Wtórnik katodowy i napięcie katoda grzejnik

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

Re: Wtórnik katodowy i napięcie katoda grzejnik

Post autor: thn.technik »

painlust pisze: pt, 21 lipca 2017, 08:23 Ale poharatałeś ten wzmacniacz. Pokażesz jak to wygląda na zdjęciach?
Sorry, trochę mi się zeszło :lol: Musiałem zsynchronizować rozbieranie wzmaka i przypomnienie sobie o zrobieniu zdjęć, a jak już zrobiłem to zapomniałem wrzucić. A czy bardzo poharatałem? - większość nowych elementów zastępowała stare, kilka ścieżek musiałem przeciąć no i niestety kilka elementów metodą point to point :D ale wszytko w miarę się trzyma i da się porozłączać płytki. Potencjometr presence jest wstawiony zamiast wyjścia słuchawkowego a fatnes jest na szybko złączu.

Tak na dokładkę w tym wzmaku to oryginalny opis wyjść na głośniki, 4 i 8 jest odwrotnie :wink: Gniazdo słuchawkowe które wyjąłem z frontu wlutowałem w wolne miejsce na tylnej płytce, jest ono równoległe do 4 Ohm, płytka jest w wersji do head i combo. Przekładnia trafa spokojnie pozwala podpiąć zamiast 8 Ohm 16 i zamiast 4 Ohm 8 :lol:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

Aktualny schemat, pasmo i przebiegi. Przerobiłem "boost" kanału clean na delikatny "crunch", kilka zmian w reverbie na wzór DSL - trochę więcej basu w sprężynie, zmniejszone napięcie preampu - preamp EVH lepiej chodzi przy niskim napięciu.
thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

A tak na dokładkę to jeszcze wygrzebałem kilka próbek z testowania ustawienia mikrofonu, przepraszam, obraziłem wszystkie mikrofony :lol: , z ustawiania tego czegoś co znalazłem na półce w warsztacie - jedno jest pewne, nazywa się to coś "M-327" i jest "dynamiczne"(cokolwiek to oznacza). Są to próbki bez obróbki, najbardziej podobne do tego co słychać z głośnika to chyba próbka "THN1250_membrana_resor" ale wiadomo że to co z głośnika to wcale nie to co na taśmie :wink:

Gitara to coś bez marki(ale nie z marketu :D ) - pod mostkiem SH-8 (chyba popełniłem profanacje wkładając ją do tego wiosła :lol: ) a pod gryfem Wilkinson MWCH. Wszystkie próbki zawierają krótkie, luźne pitolenie na kolejnych kanałach: clean, clean boost, OD1- taka niby mesa, OD2 - takie niby 5150, gałkologia na zdjęciu, głośnik Celestion V-Type.

Poproszę o plus za "profesjonalny uchwyt" do mikrofonu :wink:
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Naprawdę C6 masz 220n?
thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

painlust pisze: pn, 25 grudnia 2017, 11:36 Naprawdę C6 masz 220n?
Tak, ale zwróć uwagę że dalej w kanale drive są 22n lub 470p. 220n jest tylko do separacji napięcia stałego od przekaźnika. Początkowo miałem tu 1u ale było za dużo basu w cleanie :wink: Przed korektorami po wtórniku jest przekaźnik i chodził on oryginalnie z wysokim napięciem na stykach :shock: Tam też dałem 220n - ja wole styki beznapięciowe.
thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

Jeszcze taki mały update tematu, od samego początku wydawało mi się że to combo jakoś tak dudni basem ale myślałem że to tylko moje subiektywne odczucie. Ostatnio kolega z forum, który ma taki sam wzmak, też zwrócił na to uwagę, co mnie utwierdziło w przekonaniu że jednak jest coś na rzeczy. Po wpięciu equalizera w pętle zlokalizowałem to dudnienie jako podbicie okolic 400Hz. Podejrzewałem kiepski transformator głośnikowy o jakieś jego podbicie ale zrobiłem pomiary samej końcówki na sztucznym obciążeniu z pętlą ujemnego sprzężenia i bez USZ - pomiary wyszły całkiem płasko. Następnie sprawdziłem wzmaka z innym głośnikiem w combie i na zewnętrznej paczce z tymi samymi głośnikami, efektu podbicia nie było tylko na zewnętrznej paczce, no to problem znaleziony :D Zająłem się konstrukcją obudowy tego comba, jest to chyba jakaś sklejka 18mm ale trudno mi ocenić jakie to drewno. Problem zlokalizowałem jako rezonans przedniej płyty z głośnikiem - usztywnienie górnej krawędzi płyty dodatkowym kawałkiem sztywnej sklejki 18mm rozwiązało problem :wink: W combie tego typu z samej konstrukcji wynika że przednia płyta jest podparta tylko z 3 stron, a górna krawędź jest dodatkowo osłabiona przez otwór na głośnik i fazowanie górnej krawędzi.
Najlepiej było by wymienić całą przednią płytę na jakąś grubszą i sztywniejszą ale to trochę dużo roboty i mi się na razie nie chce :wink:

