Co w trawie piszczy...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Co w trawie piszczy...
Witam,
Pozwólcie Koledzy, że zaprezentuję Wam bardzo krótki fragment tego co dzisiaj odebrałem na falach długich (Program I). Odbiór był (i dalej jest) bardzo czysty.Szum (syk) pochodzi od mikrofonu i karty dźwiękowej. Mieszkam w bloku, antenę ramową zrobiłem prowizorycznie - rozpiąłem wokół okna. W czasie nagrania odstrajałem troszkę radio, będzie to słychać.
http://n.1asphost.com/Bobiq/jedynka.wav
Co o tym sądzicie? Jednak i w bloku da się odbierać fale długie.
Pozdrawiam, Bogdan
Pozwólcie Koledzy, że zaprezentuję Wam bardzo krótki fragment tego co dzisiaj odebrałem na falach długich (Program I). Odbiór był (i dalej jest) bardzo czysty.Szum (syk) pochodzi od mikrofonu i karty dźwiękowej. Mieszkam w bloku, antenę ramową zrobiłem prowizorycznie - rozpiąłem wokół okna. W czasie nagrania odstrajałem troszkę radio, będzie to słychać.
http://n.1asphost.com/Bobiq/jedynka.wav
Co o tym sądzicie? Jednak i w bloku da się odbierać fale długie.
Pozdrawiam, Bogdan
Pionier U2
-
- 3125...6249 postów
-
- 625...1249 postów
No cóż ładnie. Pamiętam jak dawno temu zrobiłem odbiornik o bezpośrednim wzmocnieniu na fale długie. Dałem dużą antenę ferytową, do niej dobrałem kondensator, i po tak prymitywnym równoległym obwodzie wejściowym LC dałem dwustoponiowy wzmacniacz w.cz. Potem zastosowałem detektor amplitudy na dwóch diodach, z powielaczem. Dalej wzmacniacz m.cz. na UL1403. Układ był mało czuły, pracował tylko na parapecie okna, dodatkowo należało ustawić antenę ferytową prostopadle do kierunku rozchodzenia się fali, ponieważ antena ferytowa ma właściwości kierunkowe. Ale coś udało mie się posłuchać i to właśnie w bloku. Najlepiej układ pracował po wystawieniu na balkon.
-
- 625...1249 postów
Witam,
po odstrojeniu słychać dziwne zakłócenia (przydźwięk?). Ciekawe, bo myślałem, że tylko w mojej okolicy to zjawisko występuje ( co to może być?).
Ja do odbioru PR1 używam radia Selena prod. ZSRR, ma ono ciekawą właściwość - po podłączeniu kawałka anteny do gniazda uziemienia, zniikają wszystkie zakłócenia odbioru. Podłączanie uziemienia powoduje wzrost zakłóceń.
po odstrojeniu słychać dziwne zakłócenia (przydźwięk?). Ciekawe, bo myślałem, że tylko w mojej okolicy to zjawisko występuje ( co to może być?).
Ja do odbioru PR1 używam radia Selena prod. ZSRR, ma ono ciekawą właściwość - po podłączeniu kawałka anteny do gniazda uziemienia, zniikają wszystkie zakłócenia odbioru. Podłączanie uziemienia powoduje wzrost zakłóceń.
-
- 625...1249 postów
-
- 375...499 postów
GSMOK
Dzięki:)
Pozdrawiam, Bogdan

Wydaje mi się że zakłócenia, dzisiaj już ich nie ma. Co ciekawe, na długich odbieram jeszcze 2 stacje, tylko że bardzo słabo, ledwo słychać.marekb pisze:Witam,
Pozdrawiam, Bogdan
Pionier U2
-
- 625...1249 postów
Odbierasz może także rezerwową stację z Raszyna-Łazów na 198 kHz? Aktualnie w porze dziennej nadaje Jedynkę, a gdy są obrady parlamentu lub komisji, to jest Radio Parlament. Wieczorem i w nocy stacja nie pracuje, bo pierwszeństwo na tej częstotliwości ma BBC z Droitwitch (w nocy byłyby wzajemne zakłócenia).BobiQ pisze:Co ciekawe, na długich odbieram jeszcze 2 stacje, tylko że bardzo słabo, ledwo słychać.
Pozdrawiam, Bogdan
-
- 625...1249 postów
-
- 375...499 postów
198kHz to około 1500 m . Faktycznie odbieram coś w tych okolicach, tylko odbiór nie jest wyraźny.Odbierasz może także rezerwową stację z Raszyna-Łazów na 198 kHz? Aktualnie w porze dziennej nadaje Jedynkę, a gdy są obrady parlamentu lub komisji, to jest Radio Parlament. Wieczorem i w nocy stacja nie pracuje, bo pierwszeństwo na tej częstotliwości ma BBC z Droitwitch (w nocy byłyby wzajemne zakłócenia).
Dzięki za zwrócenie uwagi na tą stację.
Oprócz tego odbieram coś na około 181kHz i 162kHz.
Pozdrawiam, Bogdan
Pionier U2
-
- 375...499 postów
-
- 625...1249 postów
Nic nadzwyczajnego. To zwyczajnie jakaś fala jonosferyczna. Mi udało się kiedyś odebrać na moim reakcyjniaku lampowym jakąś stację zadaje się chińską, bądz japońską. To normalne na falach długiach, a w nocy i na średnich. Myślisz, że naszej Warszawy nie odbierają poza granicami Polski ? Sądzę, że odbierają to jako falę jonosferyczną nawet i setki kilometrów poza Polską.
-
- 625...1249 postów