Hommage a Williamson

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

mirfak
100...124 posty
100...124 posty

Re: Hommage a Williamson

Post autor: mirfak »

Dzisiaj podłączyłem wszystko do kupy tj. odczepy 4 i 8 ohm pozyczonego trafa z toroidow do kt88. Odczepy są na puszce opisane jako 0-biały, 4 ohm - pomarańczowy i 8 ohm - brązowy. Rezystor 82 ohm pomiędzy białym i brązowym. Brązowy 8 ohm musiałem podłączyć do masy, bo inaczej po podłączeniu NFB tworzył się generator. I tak dobie przez pewien czas słuchałem (czyli głośnik podłączony do białego i brązowego). Dzisiaj podłączyłem kolumny do brązowego (na masie) i pomarańczowego). Myślałem, że będzie grać głośniej, a okazuje się, że jest znacznie ciszej. Czy jest możliwe, że w opisie trafa są pomylone kolory i nie powinno być: pomarańczowy - 8 ohm, biały 4 ohm i brązowy masa? Jak to sprawdzić? Czy w takim przypadku NFB nie powinno być podłączone do pomarańczowego?
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: przemak »

mirfak pisze:Dzisiaj podłączyłem wszystko do kupy tj. odczepy 4 i 8 ohm pozyczonego trafa z toroidow do kt88. Odczepy są na puszce opisane jako 0-biały, 4 ohm - pomarańczowy i 8 ohm - brązowy. Rezystor 82 ohm pomiędzy białym i brązowym. Brązowy 8 ohm musiałem podłączyć do masy, bo inaczej po podłączeniu NFB tworzył się generator. I tak dobie przez pewien czas słuchałem (czyli głośnik podłączony do białego i brązowego). Dzisiaj podłączyłem kolumny do brązowego (na masie) i pomarańczowego). Myślałem, że będzie grać głośniej, a okazuje się, że jest znacznie ciszej. Czy jest możliwe, że w opisie trafa są pomylone kolory i nie powinno być: pomarańczowy - 8 ohm, biały 4 ohm i brązowy masa? Jak to sprawdzić? Czy w takim przypadku NFB nie powinno być podłączone do pomarańczowego?
Generalnie powinieneś odwrócić pierwotne a nie wtórne, bo odczep 4R to nie jest połowa 8R, więc wtórnego odwracać nie należy, chyba, że ma być tylko 8R, to wtedy OK. Zmierzyć łatwo - dwukanałowy oscyloskop albo karta dźwiękowa stereo ;)
mirfak
100...124 posty
100...124 posty

przemak pisze:
mirfak pisze:Dzisiaj podłączyłem wszystko do kupy tj. odczepy 4 i 8 ohm pozyczonego trafa z toroidow do kt88. Odczepy są na puszce opisane jako 0-biały, 4 ohm - pomarańczowy i 8 ohm - brązowy. Rezystor 82 ohm pomiędzy białym i brązowym. Brązowy 8 ohm musiałem podłączyć do masy, bo inaczej po podłączeniu NFB tworzył się generator. I tak dobie przez pewien czas słuchałem (czyli głośnik podłączony do białego i brązowego). Dzisiaj podłączyłem kolumny do brązowego (na masie) i pomarańczowego). Myślałem, że będzie grać głośniej, a okazuje się, że jest znacznie ciszej. Czy jest możliwe, że w opisie trafa są pomylone kolory i nie powinno być: pomarańczowy - 8 ohm, biały 4 ohm i brązowy masa? Jak to sprawdzić? Czy w takim przypadku NFB nie powinno być podłączone do pomarańczowego?
Generalnie powinieneś odwrócić pierwotne a nie wtórne, bo odczep 4R to nie jest połowa 8R, więc wtórnego odwracać nie należy, chyba, że ma być tylko 8R, to wtedy OK. Zmierzyć łatwo - dwukanałowy oscyloskop albo karta dźwiękowa stereo ;)
Widzisz o tym nie pomyślałem. Czyli to co teraz jest podłączone do anoda i siatki drugiej lampy V3 mam podłączyć do lampy V4 i odwrotnie? Co z rezystorem 82 ohm? Wywalić go jeśli zawsze będzie obciążenie, czy zostawić pomiędzy 8 ohm a masą?
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: przemak »

