Radio 2H3N Loewe Opta
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Radio 2H3N Loewe Opta
Witam, chyba przyjdzie mi zrobić jakieś zastępcze lampki, albo jak niedrogo uśmiechnąć się do kolegi z forum , pozdrawiam Hieronim.
-
- 1875...2499 postów
Masz docięte Heronimie .Wyślę w piątek albo poniedzialek.
Tomasz,
Tomasz,
-
- 1875...2499 postów
Formatki na kondensator pojechały.
Dobrego cięcia.
Tomasz
Dobrego cięcia.
Tomasz
Witam, dzisiejszy post powinien być w "Skup złomu" ale ściśle będzie się wiązał z tym tematem, płytki do zrobienia kondensatora dotarły od kolegi "chrzan49" zastanawiałem się jakimi metodami powycinać płytki, laserowo drogo i nie mam gdzie, aż tu miłe zaskoczenie, ktoś wyniósł na złom małą gilotynę chyba używaną w poligrafii, dość masywna ale zgrabna i mała, musiałem ją trochę rozruszać i jeszcze czyszczenie z powierzchownej rdzy, wstępnie już próbowałem tnie ładnie, a już była w kontenerze z grubym złomem, tak więc prace powinny przyspieszyć
, wzór już zdjąłem z oryginału, pozdrawiam Hieronim.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 375...499 postów
Przepraszam, że zapytam - ale czy to do tego kondensatora?
Wojciecj
Pozdrawiam,Wojciecj
Ratujmy polskie zabytki - http://menuet-ukf.blogspot.com/
-
- 1875...2499 postów
Wojtku.Elektritopodobny.
Tomasz
Tomasz
Witam, kondensatory mają wygląd jak na zdjęciu, tuleje skręcającą płytki już dotoczyłem, mógłbym użyć starej tulejki i nie musiałbym coś tworzyć ale mogło by się wszystko rozlecieć a kleić zbytnio nie można bo wszystkie płytki muszą być jakoś zwarte a lutowania aluminium jeszcze nie opanowałem więc postanowiłem płytki skręcić tylko jeszcze muszę dać do wytoczenia podkładki dystansowe, pozdrawiam Hieronim.
-
- 100...124 posty
Przyglądam się Twojej pracy i ją podziwiam. Czekam na wiadomość kiedy napiszesz, że skończyłeś i jesteś zadowolony.
-
- 1875...2499 postów
Świetna robota Hieronimie.Ciesze się żem miał malutki wkładzik chociaż.
Pozdrawiam Tomasz
PS co zapał , złote łapki i wytwałość może zrobić.
Elektrit kolegi Gruchy wciąż w renowacji.Zajmie chyba ze 2 lata.Kondensator tez do odbudowy po sraj..ch myszach.
Pozdrawiam Tomasz
PS co zapał , złote łapki i wytwałość może zrobić.
Elektrit kolegi Gruchy wciąż w renowacji.Zajmie chyba ze 2 lata.Kondensator tez do odbudowy po sraj..ch myszach.
Witam, gilotyna zrobiła swoje i na razie płytki rotora wyciąłem na 2 kondensatory, czekam na podkładki dystansowe, pozdrawiam Hieronim.
-
- 1875...2499 postów
Pisz Hieronimie, bo niecierpliwie czekamy na dobre wieści.
Pozdrawiam Świątecznie.
Tomasz
Pozdrawiam Świątecznie.
Tomasz
Witam, w nowym roku dopracowałem kondensator i już nie ma zwarć i po zrobieniu podłączenia rotora można będzie zamontować do płyty czołowej, dystanse dorobione zostały z miedzi żeby można było lżej dopracować grubość, zostało najgorsze bo będę musiał dorobić cały agregat, najgorzej bo płyty boczne będę musiał dorobić ręcznie i jeszcze nie mam opracowanej technologii, ale jak zauważyłem technika dorobienia przychodzi spontanicznie jak się za coś zabieram, pozdrawiam Hieronim.
-
- 625...1249 postów
Ładnie, ale czy na styku miedź - aluminium lub cynk - miedź nie powstaną mikroogniwa ?
Powodujące korozję?
Pozdrawiam
Wiesław
Powodujące korozję?
Pozdrawiam
Wiesław
Myślę że w suchej atmosferze można to pominąć a w razie czego agregat jest całkowicie rozbieralny i można przeczyścić, myślałem też żeby miejsca kontaktowe skleić klejem przewodzącym.
Witam, prace posuwają się do przodu, zdobyłem obudowę z oryginalnym kondensatorem, pomału zacząłem montaż, pozdrawiam Hieronim.