Nowy dział

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
Bobiq
375...499 postów
375...499 postów

Nowy dział

Post autor: Bobiq »

Witam,
Co sądzicie o założeniu nowego działu pod tytułem "nasłuchy"? Można by było dzielić się informacjami na temat odebranych przez nas stacji, jakości ich odbioru, propagacji....
Co Wy na to?
Pozdrawiam, Bogdan
Pionier U2
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Witam
Wydaje mi się, że dobrym pomysłem poprzedzającym ewentualne wprowadzenie nowego działu jest założenie wątku i zaopiekowanie się nim. Dobrym przykładem jest wątek dotyczący samodzielnego wytwarzania lamp założony i prowadzony przez Alka w dziale Lampy elektronowe.
Taki wątek pozwoli zorientować się, czy temat chwyci bez wcześniejszego zmieniania struktury Forum. Jeśli dyskusja będzie się rozwijać to taki wątek stanie się swego rodzaju wątkiem autorskim, z naturalnie wyłonionym moderatorem i prowadzącym. Jeśli dyskusja w wątku zacznie się rozgałęziać to naturalnym krokiem jest wówczas decyzja o założeniu działu na Forum.
Na Twoim miejscu po prostu założyłbym taki wątek w odpowiednim dziale i podjął inicjatywę jego rozwijania.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Alek

Post autor: Alek »

Zgadzam się z gsmokiem.
Osobiście jestem zdania, że prędzej należałoby wyłonić dział "układy impulsowe i cyfrowe", ale też jeszcze nie teraz. Jest bowiem dość sporo wątków np. o generatorach podstawy czasu czy oscyloskopach.

Wydaje mi się, że nie warto natomiast wydzielać działu o konstrukcji lamp, przynajmniej tak długo jak będzie praktycznie jeden konstruujący :P. Choć wątek mógłbym dawno rozgałeęzić (były takie propozycje) uważam, że nie ma to na razie sensu.
Mimo że oprócz znanego nam wątku jest jeszcze kilka innych (np. o getterze czy akwadagu) to nie jest tych wątków aż tak dużo i świetnie zawieraja się w dziale "lampy elektronowe".
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Alek pisze:Zgadzam się z gsmokiem.
Osobiście jestem zdania, że prędzej należałoby wyłonić dział "układy impulsowe i cyfrowe", ale też jeszcze nie teraz. Jest bowiem dość sporo wątków np. o generatorach podstawy czasu czy oscyloskopach.
Jest też trochę wątków o głośnikach, kolumnach głośnikowych itp. Było też chyba trochę o mikrofonach. Może jakiś dział na temat szeroko pojętych przetworników elektroakustycznych i wszystkiego co z nimi związane?
Awatar użytkownika
Michu
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Michu »

Czasem też pojawia się coś o tramwajach.
Nie mogłem się powstrzymać :D .

Ale sugerowałbym ostrożność w dodawaniu for, żeby się tu jakiś moloch nie zrobił.
Gdy nadejdzie Fallout, pomyśl, gdzie się schowasz?
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Dodanie zbyt wielu nowych działów moze doprowadzić do tego, że to forum stanie sie takim samym śmietnikiem (z inwazją analfabetów) jak f. Elektroda.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Alek

Post autor: Alek »

Tej inwazji nasze forum dość skutecznie się opiera :)
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Bobiq-> po powyższych wypowiedziach tym bardziej uważam, że powinieneś założyć wątek dotyczący interesującej Cię tematyki i pociągnąć go aby się rozwijał.
Tak samo powinni robić wszyscy, którzy mogą zalożone wątki z czasem przekształcić w działy. Sam od pewnego czasu zastanawiam się nad takim wątkiem dotyczącym apletów przeznaczonych do wspomgania obliczeń i symulacji układów lampowych.

Tak jak przedmówcy uważam, że zbytnie mnożenie wątków aby dopiero potem sprawdzać jaki będzie w nich ruch nie jest dobre dla Forum (klasycznym według mnie przykładem jest tutaj Forum EdW).
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
Bobiq
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Bobiq »

Taki wątek już istnieje:
http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... php?t=2652
Zapraszam więc do wypowiedzi oraz prezentacji tego, co udało Wam się odebrać :-)
Pozdrawiam, Bobiq
Pionier U2
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Nowy dział

Post autor: ballasttube »

Wszedłem w link i znalazłem: domenę za 5 pln.
I co z tym dalej zrobić?
Pozdrawiam Wszystkich.
Jacek"b/t"
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Nowy dział

Post autor: Thereminator »

Podmienić domenę w podanym wyżej adresie na aktualną.
O tak:
https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?t=2652
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.