Odwrócić trzeba pierwotne, chyba, że będzie tylko 8R, wtedy wszystko jedno. Kiedyś pytałem, czy jest ustalone, gdzie jest początek pierwotnego, ale pamiętam, że konsensusu i jednoznacznych wnioków nie było, poza tym to było bambino do SE. Na tym rezystorze wydziela się 10% mocy, trochę szkoda. W dodatku on linearyzuje troszeczkę impedancję wyjściową, nie wiem, czy to wada czy zaleta ;)
mirfak
100...124 posty
100...124 posty

przemak pisze:Odwrócić trzeba pierwotne, chyba, że będzie tylko 8R, wtedy wszystko jedno. Kiedyś pytałem, czy jest ustalone, gdzie jest początek pierwotnego, ale pamiętam, że konsensusu i jednoznacznych wnioków nie było, poza tym to było bambino do SE. Na tym rezystorze wydziela się 10% mocy, trochę szkoda. W dodatku on linearyzuje troszeczkę impedancję wyjściową, nie wiem, czy to wada czy zaleta ;)
Zrobiłem jak sugerowałeś i jest doskonale. Wszystko zaczęło działać jak należy.
Dziękuję.
mirfak
100...124 posty
100...124 posty

Na dzień dzisiejszy tak to wygląda
Załączniki
2017-04-13 11.05.54.jpg
Penetrator
25...49 postów
25...49 postów
Kontakt:

Post autor: Penetrator »

Mam wrażenie że lewa obudowa jest jakaś krzywa. Ale może to taka perspektywa/wina aparatu itp.
W środku to radiotelefon?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

mirfak pisze:Na dzień dzisiejszy tak to wygląda
Z zewnątrz każdy wzmacniacz wygląda ładnie, pokaż środek ;)
Ciekaw jestem jak rozplanowałeś wnętrze i połączenia. Dlaczego schowałeś transformatory do środka?

ps. Wybrałeś moim zdaniem najgorszą (a wcale nie najtańszą) wersję KT88...
mirfak
100...124 posty
100...124 posty

Obudowy proste. Obiektyw komórki robi taką perspektywę.
Trafa w środku, bo tak mi się bardziej podoba. Niestety rodzi to dużo problemów. Na szczęście nie mam przydźwięku.
Lampy kupione na allegro podobno 50 godzinna kwadra za 140 pln - do uruchamiania i testów. Docelowo mam EH.
Napisz proszę dlaczego to są najgorsze kt88?
Jakie polecicie 5u4gb, bo obecnie mam 5C3S?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

mirfak pisze:Napisz proszę dlaczego to są najgorsze kt88?
Są to chińskie lampy o wyjątkowo rachitycznej konstrukcji wewnętrznej, wykonane niedbale i wg mojego doświadczenia mocno awaryjne. Nawet najtańsze JJ są od nich porządniej wykonane. EH moim zdaniem przedstawiają obecnie najlepszą proporcję jakość/cena.
mirfak pisze:Jakie polecicie 5u4gb, bo obecnie mam 5C3S?
Testowałem JJ i EH. Te drugie są nieco lepsze, natomiast są dość głośne (słychać drżenie grzejnika). 5C3S też dają radę, nie wiem czy nie lepiej, niż współczesne wyroby. Niestety porządne 5U4G z epoki osiągają obecnie absurdalne ceny.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Ostatnimi czasy zaprzyjaźniłem się z lampą 6CA7. Chyba zagości ona na dłużej w tej serii wzmacniaczy.
Załączniki
P8300732.JPG
P8290710.JPG
P9010730.JPG
P9010746.JPG
nr416-1.jpg
mirfak
100...124 posty
100...124 posty

Piękne urządzenia.
Czy do tego wzmacniacza zamiast kt88 można bez ingerencji w układ włożyć lampy kt120 lub 150? Zakładając, oczywiscie, że zasilacz podoła.
mirfak
100...124 posty
100...124 posty

Jest szansa na odpowiedź na powyższe pytanie, bo czeka mnie zakup lamp? Z góry dziękuję.
mirfak
100...124 posty
100...124 posty

Piotrze, jakie zmiany należy zastosować w oryginalnym schemacie aby bezpiecznie zainstalować lampy KT120?
Dziękuję
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

mirfak pisze:Piękne urządzenia.
Czy do tego wzmacniacza zamiast kt88 można bez ingerencji w układ włożyć lampy kt120 lub 150? Zakładając, oczywiscie, że zasilacz podoła.
Można, tylko po co? ;)
Aby w pełni wykorzystać większe lampy należałoby przeliczyć punkty pracy, pewnie zwiększyć napięcie anodowe, przekładnię i rozmiar transformatorów głośnikowych itd...
Jeżeli ma tylko wyglądać, to można bez żadnych zmian.
ODPOWIEDZ