Nigdy nie podejrzewałem że to kiedyś powiem - decha z której jest zrobiona paka jednak ma znaczenie :lol:

Na obrazku jako ciekawostka wpływ działania regulatorów presence i resonance,
górna "prosta" to przebieg bez pętli usz,
środkowa "prosta" to przebieg z pętlą usz przy odpowiednio ustawionych potencjometrach presence i resonance.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Wpływ na brzmienie przy takiej dynamice ma wszystko. Wystarczy nie dokręcić jednej śruby w racku aby latać na około sprzętu i zastanawiac sie co tak rezonuje. Combo ma to do siebie ze dodatkowo dmucha w scianę z tyłu i to tez ma wpływ jaka to sciana, co na niej wisi i ile cm od sciany combo stoi. Co do paczek to wiadomo, że tańsze robi się z płyty wiórowej (trochę zamulają) lub droższe ze sklejki (bardzo dobra czytelność ale często czegoś brakuje w dole pasma). Więc rozwiązaniem są paczki kompromisowe. Przód i tył ze sklejki a reszta z paździocha. Podobno schodzą niżej niż skejkowe a nie mulą tak jak paździerzowe. Ktoś może próbował? Mój kolega kiedyś zakupił tanią paczke na allegro z MDFu. Zaczęła grać dopiero po wymianie przodu i tyłu na sklejkę. Jak na pake 2x12 brzmi naprawdę spoko.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Paździoch mocniej tłumi drgania niż sklejka, więc paczki brzmią głucho. Stąd też po części wynika wyjątkowe brzmienie tanich tranzystorowych comb.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
BCN
1 post
1 post

Post autor: BCN »

Dzień dobry.
Generalnie chciałbym bardzo serdecznie podziękować thn.technik za to że zajął się modyfikacją tego wzmacniacza. Do tej pory jedyne modyfikacji, które znajdowałem w necie pochodziły ze stron anglojęzycznych, a modyfikacje dotyczyły głównie toru przedwazmacniacza i wymiany niektórych elementów jak kondensatory czy rezystory w korektorach barwy, mające na celu poprawę brzmienia tego zamulonego i siejącego siarą wzmacniacza. Ale to były tylko drobne modyfikacje. Tak się składa że od lat jestem nieszczęśliwym posiadaczem Randala RG50TC i tak naprawdę dawno powinienem go sprzedać. Ale przyzwyczaiłem już się. I dzięki pracy włożonej prze thn.technik widzę że jest możliwość ulepszenia tego "dziwnego" wzmacniacza. Wiele cennych uwag. Niestety jestem elektronicznym laikiem i wielu kwestii nie rozumiem ale i tak dzieki temu może będę w końcu coś w swoim wzmaku pozmieniać.
Wielki szacunek za włożoną pracę i opubublikowanie jej.

Wymieniłem już lampy na 6L6GC ale mam problem z biasem bo nie znalazłem nigdzie info jak powinien być ustawiony dla tych lamp (w oryginale były EL34)
Na początek chciałbym też dołożyć PRESENCE ale mam kilka pytań związanych z tym tematem.
Ostatnio zmieniony śr, 5 sierpnia 2020, 14:37 przez BCN, łącznie zmieniany 2 razy.
thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

Cześć,
Generalnie 6L6 może tracić 30W czyli przy 448V jakie zmierzyłem u siebie na zasilaniu to na anodach będzie pewnie około 440V.
30/440 daje 68mA - 60%(medium bias) z 68mA daje 41mA - na zaciskach pomiarowych powinieneś mieć około 41mV
Prawdopodobnie bedziesz musiał zmienić wartość rezystora R147(10K) aby uzyskać takie ustawienie bo układ biasu przewidziany jest dla EL34 (ja mam ustawione 34mA)

Jeśli chcesz zrobić regulację presence to wystarczy zmiana R160(2k2) na potencjometr 10k C lub B (logarytmiczny lub wykładniczy).