Pionier z rzeki

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Uwaga

Post autor: frycz »

tszczesn pisze:Ja rozumiem, że dyskusja sobie dryfuje na różne poboczne tematy, ale mimo wszystko nie powinna aż tak. Udowadnianie słuszności lub nie różnych strategii biznesowych zdecydowanie nie leży w tematyce tego działu. Posty nie na temat pozwoliłem sobie wydzielić i przenieść do działu 'Inne'.
I dobrze, bo czuję że jeszcze trochę, a byśmy się zapiekli w dyskusji na amen :D
Prawie jak ci specjaliści od cofających się średnic, mięsistych basów i harmonicznych :lol:

Pozdrawiam
frycz.
m4341
20...24 posty
20...24 posty

Re: Pionier z rzeki

Post autor: m4341 »

Pionierek nadal stoi i jest do odkupienia lub zamiany za worek kondensatorów kartoflaków. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mirabelka
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Mirabelka »

Witam

To jaka teraz cena? W końcu jest już starszy o 10 lat, nabiera wartości...
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Jak byłem 2 lata temu na Jarmarku Dominikańskim,to Pionier w bakelicie poszedł przy mnie za 200zł.Kompletny w środku,bez tyłu,z "parcianym" kablem.Ciekawe czy grał?No i skalę miał normalną.
Te PRL-owskie radyjka to osiągają różne ceny.Ja w sklepie z antykami w Grudziądzu widziałem Bolero z UKF 88-100MHz(chyba początek produkcji bo potem były z OIRT) za 150zł.Wziąłbym grata ale na razie kasy nie mam i miejsca też mam mało.Poza tym odbiornik rzadki.A Pionier to nic specjalnego.Zwykły odbiornik"dla ludu",robiony w milionach egzemplarzy.Kiedyś kończył w śmieciach,dziś obiekt pożądania.Bo co?Dziadek miał i słuchał na nim RWE?
Tak samo Amator stereo.Odbornik z akcji "Trybuny Ludu" też robiony na potęgę.A wołają za niego nawet 300zł.Ja dałem 20zł-mam Amatora 2b z kolumnami Zg15c(zgniłe pianki ale już zrobione na gumie),nawet przestrojony był.I dałem 20zł.
Jest dużo ciekawszych polskich odbiorników do kolekcjonowania.I to nie tylko lampowych.
Awatar użytkownika
salicjonał
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: salicjonał »

Szrot majster pisze:A Pionier to nic specjalnego.Zwykły odbiornik"dla ludu",robiony w milionach egzemplarzy.Kiedyś kończył w śmieciach,dziś obiekt pożądania.Bo co?Dziadek miał i słuchał na nim RWE?
No dobrze:nikt nie myślał, że Syrena będzie pojazdem kolekcjonerskim. Teraz jest.
Niewątpliwie o wartości Pioniera decyduje rok produkcji, a zwłaszcza model, który ma kapitalne znaczenie. Również stan ma duży wpływ na możliwość renowacji danego odbiornika bez uszczerbku jego oryginalności.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
m4341
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: m4341 »

Pionierek jest w bakielitowej obudowie nic mnie nie kosztował wstępnie ale po grzebaniu stwierdziłem ,że nie dam rady bez cewek nawet nabyłem kiedyś nawijarkę cewek koszykowych nie tylko za 2 tys zł i co nie mam kiedy się za to wziąć . Pracuje teraz jako refleksowy nie heterodyna we filtrach pośredniej wyciąłem w tym celu kondensatory 100pF i gra ale to mnie nie zadawala. Pod lampowym prostownikiem włożyłem prostownik diodowy lampa świeci ale ma wewnątrz zwarcie. Zapakowany w worek foliowy czeka na naprawę ,zamianę lub kupca. Nadmieniam, że mam większego lampowca którego słucham namiętnie albowiem te półprzewodnikowe padły a to gra nawet nie pisze ile lat ma.