał lewy.png
Zniekształcenia nieliniowe dla mocy 0,1 W, 1 W, 10 W i 25 W:
1_CAMBRIDGE V1_0,1W_8R_kanał_lewy.png
2_CAMBRIDGE V1_0,1W_8R_kanał_prawy.png
3_CAMBRIDGE V1_1W_8R_kanał_lewy.png
4_CAMBRIDGE V1_1W_8R_kanał_prawy.png
5_CAMBRIDGE V1_10W_8R_kanał_lewy.png
6_CAMBRIDGE V1_10W_8R_kanał_prawy.png
7_CAMBRIDGE V1_25W_8R_kanał_lewy.png
8_CAMBRIDGE V1_25W_8R_kanał_prawy.png
Cambridge Audio mimo bardzo prostej konstrukcji i niewielkiej mocy wyjściowej ma całkiem przyjemne brzmienie. Mam w domu jeszcze jeden wzmacniacz innej firmy z identycznym układem scalonym w stopniu mocy, ale brzmiący bardzo marnie

W wolnym czasie jego również przebadam, by sprawdzić co jest z nim nie tak, w stosunku do wzmacniaczy o dużo przyjemniejszym brzmieniu.
Pozdrawiam
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .